28 iulie 2020 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru sprijinirea părinţilor şi a operatorilor economici privaţi pe perioada stării de alertă şi a suspendării cursurilor (Pl-x 323/2020) ( rămasă pentru votul final ).

Florin Iordache 44. Propunerea legislativă pentru sprijinirea părinţilor şi a operatorilor economici privaţi pe perioada stării de alertă şi a suspendării cursurilor; Pl-x 323/2020; procedură de urgenţă. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva? Nu. În aceste condiţii, îl invit pe domnul preşedinte al Comisiei pentru învăţământ. Vă rog, raportul comisiei.

Sorin Mihai Cîmpeanu Vă mulţumesc. Pl-x 323/2020. În baza prevederilor art. 94 din Regulament, cu adresa Pl-x 323 din 3 iunie 2020, Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a primit spre dezbatere, în fond, în procedură de urgenţă, propunerea legislativă pentru sprijinirea părinţilor şi a operatorilor economici privaţi pe perioada stării de alertă şi a suspendării cursurilor. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare sprijinirea părinţilor pe perioada stării de alertă şi a suspendării cursurilor prin redeschiderea unităţilor de învăţământ preşcolar particulare, acreditate şi autorizate până la data de 11 martie 2020, a centrelor educaţionale şi a cluburilor sportive, pe perioada vacanţei de vară, în funcţie de nevoile educaţionale şi de evoluţia crizei sanitare, cu condiţia respectării normelor sanitare în vigoare. Propunerea legislativă face parte din categoria legilor ordinare, Camera Deputaţilor fiind prima Cameră sesizată. În urma dezbaterii, în şedinţa din 24 iunie a.c., comisia a propus respingerea propunerii legislative. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Doamna Iurişniţi, la dezbateri generale.

Cristina-Ionela Iurişniţi Da. Mulţumesc. Sunt printre iniţiatori. Această propunere legislativă a venit în întâmpinarea părinţilor care au nevoie de sprijinul statului, de sprijinul, până la urmă, al operatorilor privaţi care acţionează în domeniul educaţional. Conform Institutului Naţional de Statistică, în ceea ce priveşte numărul copiilor din creşe, grădiniţe, trebuie să spunem că ei erau peste 500.000. Şi, în contextul menţinerii acestor grădiniţe închise, pentru că cele de stat, evident, urmează reglementările ministerului, ţinând închise grădiniţele, centrele educaţionale, tot ce înseamnă cluburi sportive, noi împiedicăm accesul copiilor noştri la socializare şi la activităţi de care au absolută nevoie. Iar aceşti părinţi trebuie să aibă un sprijin din partea operatorilor educaţionali. Pentru că de foarte multe ori nu au cu cine să-şi lase copiii, aceşti părinţi, nu au acei bunici, sunt foarte mulţi care lucrează în linia întâi. Mai ales că în ultima perioadă avem o situaţie dificilă din punct de vedere epidemiologic. De aceea, aceşti părinţi au nevoie de sprijin. Şi prezenta iniţiativă legislativă prevede ca grădiniţele, centrele educaţionale acreditate, autorizate, începând, bineînţeles, cu 11 martie 2020, de când am intrat în starea de urgenţă, să poată să fie redeschise, cu respectarea, bineînţeles, a normelor sanitare în vigoare, pe perioada vacanţei de vară, şi doar - atenţie - doar la cererea părinţilor, este foarte important. Sunt multe semnale care au venit din mediul privat, din mediul antreprenorial, mulţi părinţi care au solicitat redeschiderea centrelor educaţionale acreditate, a cluburilor sportive, a after-school-urilor. Bineînţeles, respectând aceste norme de siguranţă sanitară, de distanţare, cu grupe mici, de 5-7 copii, cu norme de igienă respectate, cu prezenţa unui cadru medical în incintă şi, aşa cum am spus, cu acordul scris al părinţilor, la cererea şi cu acordul scris al părinţilor. Este o măsură tranzitorie care ar fi venit să ajute aceşti părinţi aflaţi...

Florin Iordache Concluzionaţi, vă rog.

Cristina-Ionela Iurişniţi ... într-o situaţie dificilă. Concluzionez cu importanţa, cu responsabilitatea socială care trebuie să fie esenţială în aceste centre educaţionale. Şi vreau să spun că Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată. Şi la Senat vom susţine această iniţiativă legislativă, pentru că vine în sprijinul copiilor şi al părinţilor.

Florin Iordache Mulţumesc. Are raport de respingere. Următorul.