8 septembrie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2020 pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea virusului SARS-CoV-2, precum şi pentru modificarea unor acte normative (PL-x 386/2020) ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache 7. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2020 pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea virusului SARS-CoV-2, precum şi pentru modificarea unor acte normative; PL-x 386/2020. Comisia pentru muncă şi Comisia pentru buget? Vă rog, prezentaţi raportul comun.

George-Gabriel Vişan Mulţumesc, domnule preşedinte. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea unor măsuri active de sprijin, destinate angajaţilor şi angajatorilor, în vederea consolidării pieţei muncii. La întocmirea prezentului raport comun comisiile au avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ, avizul favorabil al Consiliului Economic şi Social, avizul favorabil al Comisiei pentru sănătate şi familie, avizul favorabil al Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, avizul favorabil al Comisiei pentru drepturile omului, avizul favorabil al Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi şi avizul favorabil al Comisiei pentru industrii şi servicii. În conformitate cu prevederile Regulamentului Camerei Deputaţilor, republicat, comisiile au dezbătut proiectul de lege în şedinţe separate. În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea proiectului de lege cu amendamente. Camera Deputaţilor este Cameră decizională, potrivit prevederilor art. 75 din Constituţia României, republicată, şi ale art. 91 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat. În urma finalizării dezbaterilor, cele două comisii propun plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege cu amendamente, redate în anexa care face parte integrantă din prezentul raport comun. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Avem 15 amendamente admise. Dacă la dezbateri generale doreşte cineva? Vă rog, domnule Drulă, din partea Grupului USR, la dezbateri generale.

Cătălin Drulă Această ordonanţă de urgenţă este bună şi o susţinem, dar, din păcate, în Camera Deputaţilor i s-a lipit un amendament USL-ist, iniţiat de PNL şi PSD, prin care se completează acel program de dat bani la presă. Dacă cumva rămân necheltuiţi pe la televiziunile locale, îi băgăm o dată în televiziunile naţionale acum, în campanie. Am spus că nu susţinem acest program. Prin urmare, vom cere la amendamente să eliminăm acest amendament care n-are nicio legătură, e şi neconstituţional să introduci un amendament cu un obiect de reglementare care nu a fost discutat în prima Cameră sesizată, a fost încălcată şi procedura, pentru că nu a fost discutat decât în una dintre comisiile de raport. Preşedintele celeilalte comisii a făcut un abuz semnând raportul în această formă. Prin urmare, vom susţine eliminarea acelui amendament. Dacă trece eliminarea amendamentului, votăm pentru legea de adoptare a ordonanţei. Dacă nu, nu vom vota în această formă. Şi v-aş ruga, dragi colegi, să încetaţi cu acest tip de mizerii USL-iste, strecurate pe uşa din dos în legi.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Roman, Grupul PNL. Vă rog. Aveţi două minute.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. M-am uitat la ceas şi am văzut că nu e ora de declaraţii politice. Din păcate, e un nou moment în care mai tinerii noştri colegi nu înţeleg despre ce vorbesc. Nu se suplimentează niciun leu, niciun ban, niciun fel de bani pentru presă. Practic, acel amendament prevede ca acolo unde televiziunile regionale nu-şi pot cheltui plafonul alocat, acele sume să fie redistribuite, repet, fără niciun leu suplimentare. V-aş invita şi pe dumneavoastră, stimaţi colegi, să semnaţi amendamentele, dar dacă nu le înţelegeţi nu puteţi nici să le susţineţi, nici să le explicaţi. Vă rog opriţi această manipulare de doi bani şi atunci când veniţi la microfon, citiţi şi înţelegeţi ceea ce se întâmplă în acel text de lege. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Dacă mai sunt intervenţii din partea grupurilor? Nu. Avem 15 amendamente admise. La titlul legii dacă sunt intervenţii? (Vociferări.) Vă rog. Da, domnule, vă rog! Păi, nu vă înţeleg! Deci avem doar amendamente admise. Puteaţi interveni dacă aveaţi amendamente respinse, să le susţineţi. Vă rog. Domnule coleg, numai puţin! Domnule deputat...

Iulian Bulai Vă rog.

Florin Iordache Iau fiecare amendament admis. Repet, cele 15 amendamente sunt amendamente admise. Dacă la unul dintre amendamente, respectiv înţeleg că la amendamentul de la poziţia 15 marginal sunt intervenţii, vă dau cuvântul şi trecem mai departe, procedural. Corect? Ca să respectăm totuşi Regulamentul pentru cei care ne urmăresc. Bun. Atunci, la titlul legii, intervenţii? Nu. De la 1 la 14, intervenţii? Nu. La 15, Grupul USR. Vă rog. Şi apoi o să invit liderii grupurilor parlamentare să-şi exprime poziţia.

Iulian Bulai Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Este evident că USR va solicita respingerea acestui amendament. Domnule Roman, unde sunteţi? Nu vă mai pute PSD acum?! Ce scrie aici? "Autor Florin-Claudiu Roman, deputat al PNL, şi domnul Alfred-Robert Simonis". Mită la presă! Asta înseamnă acest amendament. Şi dacă vă întrebaţi dacă facem economie prin acest amendament la bugetul de stat? Nu, nu facem! Transferăm nişte bani pe care dumneavoastră împreună i-aţi dat presei ca mită să scrie bine despre USL. Şi acum, dacă radiourile locale nu au folosit aceşti bani, pentru că aţi impus şi nişte cote de folosire care au împiedicat cheltuiala în totalitate a acestor bani pentru radiourile locale, acum îi daţi la radiourile naţionale, să vă spună de bine în toată ţara, nu doar în mediul local. Poate că ar fi avut mai multă nevoie de susţinere din partea Guvernului, prin aceste fonduri. Nu daţi bani pentru jurnalism de investigaţie...

Florin Iordache Mulţumesc, domnule Bulai!

Iulian Bulai ... ca nu cumva să scrie... Staţi să termin! ... ca nu cumva să scrie presa liberă despre cât de dăunătoare poate fi intervenţia politică în anumite decizii locale sau anumite instituţii, dar daţi bani pentru mită. Asta faceţi, domnule Roman! Transferaţi mita dintr-o parte în alta! Mulţumesc. Grupul USR susţine respingerea acestui amendament.

Florin Iordache Nu, domnule Roman! Vă dau cuvântul imediat, să şi prezentaţi poziţia grupului. Deci este vorba, la poziţia 15 - să ştie colegii cum votează - la poziţia 15, la amendamente admise a fost adoptat de comisie un amendament. Colegii de la USR solicită eliminarea acestui articol. Deci vă rog să exprimaţi, liderii grupurilor parlamentare, eliminăm sau nu eliminăm. Colegii de la USR propun eliminarea. Dumneavoastră, bănuiesc, ca iniţiator, doriţi păstrarea amendamentului în forma din raport. Deci vă rog să vă pronunţaţi, Grupul PNL. (Vociferări.) S-a propus eliminarea.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Grupul PNL va susţine păstrarea amendamentului în forma ieşită de la comisie şi din raport. Şi doar un scurt drept la replică. Văd că domnul Bulai e şi procuror. El a vorbit despre mită. Din câte ştiu, atunci când dai mită, domnule coleg, se organizează şi un flagrant. Aţi organizat şi un flagrant, astăzi, în Parlamentul României. Ruşine să vă fie! Opriţi-vă din acest populism deşănţat! (Vociferări.) Sunteţi nişte mincinoşi! (Vociferări.) Şi dumneavoastră daţi, prin partidul pe care îl reprezentaţi, bani către presă, în baza contractelor, aşa cum fac toate formaţiunile politice! Minţiţi mai josnic decât PSD! (Vociferări.) Aţi ajuns atât de jos încât sunteţi mai populişti decât cei de la PSD! Ruşine să vă fie!

Florin Iordache Mulţumesc. Mergem mai departe. Deci... Deci votaţi împotriva eliminării. Domnul Simonis, Grupul PSD. Vă rog.

Alfred - Robert Simonis Pentru că mi-a fost pronunţat şi mie numele, vreau şi eu un drept la replică.

Florin Iordache Vă rog.

Alfred - Robert Simonis Da, ruşine să vă fie! Şi vouă, de la PNL, şi vouă, de la USR, pentru că, săptămâna trecută, atunci când aveam ocazia, împreună, să demitem acest Guvern incompetent şi să găsim o soluţie eficientă pentru România, aţi dat bir cu fugiţii, din Parlament, astfel susţinând şi apărând Guvernul Orban şi toate ordonanţele şi măsurile pe care astăzi le criticaţi, dar pe care le-aţi susţinut săptămâna trecută, în Parlament, atunci când aţi fugit pentru a nu se face cvorum. Dincolo de acuzaţia că se dă mită presei, fiţi foarte atent, domnule Bulai, pentru că eu cred că presa nu poate fi cumpărată în forma aceasta! Iar aceste sume care sunt cheltuite, sunt cheltuite pentru cu totul alte motive. Foarte atent să fiţi cu modul în care umiliţi, jigniţi presa, spunând că este cumpărată de un partid sau de altul! Dincolo de acestea, este foarte interesant să-i vedem pe reprezentanţii PNL şi USR, care, de altfel, ne anunţă că după alegerile viitoare vor încerca formarea unui nou Guvern şi care astăzi se susţin în Parlament - este foarte interesant să-i vezi cum se acuză de incompetenţă, de... eu ştiu, mită electorală şi de tot felul de chestii, de năzbâtii, în timp ce ne spun că se vor susţine într-un eventual viitor Guvern. De aceea, domnule Bulai, vă urez succes! Însă cred că nici dumneavoastră, nici PNL nu veţi face împreună măcar cât aveţi dumneavoastră astăzi în Parlament.

Florin Iordache Păi, poate în viitorul Parlament sunt alţii. Mulţumesc. Grupul UDMR, vă rog să vă pronunţaţi.

Zacharie Benedek Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Grupul UDMR se va abţine la acest vot. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da, domnule Simonis. Spuneţi totuşi, recomandaţi colegilor.

Alfred - Robert Simonis Da, că de aceea m-aţi chemat. Deci, să înţeleg, se supune votului respingerea amendamentului admis, da?

Florin Iordache Da.

Alfred - Robert Simonis Grupul PSD va vota împotrivă.

Florin Iordache Mulţumesc. Grupul minorităţilor? Nu. Mai sunt alte intervenţii? Nu. Să înceapă votul. (Domnul deputat Gabriel Andronache solicită să ia cuvântul.) Da, vă rog. Da, domnule Andronache.

Gabriel Andronache Domnule preşedinte, Potrivit Regulamentului, veţi supune votului amendamentul. Nu supuneţi votului respingerea amendamentului. Pe procedură, Regulamentul spune foarte clar, se supune votului amendamentul admis. Ca atare, grupurile parlamentare se vor orienta în raport de dispoziţia regulamentară. Mulţumesc mult.

Florin Iordache Da. Deci, regulamentar. Reiau, ca să vă spun următorul lucru. Deci, în comisia sesizată sau în comisiile reunite, Comisia pentru buget şi Comisia pentru muncă, s-a adoptat amendamentul la poziţia nr. 15. Repet, un amendament adoptat în comisiile comune. Grupul USR propune eliminarea acestui amendament, la poziţia 15. Grupul PSD, Grupul PNL votează împotrivă, deci împotriva propunerii şi votează raportul. Deci, colegii care au votat, colegii din grupurile parlamentare care au votat acest amendament, votează pentru. Colegii de la USR, care propun eliminarea, votează împotrivă. Acesta este raţionamentul.

Alfred - Robert Simonis Ca să fie clar, USR nu propune eliminarea amendamentului, ci supune votului amendamentul admis.

Florin Iordache Şi votează împotrivă.

Alfred - Robert Simonis Prin urmare, Grupul PSD, în această formă, că de aceea am întrebat, va vota pentru susţinerea amendamentului formulat şi adoptat în comisie. (Vociferări.)

Florin Iordache Bun. Mai sunt alte intervenţii? Nu. Bun. Să înceapă votul. (Vot electronic la distanţă.) Deci, cu 99 de voturi pentru, 13 voturi împotrivă, 19 abţineri, amendamentul a rămas în forma comisiilor reunite. Merge la votul final; caracter ordinar. Rog stafful tehnic să distribuie şi PL-x 510/2020, de la Comisia pentru învăţământ, să putem discuta. Intrăm în calupul COM-urilor de la Comisia pentru afaceri europene.