19 august 2020 – Proiectul de Lege pentru modificarea art. 199 alin. (2) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal (PL-x 103/2018) ( retrimis comisei ).

Florin Iordache La poziţia 7 avem Proiectul de Lege pentru modificarea art. 199 alin. (2) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal; PL-x 103/2018. Doamna Săftoiu, ca iniţiator, vă rog. Şi apoi Comisia juridică, prezentaţi raportul. O rog pe colega mea să prezinte raportul.

Ana Adriana Săftoiu Bună ziua! Sper să am aceeaşi pasiune pe cât o au domnii atunci când vorbesc despre a da, a lua, a tăia. În 2018 depuneam un amendament la Codul penal, în ceea ce priveşte victimele violenţei domestice. Bine, nu prea înţeleg eu de ce i se spune "violenţă domestică", dar asta deja ţine de stilistică. Şi spuneam acolo că în momentul în care un agresor... (Discuţii în sală.) Domnule Freddy, sigur explicaţia vă ajută. (I se adresează domnului deputat Alfred-Robert Simonis. Vociferări.) În momentul în care un agresor ia la bătaie o femeie - poate fi mama dumneavoastră, fiica, sora dumneavoastră, pentru că în general femeile sunt cele care sunt supuse acestei violenţe sălbatice - sigur că da, dacă se împacă, el scapă, în cazul în care victima depune sesizare. Acum, ştim cu toţii că o femeie, ca să ajungă să depună o sesizare, mănâncă o mamă de bătaie de vreo câteva ori. Ştim că, de cele mai multe ori, ca să-şi retragă sesizarea, iarăşi ia bătaie şi poate e şi ameninţată. Iar eu propuneam în această modificare ca în momentul în care o femeie, o victimă, chiar şi un bărbat - 7% dintre victimele domestice sunt bărbaţi - depune o sesizare, chiar dacă se retrage sesizarea, agresorul trebuie să răspundă pentru fapta lui. Dacă eu lovesc, fac un accident de maşină şi mă înţeleg cu victima, asta nu înseamnă că sunt scutită să plătesc amendă, să mi se ia puncte. Ce face Comisia juridică de la Camera Deputaţilor, faţă de cei de la Senat, care au înţeles ideea? Sunt de acord cu proiectul meu de lege, dar cu o modificare, cu un amendament - în cazul în care are loc împăcarea, sesizarea se retrage. Are logică? Păi, tocmai asta propuneam eu. În momentul în care o victimă depune sesizare, chiar dacă o retrage şi, repet, o retrage în urma ameninţărilor şi bătăilor, agresorul să răspundă. Cum hotărăşte judecătorul - un leu, o lună, un an, treaba lui, treaba judecătorului. Nu, Comisia juridică a venit şi a spus, nu, să fie admis cu amendament, această propoziţie să fie exclusă. Aşa că nu-mi rămâne decât să sper că se va apleca Comisia juridică din nou asupra acestei propuneri. Aşa că vă rog foarte mult să votaţi retrimiterea la comisie, pentru o săptămână. Poate reflectă mai mult Comisia juridică şi înţelegem că nicio palmă nu trebuie să rămână neplătită. Orice factură, în viaţă, de altfel, se plăteşte.

Florin Iordache Doamnă Săftoiu...

Ana Adriana Săftoiu Mulţumesc.

Florin Iordache Doamnă colegă, o să invit liderii grupurilor parlamentare. Şi, dacă avem consens, o retrimitem pentru o săptămână. Începem cu Grupul PSD. Domnul Simonis. Apoi domnul Andronache şi aşa mai departe. Şi, dacă avem consens... A, procedură...

Gabriel Andronache Da.

Florin Iordache Vă rog, domnul Andronache.

Gabriel Andronache Ca să fie totul în litera Regulamentului. Grupul PNL, vorbesc în numele Grupului PNL, susţine propunerea iniţiatorului acestui...

Florin Iordache Da.

Gabriel Andronache ... proiect de lege.

Florin Iordache Bun. Grupul PSD. O săptămână, da?

Gabriel Andronache Dacă tot sunt la microfon, Grupul PNL este de acord cu retrimiterea - o săptămână.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Simonis.

Alfred - Robert Simonis Şi Grupul PSD este de acord cu retrimiterea - o săptămână.

Florin Iordache Domnul Drulă, Grupul USR. Că dacă există consens nu voi mai supune votului.

Cătălin Drulă Da, da, suntem de acord.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Árpád? Faceţi legătura şi cu domnul Petru Movilă.

Petru Movilă Da, PMP susţine retrimiterea la comisie a acestui...

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Petru Movilă ... proiect de lege. Şi cu termenul stabilit.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Márton Árpád.

Árpád-Francisc Márton Domnule vicepreşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, N-avem nimic împotrivă să fie retrimisă această lege la comisie, dar, ca de obicei, doamna iniţiatoare, când e foarte înfocată în a-şi apăra ideile, iniţiativele, mai merge pe lângă în declaraţii. Comisia nu a propus ceea ce aţi spus dumneavoastră, de aici, de la microfon. Ar fi trebuit să citiţi raportul comisiei. Raportul comisiei spune că poate fi urmărirea penală declarată din oficiu. Deci asta este. Asta este în raportul pe care puteţi să-l citiţi pe site. Vă mulţumesc. Să fie retrimis, să fie reanalizat. Şi vă rog să citiţi cu atenţie propunerile din comisie. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Bun. Înţeleg, toate grupurile parlamentare susţin. Deci, pentru o săptămână, la Comisia juridică, pentru a fi rediscutat. Mulţumesc. Mergem mai departe. La poziţia 23. ( Vociferări.) Da, vă... Da, da, da, toate grupurile parlamentare, da. Toate grupurile parlamentare susţin. A fost retrimis.