28 iulie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind gestionarea deşeurilor nepericuloase compostabile (PL-x 41/2020) ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache La poziţia 7, Proiectul de Lege privind gestionarea deşeurilor nepericuloase compostabile; PL-x 41/2020. Din partea iniţiatorilor, îl rog pe domnul Simion Lucian Eduard. Vă rog.

Lucian-Eduard Simion Mulţumesc, domnule preşedinte. Iniţiativa legislativă este mult aşteptată de un sector în care, de fapt, avem numai constrângeri, dar prea puţine pârghii să acţionăm pentru ca să ne îndeplinim obiectivul de ţară trasat de legislaţia europeană, şi anume reciclarea a 50% din deşeurile municipale, în 2020. Acum suntem doar la aproximativ 15% din totalul deşeurilor reciclate şi doar cu o legislaţie în domeniul reciclării deşeurilor biodegradabile. Prin compostare şi digestia anaerobă putem să sperăm să mai creştem procentul. Să nu uităm că aproximativ 60% din deşeurile municipale o reprezintă partea umedă, reprezentată de deşeuri biodegradabile, o lege mult aşteptată şi care este punct în planul naţional de gestionare a deşeurilor, aprobat încă din 2017, dar fără prea multe şanse să fi fost promovată de către Guvern - Legea privind gestionarea deşeurilor nepericuloase compostabile. Legiferarea acestui segment al gestionării deşeurilor oferă în sfârşit posibilitatea României să iasă din zona de producător de compost vrac şi să intre în rândul ţărilor care îşi gestionează singure deşeurile biodegradabile, având posibilitatea să le certifice calitatea, să le ambaleze şi să le livreze ca produs, atât ca pământ de flori pentru grădini, legumicultură, terenuri agricole şi pe terenuri cu soluri degradate, ca ameliorator. De fapt, compostul ce reprezintă? E un material stabil, fără mirosuri puternice, bogat în humus şi materie organică, provenit din procesul de compostare a deşeurilor biodegradabile, care este un proces biologic natural şi controlat de valorificarea materialelor organice reziduale. Cu această legislaţie de interes naţional am creat posibilitatea ca operatorii de servicii să dezvolte un sector care este bine reprezentat în ţările Uniunii Europene şi să creeze premise pentru implementarea Regulamentului nr. 1009 care va stabili structura fertilizanţilor şi mişcarea lor în piaţă. Fără a realiza compost în România, nu vom atinge ţintele impuse de Comisia Europeană şi vom fi în continuare dependenţi de importurile de fertilizatori organici. Este imperios să avem acte normative care să reglementeze tipurile de deşeuri ce pot fi folosite în realizarea compostului, reţetele de realizare a compostului, modalităţile economice de introducere în piaţă a compostului, inclusiv stimulente pentru producerea fertilizanţilor organici pe bază de compost. Alături de mine au semnat acest proiect de lege colegi din PSD, USR, PMP, UDMR, PRO România, independenţi şi minorităţi şi au dat curs solicitării mele reprezentanţi din Ministerul Agriculturii şi Ministerul Mediului, cu care am conlucrat foarte bine şi cărora le mulţumesc pentru că au înţeles necesitatea legiferării în acest domeniu care ţine de protecţia mediului. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Din partea Comisiei pentru mediu cine prezintă? Domnul preşedinte Cupă. Vă rog, prezentaţi raportul.

Ion Cupă Bună ziua, domnule preşedinte! Proiectul de lege are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului legal pentru desfăşurarea activităţilor de gestionare a deşeurilor nepericuloase compostabile, prin reciclarea/valorificarea acestora folosind opţiunea de compostare/digestie anaerobă, în vederea protejării sănătăţii umane şi a mediului, în acord cu normele şi exigenţele europene incidente în materie, în contextul îndeplinirii obligaţiilor asumate de România, derivate din calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene. Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de lege. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat acest proiect de lege în forma iniţială. Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic a examinat proiectul de lege în şedinţa online din 22 iulie 2020. Din numărul total de 16 membri ai Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic au fost prezenţi la dezbatere 13 deputaţi. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea Proiectului de Lege privind gestionarea deşeurilor nepericuloase compostabile cu amendamentele admise prevăzute în anexa care face parte din prezentul raport. În raport cu obiectul şi conţinutul reglementării, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc mult.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Dacă sunt intervenţii la dezbateri generale? Nu sunt intervenţii. Avem 22 de amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. De la 2 la 22? Nu. La anexă dacă sunt intervenţii? Nu. Rămâne la votul final. Caracter ordinar. Revenim. A sosit raportul de la poziţia 2.