12 august 2020 – Aprobarea ordinii de zi şi a programului de lucru.

Ion-Marcel Ciolacu Domnule prim-ministru, Doamnelor şi domnilor miniştri, Doamnelor şi domnilor deputaţi şi senatori, Declar deschisă şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului în cadrul sesiunii extraordinare, convocate în temeiul prevederilor art.65 alin.(2) şi ale art.66 alin.(2) şi (3) din Constituţie, şi vă anunţ că, din totalul de 465 de deputaţi şi senatori, şi-au înregistrat prezenţa, până în acest moment, 137. Pe procedură, doriţi acum? Vă rog.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte al Camerei Deputaţilor. Domnule preşedinte al Senatului, Doamnelor şi domnilor colegi, În data de 22.06.2020 liderii de grup de la Camera Deputaţilor şi Senat ai Partidului Naţional Liberal, Daniel Fenechiu şi subsemnatul, au depus cererea de revocare din funcţia de Avocat al Poporului a doamnei Renate Weber, despre care noi spunem că nu mai este de mult Avocatul Poporului, ci este avocatul celor care au trimis-o acolo, adică avocatul celor de la PSD şi de la ALDE. Am aşteptat, domnilor preşedinţi, să faceţi ceea ce spune la regulament şi să repartizaţi această solicitare către Comisiile juridice reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Şi, bineînţeles, nu aţi făcut acest lucru, întrucât la ora actuală ni s-a răspuns că nici nu au primit şi, prin urmare, nu au de unde să dea un raport pe această cerere de revocare. Având în vedere că astăzi e un plen reunit care se întinde pe mai multe ore de discuţii şi dezbateri, am rugămintea către cei doi preşedinţi, al Camerei şi al Senatului, să solicite Comisiilor juridice să se reunească şi să ia în considerare această solicitare a noastră de revocare a Avocatului Poporului. Domnule preşedinte Ciolacu, Domnule preşedinte interimar Cazanciuc, Vă adresez respectuos această solicitare şi vă atrag atenţia că în perioada în care doamna avocat al PSD, doamna Renate Weber, şi cu dumneavoastră, şi cu prietenii de la Curtea Constituţională, cei care aţi generat această axă a răului... peste 5 000 de persoane infectate au fost lăsate libere pe străzi, Guvernul nu a avut instrumentele necesare pentru a interveni...

Ion-Marcel Ciolacu Era vorba de procedură, da?

Florin-Claudiu Roman Închei imediat, domnule preşedinte. Şi vă spun doar că, dacă multiplicaţi cu zece de la o anchetă epidemiologică...

Ion-Marcel Ciolacu Vedeţi cât de greu a făcut...

Florin-Claudiu Roman ... aţi mai dus în derizoriu o problemă extrem de importantă - sănătatea românilor.

Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc!

Florin-Claudiu Roman Arătaţi că vă pasă, faceţi-vă datoria şi, vă rog, solicitaţi colegilor să se întrunească de urgenţă şi să ia în dezbatere solicitarea Grupurilor PNL de revocare din funcţie a doamnei Renate Weber. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Conform Regulamentului, solicitarea trebuie să fie întâi la BPR. La primul BPR va fi luată în discuţie. Până să ajungă la comisie... Proiectele ordinii de zi şi programului de lucru înscrise în decizia de convocare a sesiunii extraordinare, precum şi modalitatea de desfăşurare a şedinţei comune au fost stabilite de Birourile permanente ale celor două Camere, cu participarea liderilor grupurilor parlamentare, fiind afişate pe site-urile celor două Camere. La ordinea de zi pentru şedinţa comună de astăzi avem prezentarea şi dezbaterea raportului Guvernului României privind măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru limitarea răspândirii virusului COVID şi detalierea planului de măsuri avute în vedere pentru organizarea alegerilor locale şi a deschiderii şcolilor de către domnul prim-ministru Ludovic Orban. Programul de lucru va dura până la finalizarea ordinii de zi. Vă supunem votului ordinea de zi şi programul de lucru pentru sesiunea extraordinară a celor două Camere. Vă rog să vă pregătiţi pentru exprimarea votului deschis electronic la distanţă. Reamintesc procedura votului electronic la distanţă: exprimarea votului prin mijloacele electronice se face în intervalul de timp de minimum 5 minute alocat votării, anunţat de preşedintele de şedinţă, textul "PUTEŢI VOTA" fiind afişat pe ecranul dispozitivelor. Deputatul sau senatorul are următoarele posibilităţi: În cazul în care nu veţi apăsa nicio tastă, sunteţi considerat absent la votul respectiv. Rezultatul votului este contorizat sub fiecare buton de vot. La încheierea votului, pe ecranul dispozitivului de vot va fi afişat textul "VOT OPRIT". După finalizarea şedinţei, rezultatele voturilor exprimate de către fiecare parlamentar vor fi afişate pe site-urile Camerei Deputaţilor şi Senatului. Cu aceste precizări, supun votului dumneavoastră ordinea de zi şi programul de lucru. Vot, vă rog. Unanimitate de voturi - a fost aprobată ordinea de zi.