8 septembrie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European şi Consiliu Raport referitor la progresele înregistrate cu privire la punerea în aplicare a Agendei europene privind migraţia COM(2019)481 (PHCD 11/2020) ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache 12. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European şi Consiliu Raport referitor la progresele înregistrate cu privire la punerea în aplicare a Agendei europene privind migraţia COM(2019)481; PHCD 11/2020. Domnule preşedinte Tîlvăr, vă rog.

Angel Tîlvăr Vă mulţumesc frumos. Aşa cum ştiţi, domnule preşedinte, în atenţia Parlamentului nostru problema migraţiei a fost prezentă, motiv pentru care dezbaterile în cadrul comisiei au fost ample şi s-au concretizat într-un raport care a avut în vedere, pe lângă dezbaterile în cadrul comisiei, şi proiectul de opinie transmis de Comisia pentru politică externă. Totodată, colegii de la Direcţia pentru Uniunea Europeană a Camerei Deputaţilor ne-au pus la dispoziţie fişa de informare pe care au elaborat-o şi pentru care le mulţumim. Comisia noastră susţine eforturile Comisiei Europene în aplicarea politicii în materia gestionării migraţiei şi a securităţii frontierelor şi am apreciat informaţiile cuprinzătoare furnizate în raport. Ne-am exprimat dorinţa de a fi informaţi despre viziunea Comisiei Europene cu privire la asistenţa umanitară acordată refugiaţilor minori şi în privinţa măsurilor de continuare a educaţiei acestora. Totodată, ne-am manifestat preocuparea cu privire la repartizarea refugiaţilor primiţi după ieşirea din Uniune a Regatului Unit. Vreau să vă aduc la cunoştinţă, stimaţi colegi, că opinia noastră a fost supusă dezbaterii în şedinţa Comisiei pentru afaceri europene din data de 28 aprilie şi a fost adoptată în unanimitate.

Florin Iordache Mulţumesc. Dacă sunt... ? Da, vă rog, din partea Grupului PNL. Vă rog, domnule coleg. Domnule Tîlvăr...

Angel Tîlvăr Da.

Florin Iordache ... vă rog, lăsaţi-l să intervină, domnul coleg de la PNL. Vă rog.

Matei-Adrian Dobrovie Mulţumesc, domnule preşedinte. Migraţia este într-adevăr o tematică extrem de importantă şi avem nevoie, într-adevăr, de un sistem comun de azil european care să gestioneze toate problemele care au dat atât de mult de furcă Europei. Am avut acea criză, acele valuri migratorii foarte mari. Din fericire, mecanismele pe care le avem acum la dispoziţie, fie că vorbim despre acordurile de readmisie, fie că vorbim despre relocarea în interiorul Uniunii Europene, din Grecia şi Italia, ţările cele mai afectate, fie că vorbim despre acele zone, "hotspot-uri", în care se face trierea practic şi se verifică dacă aceşti refugiaţi au dreptul la azil sau nu, toate aceste instrumente s-au dovedit a fi, din fericire, eficiente. La fel, şi acordul cu Turcia funcţionează, chiar dacă vedem, în Turcia, din păcate, un derapaj democratic şi avem încă multe reţineri în ceea ce priveşte îndeplinirea de către Turcia a criteriilor europene. Totuşi trebuie să semnalăm faptul că în cadrul noului buget multianual al Uniunii Europene, Cadrul financiar multianual 2021-2027, s-a triplat practic bugetul alocat pentru chestiunea migraţiei. Şi în acest sens există foarte multă disponibilitate de a se ajunge la un rezultat pozitiv şi în privinţa unui pachet legislativ ambiţios privind sistemul european comun de azil. Este un lucru extrem de important, pentru că în momentul de faţă avem nevoie şi de investiţii în ţările de unde pleacă refugiaţii, de acele fonduri, "trust fund-uri", pentru Africa şi aşa mai departe. Avem nevoie ca acei refugiaţi să fie stimulaţi să rămână acasă, să aibă bune condiţii acolo, încât să nu mai îşi pericliteze viaţa, să şi-o pună în pericol, traversând mări pentru a ajunge în Europa. De asemenea, avem nevoie de integrarea celor care deja au ajuns pe teritoriul european. Ştiţi foarte bine, Germania de exemplu, a primit un număr foarte mare. Şi avem nevoie ca acest sistem comun de azil să fie unul bazat pe solidaritate între statele europene şi ca să nu ne mai trezim că unele state nu acceptă niciun refugiat şi altele trebuie să accepte cote obligatorii. Discuţia despre cote obligatorii...

Florin Iordache Concluzionaţi, domnule deputat.

Matei-Adrian Dobrovie ... şi cote voluntare se va mai purta. În concluzie, deocamdată schemele de resettlement şi de relocare funcţionează. Este, evident, loc de îmbunătăţire, dar avem o perspectivă optimistă. Partidul Naţional Liberal votează pentru această comunicare a Comisiei Europene. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Márton Árpád, viceliderul Grupului UDMR. Vă rog.

Árpád-Francisc Márton Domnule vicepreşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, Se pare că trăim într-o altă Europă decât colegul nostru antevorbitor. Nu ştiu, aţi aflat ce se întâmplă în Italia? Este un succes această politică migraţionistă? Ce se întâmplă cu actele de terorism ale unor migranţi, în nordul şi vestul Europei? Iarăşi, înseamnă că este un succes deplin această politică? Însuşi titlul comportă nişte discuţii, dacă trebuie să vorbim despre modul în care s-a realizat un succes în acest domeniu. Da, e bine să vorbim despre modul cum este gestionată migraţia, problematica migraţionistă. Într-adevăr, acest punct de vedere are un limbaj diplomatic, în care se cer câteva lucruri, poate ne implicaţi şi pe noi, poate ne ascultaţi şi pe noi şi poate ne daţi şi nouă nişte informaţii despre ceea ce se întâmplă sau doriţi să faceţi. E bine ca măcar atât să fi spus. Dar, încă o dată spun, această politică a Uniunii Europene în domeniul migraţionist nicidecum nu este un succes. Cel puţin deocamdată. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu mai sunt. Dacă la titlu sunt...? Da, domnule Tîlvăr, vă rog.

Angel Tîlvăr Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Şi sunt de acord cu ce a spus colegul meu. Apreciez preocuparea pe care o are pentru activitatea noastră. Într-adevăr, COM-ul nu vorbeşte despre un succes. Vorbeşte despre progresele care s-au făcut. Pentru că anumite progrese s-au făcut. Şi, dacă vă amintiţi, înainte de provocarea pe care o reprezintă COVID-19, la nivelul Uniunii Europene, dezbaterea era foarte amplă, criza migraţiei şi problema migraţiei fiind considerată una dintre cele mai mari provocări pe care Uniunea Europeană le-a avut până acum. Este un proces. Încercăm să ne aducem contribuţia pas cu pas, în măsura în care lucrurile ştiţi foarte bine că sunt volatile şi se află într-o permanentă dinamică. Dar eu cred că preocuparea pe care o avem şi mesajul pe care România trebuie să-l dea Uniunii Europene este că şi această problemă se află pe agenda noastră la un loc bun, la un loc care să justifice faptul că suntem un partener serios în Uniunea Europeană şi că împărtăşim valorile europene alături de aliaţii noştri. Deci acesta era spiritul COM-ului. Dar aceasta nu înseamnă că nu apreciez foarte mult contribuţia şi observaţiile pe care colegul meu le-a făcut de la tribuna Parlamentului, pentru care îi mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Dacă mai sunt alte intervenţii din partea grupurilor parlamentare? Nu mai sunt. Începem dezbaterea. La titlu sunt intervenţii? Nu. La preambul? La articolul unic, intervenţii? Nu. Rămâne la votul final.