Florin Iordache Bună dimineaţa, stimaţi colegi! Vă rog să luaţi loc, să putem începe şedinţa de plen. Declar deschisă şedinţa de astăzi şi vă anunţ că, din totalul celor 329 de deputaţi, sunt prezenţi 145, şi-au înregistrat prezenţa. Vom continua dezbaterile pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare. Întâi, sunt nişte chestiuni de procedură. Domnul Simonis, vă rog. Dau cuvântul tuturor liderilor care au chestiuni de procedură. Vă rog.
Alfred - Robert Simonis Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, La începutul acestei sesiuni extraordinare, s-a regăsit pe ordinea de zi şi un proiect, o iniţiativă cetăţenească, celebra lege "Fără penali în funcţii publice". Pentru că sesiunea extraordinară se încheie mâine şi pentru că, practic, astăzi este ultima zi când am putea dezbate şi vota această iniţiativă, pentru a nu mai amâna şi pentru a nu muta dezbaterile şi votul pe sesiunea viitoare, eu v-aş propune, domnule preşedinte, să cereţi acordul plenului ca membrii Comisiei juridice să se reunească, în paralel cu şedinţa de plen, să dezbată, să finalizeze raportul pe această iniţiativă, iar până la finalul zilei de plen de astăzi să dăm şi un vot, care are un anumit grad de aşteptare în societate, şi să trecem de Camera Deputaţilor iniţiativa care interzice celor care au condamnări penale privative de libertate să mai candideze la alegeri. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Mulţumesc. Intervenţii? Da, domnul Roman.
Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Grupul PNL susţine dezbaterea şi votul pe această iniţiativă cetăţenească, în speranţa că ea va rămâne o iniţiativă cetăţenească şi nu va fi o chestiune de natură politică, pentru că deja am văzut o propunere de cuplare a acestui referendum cu alegerile locale. Eu, ca semnatar al acestei iniţiative cetăţeneşti, îmi amintesc, la momentul respectiv, că a existat un imbold de a semna această iniţiativă, tocmai pe ideea că reprezentanţi ai societăţii civile au demarat această acţiune care nu s-a dorit niciodată a fi transformată politic. În altă ordine de idei, vă reamintesc, domnule preşedinte, doamnelor şi domnilor colegi, că peste 5 milioane de români au votat "da" la referendumul organizat de Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi matematica ne arată că 5 milioane întotdeauna este mai mult decât 800.000, cei care au votat iniţiativa cetăţenească. Deci, din acest punct de vedere, e foarte clar că discuţia iniţiativei cetăţeneşti trebuie însoţită în paralel de discutarea celor două proiecte de lege depuse în Parlament, în baza referendumului în care românii şi-au exprimat voinţa într-o majoritate covârşitoare. Pe de altă parte, sincer, nu înţeleg ce se vrea foarte exact, pentru că o cuplare cu alegerile locale ar fi însemnat ca această discuţie să se facă undeva în intervalul 20-27 august, când foarte simplu se putea convoca o sesiune extraordinară, şi atunci sigur că ne încadram în calendar. Fac aceste precizări pentru colegii de la USR, cărora le atrag atenţia că necalcularea acestui calendar poate să transforme o iniţiativă cetăţenească într-un eşec, pentru că e o perioadă în care ştiţi foarte bine, luna august, foarte mulţi se ocupă de alte lucruri decât de politică, care mai pot ajung şi prin concedii şi, prin urmare, vă asumaţi integral calendarul pe care dumneavoastră l-aţi propus. Grupul PNL va vota şi în cadrul Comisiei juridice şi în cadrul plenului această iniţiativă cetăţenească. Şi vom solicita şi discutarea celorlalte două proiecte depuse în Parlament. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Da. Mulţumesc. Domnul Barna, vă rog.
Ilie Dan Barna Suntem într-adevăr în faţa unui moment autentic, istoric, pentru că această iniţiativă din primul moment a pornit ca o provocare a unui David cetăţenesc împotriva unui Goliat politic, de 30 de ani de politică veche. Faptul că am ajuns în acest pas - fiecare pas a fost în sine o luptă. Ne amintim, ca o anecdotă, cum ne explica Liviu Dragnea că n-a putut în nişte luni de zile să copieze semnăturile, pentru că n-a găsit copiatoare de cărţi rare. Că, vezi Doamne, dosarele acelea cu semnături erau nişte incunabule extraordinare. Iată că am ajuns în acest moment, în această etapă în care mai trebuie să facem doar doi paşi. Astăzi, sunt foarte convins şi încurajez întregul Parlament să voteze această iniţiativă pentru a trece de Camera Deputaţilor, vom mai avea un pas. Iar despre subiectul datei alegerilor discutăm foarte deschis, nu avem nicio teamă de a le da şansa cetăţenilor să-şi exprime acest principiu de igienă morală pe care USR l-a susţinut din primul moment. Ideea de a nu avea condamnaţi în instituţiile statului este una atât de corectă, încât nu cred că cineva se va putea opune. Şi sper astăzi ca, în urma votului Camerei Deputaţilor, să facem un pic de dreptate morală acestei ţări. Mulţumesc.
Florin Iordache Alte intervenţii dacă sunt? Da, domnul Roman. Vă rog. Nu, vă rog, vă rog. Apoi domnul Benedek. Vă rog întâi să vă pronunţaţi pe acesta, pe acest subiect. (Vociferări.) Nu, înţeleg...
Florin-Claudiu Roman Eu m-am exprimat, domnule preşedinte, pe acest subiect. Doresc să intervin pe procedură, dar după colegul de la UDMR.
Florin Iordache Pe procedură... Domnule Roman, pe procedură, toate rapoartele care sunt incluse pe ordinea de zi şi vor sosi la prezidiu le vom discuta. Deci, dacă discutăm...
Florin-Claudiu Roman Asta era rugămintea. Asta era rugămintea noastră.
Florin Iordache Da. Deci, dacă discutăm de PL-x 630, în momentul în care ajunge, îl vom discuta cu siguranţă. Domnul Benedek Zacharie, vă rog, din partea Grupului UDMR. Vă rog să vă pronunţaţi toţi colegii, ca să putem...
Zacharie Benedek Tot pe procedură...
Florin Iordache Vă rog.
Zacharie Benedek ... dacă îmi permiteţi. Există consens ca să retrimitem două propuneri legislative.
Florin Iordache Domnule coleg, staţi puţin.
Zacharie Benedek Da.
Florin Iordache Haideţi să terminăm cu... să putem degreva Comisia juridică, să înceapă activitatea. Dacă pe acest subiect invocat de domnul lider Simonis aveţi intervenţie?
Zacharie Benedek Da, suntem de acord, deci...
Florin Iordache Deci sunteţi de acord.
Zacharie Benedek ... să lucreze în paralel...
Florin Iordache ... ca să putem depăşi...
Zacharie Benedek ... Comisia juridică, da, şi să dăm azi un vot...
Florin Iordache Bun. Staţi să finalizăm şi apoi dau fiecărui lider de grup... Bănuiesc, dumneavoastră doriţi nişte retrimiteri, da?
Zacharie Benedek Da.
Florin Iordache Staţi să finalizăm. Să finalizăm acest punct şi apoi... Dacă la această chestiune cu solicitarea "Fără penali în funcţii publice" mai sunt alte intervenţii? Întreb... Domnul Simonis, doriţi? Nu. Bun. Fiind consens între toţi liderii grupurilor parlamentare, invit colegii din Comisia juridică... Domnule Simonis, convocaţi colegii, astfel încât, înainte de votul final, raportul pe acest proiect, care este pe ordinea de zi, să ajungă la plen, să-l putem discuta. Bun. Nu e necesar votul. Continuăm. Domnul Benedek, vă rog, înţeleg că aveţi nişte chestiuni de procedură.
Zacharie Benedek Da. Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Deci, dorim să retrimitem, pentru o săptămână, două propuneri legislative.