28 iulie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind utilizarea voluntară a logotipului "rasă autohtonă 100%" pentru produsele de origine animală din România (PL-x 507/2019) ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache La poziţia 4 avem Proiectul de Lege privind utilizarea voluntară a logotipului "rasă autohtonă 100%" pentru produsele de origine animală din România; PL-x 507/2019. Comisia pentru agricultură. Domnul Sorin Vrăjitoru, vă rog, prezentaţi raportul.

Sorinel-Marian Vrăjitoru Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport asupra Proiectului de Lege privind utilizarea voluntară a logotipului "rasă autohtonă 100%" pentru produsele de origine animală din România. În conformitate cu prevederile art. 94 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a fost sesizată spre dezbatere pe fond cu Proiectul de Lege privind utilizarea voluntară a logotipului "rasă autohtonă 100%" pentru produsele de origine animală din România. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în şedinţa din 21 octombrie 2019. La întocmirea prezentului raport comisia a avut în vedere: avizul favorabil al Consiliului Legislativ nr. 587/10.07.2019; avizul favorabil al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic; avizul favorabil al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare utilizarea voluntară a logotipului "100% rasă autohtonă" pentru produsele de origine animală din România, în vederea susţinerii conservării fondului genetic al raselor şi menţinerea diversităţii genetice a speciilor de interes zootehnic din ţara noastră. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate de către membrii comisiei, s-a hotărât, cu unanimitate de voturi, să se supună plenului Camerei Deputaţilor, spre dezbatere şi adoptare, Proiectul de Lege privind utilizarea voluntară a logotipului "rasă autohtonă 100%" pentru produsele de origine animală din România, cu amendamentele admise redate în anexa care face parte integrantă din prezentul raport. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Dacă la dezbateri generale doreşte cineva să intervină? Domnule Popescu Nicolae, doriţi să interveniţi?

Nicolae-Daniel Popescu Vă mulţumesc, domnule preşedinte. USR va susţine această iniţiativă legislativă care prevede posibilitatea ca producătorii agricoli şi crescătorii de animale să obţină o marcă a raselor româneşti, cu denumirea "100% rasă autohtonă" pentru conservarea diversităţii raselor crescute în România şi pentru promovarea produselor provenite din acestea. Este o iniţiativă similară, cu ceea ce pregătim, şi în alte ţări, în Marea Britanie, Franţa, Germania, Polonia, Ungaria, şi credem că este o măsură bună pentru stimularea producţiei de rase autohtone din România, iar, conform acestui proiect de lege, animalele din aceste rase vor fi înregistrate într-un registru genealogic, proprietarii lor urmând să primească subvenţii în plus, pentru că menţin aceste rase în gospodării, cunoscut fiind faptul că multe dintre acestea nu pot concura, ca productivitate, cu alte rase comerciale, deşi sunt superioare ca savoare, calitate, dacă e să luăm exemplul unor rase româneşti. Din nou, susţinem acest proiect de lege şi sperăm ca şi ceilalţi colegi să voteze pentru.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Petru Movilă.

Petru Movilă Bună ziua, domnule preşedinte! Stimaţi colegi, În primul rând, vreau să îi felicit şi pe colegii coiniţiatori la acest proiect de lege, un proiect de lege foarte important, care vine să stabilească clar cadrul legal privind utilizarea voluntară a logotipului "100% rasă autohtonă" privind autenticitatea produselor de origine animală, precum şi stabilirea cadrului legal necesar aplicării acestuia, în vederea susţinerii fondului genetic al raselor şi menţinerea diversităţii genetice a populaţiilor de animale şi a altor specii de interes zootehnic care fac parte din lista raselor autohtone din România, prevăzute la Anexa nr. 1 a acestei legi. De asemenea, este important de specificat faptul că prevederile prezentei legi nu aduc atingere conformităţii cerinţelor şi condiţiilor impuse de legislaţia privind proprietatea industrială, conform articolelor prevăzute în Regulamentul Uniunii Europene din 2012 al Parlamentului European şi al Consiliului European din 21 noiembrie 2012 privind sistemele de calitate a produselor agricole şi alimentare. Este clar că acest proiect de lege, dincolo de aceste precizări, vine să implementeze şi să protejeze în Uniunea Europeană, şi nu numai, ceea ce înseamnă rasă autohtonă românească, pentru că noi avem o tradiţie în acest domeniu, în această activitate, şi sperăm ca după acest proiect de lege să avem proiecte clare, programe de susţinere a celor care fac cercetare, care fac dezvoltare şi care cresc rase autohtone româneşti. Partidul Mişcarea Populară va vota acest proiect de lege.

Florin Iordache Mulţumesc. În continuare, domnul deputat Ioan Sorin Roman.

Ioan Sorin Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. În calitate de iniţiator al acestui PL-x, vă rog să-mi permiteţi să fac câteva consideraţii. Rasele de animale autohtone beneficiază de o protecţie specială, atât ca parte a patrimoniului genetic naţional, cât şi a consecinţelor benefice asupra sustenabilităţii mediului rural, datorită creşterii acestora. Consumatorii au dreptul la o mai bună informare cu privire la originea produselor pe care le consumă, fapt ce recomandă stabilirea unor identificări specifice, prin intermediul unui logotip pentru produsele provenite de la animalele din rasele autohtone. În acest context, este adecvată stabilirea unui regim de reglementare a utilizării voluntare a logotipului "rasă autohtonă 100%", care să permită identificarea produselor provenite de la animalele din rasele autohtone. Această iniţiativă se încadrează în strategia de conservare, îmbunătăţirea şi promovarea raselor autohtone. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Mai sunt alţi colegi care doresc să intervină? Nu. Avem 31 de amendamente admise. La titlul legii dacă sunt intervenţii? Nu. De la 2 la 31? Nu. Anexa nr. 1, Anexa nr. 2, Anexa nr. 3, Anexa nr. 4 şi Anexa nr. 5? Rămâne la votul final. Caracter ordinar. Mergem mai departe.