Florin Iordache 2. Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 230 din 7 iunie 2006 a serviciului de iluminat public; PL-x 56/2020. Iniţiator, domnul deputat Andrei Pop. Vă rog. Şi apoi Comisia pentru industrii. Vă rog, domnule deputat.
Andrei Pop Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Stimaţi colegi, Este o modificare simplă, dar foarte importantă pentru administraţiile locale. Unităţile administrativ-teritoriale vor avea dreptul de a monta echipamente video de supraveghere, fără alte costuri, către operatorul de iluminat public. Reducem birocraţia, înlăturăm costuri şi aducem o reparaţie morală, pentru că ştim foarte bine că această infrastructură asociată a fost cofinanţată, sau finanţată, sau cedată de către administraţiile locale. Sistemele de supraveghere video înseamnă mai multă securitate pentru cetăţeni. Sper ca această lege să fie adoptată şi promulgată rapid tocmai pentru ca aleşii în funcţie, cât şi cei care vor fi confirmaţi la scrutinul electoral următor să implementeze astfel de proiecte pentru siguranţa cetăţenilor.
Florin Iordache Mulţumesc. Din partea Comisiei pentru industrii. Vă rog. Domnul vicepreşedinte Toma. Vă rog, prezentaţi raportul. Şi apoi încep dezbaterile generale.
Ilie Toma Mulţumesc, domnule preşedinte. Comisia pentru industrii şi servicii a fost sesizată, spre dezbatere în fond, cu Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 230 din 7 iunie 2006 a serviciului de iluminat public, provenit dintr-o propunere legislativă a domnului deputat Pop Andrei, transmisă cu adresa PL-x 56/2020 din 17 februarie 2020. Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea legislativă, cu observaţii şi propuneri. Consiliul Economic şi Social a avizat nefavorabil actul normativ. Guvernul României a susţinut adoptarea iniţiativei legislative cu propuneri şi observaţii. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în condiţiile art. 75 alin. (2) teza a III-a din Constituţia României, republicată. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea Legii serviciului de iluminat public nr. 230/2006, în sensul completării alineatului (2) al articolului 2, prin includerea sistemelor de supraveghere video în definiţia ansamblurilor de elemente ce constituie sistemul de iluminat public, modificarea fiind necesară pentru facilitarea realizării unor investiţii care au ca scop creşterea gradului de siguranţă în cadrul unităţilor administrativ-teritoriale. Membrii Comisiei pentru industrii şi servicii au examinat proiectul de lege în şedinţa online din 18 mai 2020 şi au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea Proiectului de Lege pentru modificarea Legii nr. 230 din 7 iunie 2006 a serviciului de iluminat public cu amendamentele admise prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul raport. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Camera Deputaţilor este Cameră decizională pentru acest proiect de lege. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Dau legătura domnului deputat Bumb, din partea Grupului PNL.
Sorin-Ioan Bumb Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Acest proiect de lege este un proiect foarte bun, care vine în sprijinirea autorităţilor administraţiei publice locale, prin crearea cadrului legal necesar utilizării infrastructurii sistemului de distribuţie a energiei electrice pentru montarea sistemelor de supraveghere video. După cum bine ştiţi, toţi stâlpii de iluminat electric sunt pe domeniul public şi nu se plăteşte absolut nicio taxă, pe când toate primăriile erau obligate, în momentul în care vor să-şi sporească siguranţa în localităţile lor, să plătească taxe pentru montarea acestor camere. De aceea, prin acest proiect de lege am creat cadrul legal pentru a se putea monta aceste camere, fără a se plăti vreo taxă deţinătorului de utilităţi. Mulţumesc mult.
Florin Iordache Alte intervenţii dacă sunt? Nu mai sunt. Avem 4 amendamente admise. La titlul legii dacă sunt intervenţii? De la 2 la 4? Rămâne la votul final. Caracter ordinar.