Florin Iordache Bun. Avem un singur raport în plus venit, în plus faţă de ieri. Este vorba de punctul 34. PL-x 383/2020 - Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2020 pentru aprobarea acordării unui stimulent de risc pentru personalul centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile, izolate preventiv la locul de muncă, pe perioada stării de urgenţă. Guvernul, prezent. Din partea Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, domnul vicepreşedinte Silviu Vexler, vă rog, prezentaţi raportul. Are 6 amendamente admise.
Silviu Vexler Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport asupra Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2020 pentru aprobarea acordării unui stimulent de risc pentru personalul centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile, izolate preventiv la locul de muncă, pe perioada stării de urgenţă. Comisia pentru muncă şi protecţie socială a fost sesizată cu dezbaterea pe fond, în procedură de urgenţă, a proiectului. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea cadrului legal în vederea acordării unui stimulent de risc în sumă fixă pentru personalul centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. În urma finalizării dezbaterilor, comisia propune plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege cu amendamente, redate în anexa care face parte integrantă din prezentul raport. Cu permisiunea dumneavoastră, domnule preşedinte, şi o scurtă notă. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat ca lege ordinară şi, din păcate, dintr-o eroare regretabilă, la comisie, în raport s-a menţionat că ar face parte din categoria legilor organice. Rugămintea este să avem în vedere că trebuie adoptat la fel ca în cazul Senatului, ca lege ordinară. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Ordinară, da. Mulţumesc. Dezbateri generale, domnul Dobrovie, Grupul PNL.
Matei-Adrian Dobrovie Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Este o iniţiativă extrem de importantă pentru că ea îşi propune, practic, să recompenseze nu doar asistenţii medicali şi medicii, brancardierii, cei care au fost în prima linie, ci şi asistenţii sociali. Şi asistenţii sociali care au lucrat non-stop în aceste centre rezidenţiale pentru copii, cu dizabilităţi sau fără dizabilităţi, pentru centre rezidenţiale pentru bătrâni au fost în prima linie şi trebuie să aibă respectul şi aprecierea noastră. Sunt oameni care au trebuit să treacă printr-o dublă izolare, practic, 14 zile izolare la domiciliu şi încă 14 zile apoi. Izolare întâi la muncă, la locul de muncă, şi apoi încă 14 zile izolare la domiciliu. Deci, sunt oameni care trebuiau incluşi în această ordonanţă. Şi mă bucur că, ridicând această problemă în discuţia cu premierul României, s-a dat curs acestei solicitări a asistenţilor sociali şi au fost incluşi în această categorie a celor care primesc acest stimulent de risc. Este extrem de important, având în vedere riscurile la care se expun, faptul că îşi riscă propria sănătate şi viaţă pentru a-i ajuta pe alţii. Să dăm un vot favorabil acestei iniţiative şi să-i recompensăm pentru efortul pe care l-au făcut în toată această perioadă. Vreau să mai subliniez faptul că această măsură este, practic, finanţată din fonduri europene, decontată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Capital Uman - POCU. Şi este extrem de benefic faptul că s-a găsit această soluţie pentru a putea susţine aceste cheltuieli, într-o perioadă în care aceşti oameni merită recompensa şi recunoştinţa noastră, şi, pe de altă parte, există nişte constrângeri bugetare şi economice. Vă mulţumesc frumos.
Florin Iordache Da, domnul Vexler. Vă rog.
Silviu Vexler Vă mulţumesc frumos, domnule preşedinte. Colegul care a vorbit înainte s-a încurcat un pic, dar într-un sens bun de data aceasta. Adoptarea proiectului de lege de astăzi vine să corecteze o situaţie de paralelism legislativ care a împiedicat acordarea, până în prezent, a acestui stimulent de risc. Amendamentul care a introdus posibilitatea ca angajaţii şi cei care au avut contact direct cu persoanele din căminele pentru persoane vârstnice, căminele pentru persoane cu handicap, copiii defavorizaţi şi aşa mai departe a fost introdus în Legea care a aprobat Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43, care este în vigoare. Adoptând şi noi astăzi acest raport corectăm, aşa cum spuneam, paralelismul legislativ care a împiedicat ca acest stimulent să fie acordat persoanelor care au dreptul. Suplimentar faţă de ce s-a menţionat, vreau să subliniez că în toată această perioadă aceste cămine au reprezentat o serie de instituţii nu vulnerabile, ci deosebit de vulnerabile, din cauza rezidenţilor pe care îi au. Munca pe care aceşti oameni au desfăşurat-o, în toată ţara, indiferent de forma de subordonare juridică a acestor cămine, a fost extraordinară. S-a menţionat în mod punctual faptul că au fost de două ori izolaţi, dar această izolare nu ascunde şi eforturile şi riscurile pe care şi le-au asumat. Salut adoptarea proiectului. Vă mulţumesc frumos.
Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Ungureanu, faceţi legătura, Grupul USR.
Emanuel-Dumitru Ungureanu Stimaţi colegi, Este un moment important, de recunoaştere a unei meserii vocaţionale. Sunt asistent social de 18 ani, şi eu temporar sunt parlamentar. Ştiu ce înseamnă să lucrezi într-un cămin de juniori, ştiu ce înseamnă munca cu un vârstnic şi ştiu că, spre exemplu, în Cluj-Napoca, un cămin de seniori, care se numeşte "Teodora", din cartierul Mărăşti, a fost supus unei perioade complicate de carantinare, medicul de acolo a stat timp de 4 luni închis. Asistentul social, toată lumea s-a mobilizat exemplar pentru a proteja bunicii, părinţii cuiva. Şi ceea ce au făcut asistenţii sociali în această perioadă se numeşte fără niciun dubiu eroism. Aşa că ceea ce facem noi este o palidă recunoştinţă faţă de efortul pe care l-au depus în lupta anti-COVID. Fac şi în acest context un apel la responsabilitate. Cei din prima linie sunt epuizaţi. Joaca de-a cuvintele, făcută de unii politicieni, afectează în mod direct vieţi. De aceea, fac un apel la responsabilitate, ca cei care sunt în prima linie să aibă o muncă cât de cât uşurată de către cei care iau decizii de protecţie pentru cetăţeni şi pentru angajaţii care luptă cu acest virus foarte periculos. Mulţumesc.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Avem 6 amendamente admise. Dacă la titlu sunt intervenţii? La articolul unic, intervenţii? Până la poziţia 6, intervenţii? Nu. Va rămâne la votul final. Dar vreau să vă spun ceva. Toată lumea laudă, dar comisia propune respingerea. Deci, la votul final, practic, vom respinge ordonanţa. Mulţumesc. Rămâne la votul final. (Vociferări.) Da, domnul... Păi, eu v-am citit ce s-a adoptat în comisie.
Silviu Vexler Vă mulţumesc frumos, domnule preşedinte. Ca să nu existe neclarităţi, din partea comisiei, o scurtă explicaţie. Aşa este - şi i-am spus colegului care vorbise înaintea mea că a încurcat foile -, este proiectul de respingere a acestei ordonanţe, pentru că situaţia... şi stimulentul de risc a fost reglementat deja printr-un amendament care a fost adoptat la Comisia pentru muncă, înainte de apariţia acestei ordonanţe de urgenţă. Amendamentul...
Florin Iordache E corect.
Silviu Vexler ... a fost adoptat...
Florin Iordache Da.
Silviu Vexler ... a fost promulgat. Şi astăzi...
Florin Iordache În consecinţă, noi vom vota respingerea, acolo suntem.
Silviu Vexler Exact.
Florin Iordache Mulţumesc.
Silviu Vexler Mulţumesc, domnule preşedinte.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Mai sunt alte intervenţii? Nu mai sunt. Bun. Stimaţi colegi, Vă propun să ne revedem la ora 11,30. Aşteptăm de la Comisia juridică raport. Şi apoi vom continua, imediat, cu votul final pe proiectele discutate ieri şi astăzi. Vă mulţumesc mult. După pauză
Florin Iordache Reluăm dezbaterile, stimaţi colegi. A ajuns şi raportul de la Comisia juridică.