28 iulie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru stabilirea conţinutului de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului uman (PL-x 359/2017) ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache Poziţia 20. Proiectul de Lege pentru stabilirea conţinutului de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului uman; PL-x 359/2017. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva? Nu. Din partea Comisiei pentru agricultură? Comisia pentru agricultură, raportul! Domnul Vrăjitoru. Vă rog.

Sorinel-Marian Vrăjitoru Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Raport asupra Proiectului de Lege pentru stabilirea conţinutului de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului uman. În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a fost sesizată spre dezbatere în fond cu Proiectul de Lege pentru stabilirea conţinutului de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului uman, transmis cu adresa PL-x 359 din 17 octombrie 2017 şi înregistrat în data de 18 octombrie 2017. Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea legislativă. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat propunerea legislativă. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea cadrului legislativ necesar reglementării conţinutului de acizi graşi trans, astfel cum sunt definiţi în Regulamentul UE nr. 1169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor Comisiei Europene nr. 1924/2006 şi a Comisiei Europene nr. 1925/2006 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei Europene. Se exclud din domeniul de aplicare produsele alimentare care conţin, în mod natural, acizi graşi trans-nesaturaţi în grăsimi animale. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, membrii Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice au hotărât, în unanimitate de voturi, adoptarea Proiectul de Lege pentru stabilirea conţinutului de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului uman, cu amendamentele admise care se regăsesc în anexa la prezentul raport. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnul deputat Popescu.

Nicolae-Daniel Popescu Vă mulţumesc, domnule vicepreşedinte. Iată că perseverenţa dă rezultate. Avem în faţă o altă iniţiativă legislativă a Uniunii Salvaţi România, o iniţiativă legislativă din 2017, care, odată adoptată, va avea efecte pozitive asupra sănătăţii populaţiei. Etichetarea produselor care conţin acizi graşi trans şi apoi, după intrarea în vigoare a legii, obligativitatea introducerii unei limite maxime de aditivare de două grame la suta de grame de grăsimi sau uleiuri ar putea duce la salvarea a 2.000-2.500 de vieţi, în România. Acizii graşi trans sunt un macronutrient obţinut industrial şi sunt cele mai nocive grăsimi din alimente pentru sănătatea cardiovasculară umană, crescând cu până la 35% riscul de infarct miocardic şi accident vascular cerebral. Ultimele studii arată că numai în Uniunea Europeană peste 50.000 de oameni mor anual din cauza bolilor provocate de acizii graşi trans-nesaturaţi din alimente. Mai multe ţări europene i-au eliminat din alimentaţia umană, prin legi ca aceasta de astăzi, pe care urmează să o votăm, sau prin negocieri foarte dure cu producătorii. În Danemarca, de pildă, implementarea legii a dus la scăderea mortalităţii cu 4%. Proiectul de lege are absolut toate avizele necesare, inclusiv un punct de vedere favorabil al Comisiei Europene. Ministerul Sănătăţii susţine proiectul votat în unanimitate de Senat şi ne bucurăm că iniţiativa legislativă a ajuns în sfârşit pe ordinea de zi a plenului. Camera Deputaţilor este Cameră decizională şi îi rugăm pe colegii din toate partidele politice să voteze pentru adoptarea acestui proiect de lege. Vă mulţumim.

Florin Iordache Mulţumesc. Mai sunt colegi care doresc să intervină? Nu. Avem 18 amendamente. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. De la 2 la 18? Nu. Rămâne la votul final. Caracter ordinar.