8 septembrie 2020 – Prezentarea Proiectului de Declaraţie a Camerei Deputaţilor referitoare la încălcarea drepturilor fundamentale ale omului în Republica Belarus ( rămas pentru votul final ).

Iulian Bulai Mulţumesc, domnule preşedinte. Declaraţia a fost adoptată acum şase zile şi de către Senatul României. Varianta de faţă nu a avut nicio modificare. Aşadar, Proiect de Declaraţie privitoare la încălcarea drepturilor fundamentale ale omului în Republica Belarus Luând act cu îngrijorare de: Având în vedere: Camera Deputaţilor îşi manifestă solidaritatea cu poporul belarus şi cu aspiraţiile acestuia spre libertate, democraţie şi stat de drept, împărtăşind punctele de vedere ale Uniunii Europene şi ale aliaţilor tradiţionali ai României cu privire la evoluţia îngrijorătoare din Republica Belarus. Condamnă folosirea violenţei împotriva protestelor paşnice din Republica Belarus şi solicită oprirea de urgenţă a acesteia. Exprimă îngrijorare şi dezaprobare faţă de situaţia creată ca urmare a suspiciunilor privind caracterul incorect al alegerilor din Republica Belarus. Solicită autorităţilor din Republica Belarus să respecte dreptul cetăţenilor de a participa la adunări publice, să se abţină de la folosirea ilegală sau excesivă a forţei, să îi elibereze pe cei reţinuţi pe nedrept şi să iniţieze, în cel mai scurt timp, un dialog politic autentic şi substanţial cu societatea civilă şi opoziţia, în vederea detensionării situaţiei. Solicită o reacţie rapidă, promptă, unită şi neechivocă din partea comunităţii internaţionale cu privire la dezescaladarea de urgenţă a situaţiei din Belarus şi pentru organizarea unor alegeri libere, sub supraveghere internaţională, al căror rezultat să nu fie pus sub semnul îndoielii. Consideră că, în eventualitatea în care situaţia nu va cunoaşte o ameliorare de urgenţă, o reacţie mai articulată din partea comunităţii internaţionale şi a organizaţiilor internaţionale este obligatorie şi nu suportă amânare. Solicită Ministerului Afacerilor Externe, Guvernului României şi Preşedintelui României să continue să sprijine iniţiativele, în vederea protejării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor belaruşi. Consideră că orice încercare de imixtiune sau ameninţare cu implicare militară sau de altă natură în sprijinul actualului regim ilegitim de la Minsk contravine dreptului internaţional, prevederilor acordurilor internaţionale care protejează drepturile fundamentale ale omului şi relaţiile paşnice dintre ţări. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Acum intrăm în ordinea de zi. Dacă sunt chestiuni procedurale? Faceţi legătura cu doamna deputat Birchall.

Ana Birchall Bună dimineaţa! Mulţumesc frumos pentru că în sfârşit îmi daţi cuvântul. Am luat cuvântul pentru a solicita, în conformitate cu angajamentul pe care l-am avut acum câteva luni de zile, noi, ca Camera Deputaţilor, că vom scoate de a sertar toate iniţiativele care sunt uitate strategic. Eu vă solicit să introduceţi pe ordinea de zi PL-x 537/2017, care de mai bine de doi ani de zile stă la Comisia juridică. Este un proiect de lege extrem de important care prevede transpunerea unor prevederi ale unor directive extrem de importante, printre care şi confiscarea extinsă. Dacă se va încălca din nou termenul, vom ajunge din nou în procedură de infringement şi cu penalităţi, pe lângă faptul că nu este deloc admisibil ca de doi ani de zile un asemenea proiect de lege... Eu personal am făcut anul trecut o solicitare către Comisia juridică să fie redactat raportul, pentru a putea fi votat la plen. Şi, domnule Iordache, noi nu avem un reprezentant al Grupului neafiliaţilor, pentru că aşa cum s-a autopropus o anumită colegă... eu vă rog pe dumneavoastră ca pe viitor, când se solicită luarea de cuvânt a unui deputat din Grupul neafiliaţilor să ne permiteţi să putem să vorbim în plenul Camerei Deputaţilor, cu atât mai mult cu cât suntem online. Deci eu fac această propunere regulamentară şi fac apel la colegii lideri ai celorlalte grupuri parlamentare să ia în considerare această solicitare şi să o supunem votului, pentru că în paralel Comisia juridică poate foarte bine să redacteze un raport care să poată să fie supus plenului Camerei Deputaţilor, astăzi, cu atât mai mult cu cât programul afişat prevede că nu vom mai avea un alt plen până pe 30 septembrie. Şi este totuşi un proiect de lege extrem de important care, repet, de doi ani de zile, aproape trei ani de zile, de fapt, stă în sertarele Comisiei juridice. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Am rugat toţi colegii, înainte de a începe sesiunea parlamentară, în perioada sesiunilor extraordinare, să studieze Regulamentul. Şi repet, potrivit Regulamentului, în Comitetul liderilor se stabileşte ordinea de zi. De asemenea, toţi deputaţii neafiliaţi şi-au ales un reprezentant. Liderul deputaţilor neafiliaţi este doamna deputat Bîzgan, care participă la Comitetul liderilor. Ordinea de zi la plen, repet, potrivit Regulamentului, nu poate fi modificată decât la intervenţia unui lider sau în Comitetul liderilor. Deci, rog toţi colegii să intervină în Comitetul liderilor atunci când se modifică ordinea de zi. Repet, ordinea de zi a fost aprobată de Comitetul liderilor, iar deputaţii neafiliaţi o au ca reprezentant pe liderul deputaţilor neafiliaţi, ales prin vot, comunicat la Biroul permanent; este doamna deputat Bîzgan. Intrăm în ordinea de zi.