13 iulie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri (PL-x 783/2015) ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache 33. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri; PL-x 783/2015. Iniţiator, domnul Tomac. Din partea Comisiei pentru muncă, cine prezintă raportul? Domnul preşedinte Vexler, vă rog. Este vorba despre raportul suplimentar, domnule Vexler, da?

Silviu Vexler Da, domnule preşedinte. Raport de înlocuire asupra Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Decretului-lege nr. 118/1990. În temeiul prevederilor Regulamentului Camerei Deputaţilor, republicat, Proiectul de Lege 783/2015 a fost retrimis Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, în vederea reexaminării şi întocmirii unui nou raport. Prezentul raport înlocuieşte raportul comisiei depus anterior. În urma reluării dezbaterilor, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea proiectului de lege cu amendamente pentru recunoaşterea şi reparaţia morală pentru prejudiciile suferite de persoanele care au continuat lupta anticomunistă şi au luptat pentru promovarea valorilor şi principiilor democratice. Iniţiativa legislativă face parte din categoria legilor ordinare, conform prevederilor art. 73 alin. (1) din Constituţia României. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. În urma finalizării dezbaterilor, comisia propune plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege cu amendamente, redate în anexa care face parte din prezentul raport. Mulţumesc, domnule preşedinte.

Florin Iordache Mulţumesc. Un vorbitor de grup. Din partea Grupului PMP, domnul deputat Codreanu, vă rog.

Constantin Codreanu Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. "Eroii nu mor niciodată" este un slogan pe care îl evocăm de fiecare dată când ne aducem aminte de sacrificiul celor care au luptat pentru România un sacrificiu care pe mulţi dintre ei i-a costat viaţa. Şi această comemorare de obicei se produce post factum. Avem ocazia ca votând acest proiect de lege, să evocăm sacrificiul unor concetăţeni de-ai noştri, concetăţeni români, membri ai Grupului Ilaşcu, care au luptat pentru România, au luptat pentru limba română, au luptat pentru caracterul românesc al Republicii Moldova, înfruntând regimul de la Tiraspol, susţinut, bineînţeles, în mod activ de Federaţia Rusă. Mă bucură votul colegilor noştri din Comisia pentru muncă, un vot unanim. Şi sper că vom da un vot similar mâine, pentru a-i cinsti pe cei patru - pe Tudor Popa, pe Andrei Ivanţoc, pe Alexandru Leşko şi pe Ilie Ilaşcu, bineînţeles, oameni care au stat închişi de regimul de la Tiraspol, între 9 şi 15 ani, oameni care merită recunoştinţa noastră, a României. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da. Dacă la dezbateri generale mai doreşte cineva? Am spus, un vorbitor de grup. Nu sunt decât două amendamente. La titlul legii, intervenţii? Nu. Poziţia 2, intervenţii? Nu. Rămâne la votul final. Am finalizat în această seară, nemaiavând rapoarte. Aşteptăm pentru mâine. Declar şedinţa închisă. Seară bună! Şedinţa s-a încheiat la ora 17,25.