8 septembrie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii, republicat, cu modificările şi completările ulterioare (PL-x 451/2019) ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache 6. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii, republicat, cu modificările şi completările ulterioare; PL-x 451/2019. Dacă din partea colegilor iniţiatori doreşte cineva? Nu. Domnule preşedinte Solomon, vă rog, prezentaţi raportul.

Adrian Solomon Stimaţi colegi, Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003, în scopul instituirii, în sarcina angajatorilor, a obligaţiei de a organiza activitatea de resurse umane şi de salarizare numai cu persoane care deţin competenţe în administrarea de personal. De asemenea, se prevede ca, în situaţia externalizării activităţii de resurse umane, serviciile externe specializate în resurse umane şi salarizare să fie coordonate de un expert în legislaţia muncii. Proiectul a fost adoptat de Senat, în şedinţa din 2 octombrie 2019. Face parte din categoria legilor organice. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Adoptarea proiectului de lege, cu amendamente, este recomandată de Comisia pentru muncă. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Dacă sunt colegi care doresc să intervină la dezbateri generale? Da, domnule deputat Seidler, din partea Grupului USR. Vă rog, faceţi legătura.

Cristian-Gabriel Seidler Mulţumesc. Este o modificare a Codului muncii, prin care persoanele individuale, atunci când încheie contracte de muncă sau au conflicte de muncă individuale vor putea fi asistaţi de către un avocat sau de către un specialist în legislaţia muncii. Din păcate, în schimb, avem şi prevederi mai puţin necesare şi din păcate se dovedeşte încă o dată, ca de prea multe ori, că legiferăm fără să ne consultăm cu cei pentru care legiferăm. Este o prevedere în lege care, e adevărat, în forma adoptată de Senat era mai toxică decât am ajuns s-o avem noi la Camera Deputaţilor, care reglementează pentru firmele ce prestează servicii externe de resurse umane şi salarizare, impunându-le un expert în legislaţia muncii. În realitate, toate aceste firme au un inspector de resurse umane - aşa se numeşte în clasificaţia ocupaţiilor din România - şi prin efectul acestei legi le vom impune ca acea persoană, deşi are încă o dată acest curs, să facă încă un curs de expert în legislaţia muncii, o birocraţie suplimentară şi care nu va aduce de fapt nimic în plusl, doar că unii vor mai face un curs, alţii vor încasa banii pe acest curs şi birocraţia va aplauda în continuare România, exact de ceea ce nu avem nevoie de altfel.

Florin Iordache Mulţumesc. Dacă mai sunt alţi colegi care doresc să intervină la dezbateri generale? Nu. Avem 11 amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? De la 2 la 11, intervenţii? Nu. Rămâne la votul final; caracter organic.