8 septembrie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (PL-x 87/2017) ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache 3. Proiectul de Lege pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice; PL-x 87/2017. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva? Nu. Domnule preşedinte Solomon, vă rog, prezentaţi raportul.

Adrian Solomon Bună ziua, domnule preşedinte! Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, urmărindu-se extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare, dacă au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanentă, precum şi pe o rază de 8 Km în jurul acestora. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, în şedinţa din 16 decembrie 2016. Comisia propune adoptarea proiectului de lege cu amendamente. Face parte din categoria legilor organice. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Dacă îmi este permis, domnule preşedinte?

Florin Iordache Vă rog.

Adrian Solomon Aş vrea să semnalez o eroare materială. În tabelul iniţiatorilor, la amendamente, lipseşte domnul deputat Vrăjitoru Sorinel-Marian, pentru Călăraşi. Mulţumesc.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Începem dezbaterile generale. Domnule deputat Seidler, vă rog, din partea Grupului USR. Faceţi legătura cu domnul deputat!

Cristian-Gabriel Seidler Mulţumesc. Mai nou, de când se apropie alegerile locale, avem în fiecare săptămână câte o modificare, nu doar la Legea pensiilor, ci la acest articol şi la acest alineat din Legea pensiilor, prin care se permite, pe motiv de poluare remanentă, ca oamenii care au lucrat 30 de ani într-una dintre localităţile menţionate să se poată pensiona cu doi ani mai devreme. Este foarte interesant - şi pun între ghilimele acest "interesant" - cum tocmai înainte de alegeri, în fiecare săptămână avem câte o modificare la acest alineat. Este foarte interesant cum politicieni din mai multe judeţe şi din mai multe partide brusc şi-au dat seama, şi-au adus aminte de aceste chestiuni. Este foarte interesant cum amestecăm localităţi pentru care într-adevăr se justifică - pentru că avem studii care să arate acest lucru - cu localităţi despre care nu ştim nimic, pentru că nu avem niciun fel de studiu şi deci putem presupune în mod rezonabil că nu s-ar justifica prezenţa lor în această lege. De fapt, ca să vorbim pe şleau aici, în Parlamentul României, este o regretabilă, dar îndelungată practică de folosire a Legii pensiilor şi a categoriei sociale a pensionarilor în scopuri strict electorale. După ce au fost minţiţi zeci de ani de zile, acum li se aruncă, în prag de alegeri, o fărâmă de aparent interes. Sper ca pensionarii să realizeze cine îi minte şi încearcă să-i manipuleze de zeci de ani de zile şi să voteze în consecinţă! Mulţumesc.

Florin Iordache Mergem mai departe. Dacă din partea altor grupuri parlamentare doresc colegii să intervină? Nu. Avem trei amendamente admise. La titlul legii? (Consultări.) Da. În urma consultării cu domnul preşedinte Solomon, continuăm. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. La articolul unic, intervenţii? Nu. La art. 65 alin. (5), intervenţii? Nu. Rămâne la votul final; caracter organic.