13 iulie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 86/2020 privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 63/2020 pentru organizarea şi desfăşurarea unor campanii de informare publică în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19 (PL-x 406/2020) ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache 14. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 86/2020 privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 63/2020 pentru organizarea şi desfăşurarea unor campanii de informare publică în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19; PL-x 406/2020; procedură de urgenţă. Guvernul este prezent. Comisia pentru buget, domnul preşedinte Lazăr. Vă rog. Dau cuvântul la cei pe care grupurile parlamentare mi i-au nominalizat. Mulţumesc.

Sorin Lazăr Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 63/2020, referitoare la prelungirea termenului pentru încheierea contractelor de prestări servicii. Autoritatea pentru Digitalizarea României întocmeşte un raport zilnic privind solicitanţii care au transmis o cerere de participare validă, raport ce se transmite la Secretariatul General al Guvernului, care procedează la încheierea contractelor de prestări servicii. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor un raport de adoptare a Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 86/2020 privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 63/2020 pentru organizarea şi desfăşurarea unor campanii de informare publică în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19, cu amendamentul admis prezentat în anexă. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Florin Iordache Mulţumesc. La dezbateri generale? Da, domnul Pavel Popescu. Şi apoi domnul Lazăr.

Pavel Popescu Mulţumesc, domnule preşedinte. Cele două puncte de pe ordinea de zi, 13 şi 14, sunt legate, ţin de aceeaşi ordonanţă. Trebuie să fac nişte clarificări, de aceea am şi luat cuvântul. Vă spuneam că această campanie este benefică. Aş vrea să-i explic câteva chestiuni de ordin economic colegului meu de la USR, care a vorbit mai înainte, şi aş vrea să vorbim în deplină onestitate despre acest subiect, pentru că este total incorect să confuzi lupta politică electorală, locală, de exemplu, cu pandemia. Şi, aşa cum îi sfătuiam pe mulţi colegi iresponsabili - sunt unii lideri ai unor partide politice, care nu poartă mască, care cheamă lumea la proteste etc. - nu pot să nu le recomand unor colegi să analizeze puţin principiul în baza căruia această campanie a fost creată. (Vociferări.) Stimate coleg, e foarte simplu! Într-un stat democratic există presă liberă, există televiziuni care fac rating la cel mai înalt nivel. Pe unele nu le plac unii politicieni, da! (Vociferări.) De exemplu, ca să fiu mai aplicat pe ceea ce aţi spus dumneavoastră, eu sunt un politician de la PNL care a fost atacat de multe ori de Antena 3. Poate şi eu, în mod subiectiv, mi-aş pune întrebarea, de ce se duc atât de mulţi bani la Antena 3? Dar banii aceia, la Antena 3, nu se duc pentru a... cum să spun... a arbitra o luptă politică între domnul Nicuşor Dan şi X. Se duc strict pentru informare. Şi, atunci, Guvernul a luat toate canalele posibile, indiferent de cine le deţine sau cum le deţine, din această ţară, pentru a finanţa această campanie. Şi de ce se finanţează această campanie, stimate coleg şi stimaţi colegi? Pentru că economia a căzut. Aceste televiziuni trăiesc practic din publicitate. Odată ce companiile nu mai produc şi nu-şi permit să cumpere timp la aceste televiziuni, aceste televiziuni nu mai pot funcţiona. Ei, noi aveam disperată nevoie de o campanie pe toate televiziunile, pe toate mediile online, pentru a susţine acest principiu de protecţie a cetăţenilor împotriva COVID. Sper că aţi înţeles! Vom vota acest proiect de lege.

Florin Iordache Mulţumesc.

Pavel Popescu Mulţumesc.

Florin Iordache Domnul Lazăr. Şi apoi domnul Petru Movilă.

Sorin Lazăr Domnule preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, Practic, Ordonanţa nr. 63 şi Ordonanţa nr. 86 fac cam acelaşi lucru. Ce a făcut Partidul Social Democrat? Partidul Social Democrat a iniţiat o campanie de dialog cu toate asociaţiile media din tot felul de presă, media, scrisă, vorbită, online. În urma discuţiilor, care s-au întins pe durata a trei sau patru şedinţe, am colectat toate amendamentele aduse de presă şi am modificat aceste două ordonanţe în aşa fel încât şi presa a fost de acord cu ele. Şi ultimul lucru pe care aş vrea să-l spun. Bine ar fi fost ca acest proiect de lege - dacă e să privim democratic - să fi fost iniţiat nu prin ordonanţă de urgenţă, de Guvernul României, ci să fie o lege adoptată prin consens de toate partidele politice, astfel încât să nu vedem în spaţiul public, să nu auzim sintagma "presa miluită". Cred că a fost o fragilizare şi o punere într-o situaţie delicată a presei, pentru că dacă ar fi fost iniţiată de toate partidele ar fi fost cu totul şi cu totul altfel. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Petru Movilă, Grupul PMP.

Petru Movilă Bună ziua, stimaţi colegi! Domnule preşedinte, PMP va vota acest proiect de lege, pentru că este necesar ca instituţiile de informare - vorbim despre audio, despre video, despre mediul online - toate aceste instituţii de presă trebuie să funcţioneze, oamenii trebuie să fie bine informaţi şi corect informaţi şi fără nicio problemă Partidul Mişcarea Populară va vota acest proiect de lege. Îl votăm ca o necesitate pentru România, pentru societatea românească. Noi nu suntem un partid privilegiat, favorizat sau băgat în joc pentru orice, de anumite canale media, dar asta nu are nicio legătură cu competiţia politică, ci doar cu faptul că avem nevoie de funcţionarea continuă şi corectă a acestor instituţii de mass-media, cum spuneam, fie că sunt în mediul online, fie că este presă scrisă, presă audio sau televiziuni media video. Vă mulţumesc mult.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Dacă mai sunt colegi care doresc la dezbateri generale? Nu mai sunt. Avem opt articole. La titlul legii dacă sunt intervenţii? Nu. La articolul unic, intervenţii? Nu. Până la poziţia 8, intervenţii? Nu. Rămâne la votul final; caracter ordinar.