13 iulie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 63/2020 pentru organizarea şi desfăşurarea unor campanii de informare publică în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19 (PL-x 328/2020) ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache 13. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 63/2020 pentru organizarea şi desfăşurarea unor campanii de informare publică în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19; PL-x 328/2020; procedură de urgenţă. Guvernul este prezent. Din partea Comisiei pentru buget, domnul preşedinte Lazăr, vă rog să prezentaţi sintetic raportul. Vă rog.

Sorin Lazăr Da, domnule preşedinte, foarte sintetic. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal privind difuzarea, contra cost, de Guvern, prin intermediul serviciilor de programe de televiziune şi radiodifuziune, al ziarelor tipărite, revistelor, publicaţiilor periodice, al furnizorilor de servicii media online şi furnizorilor de publicitate, campanii de informare publică privind măsurile de prevenire şi limitare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi campanii de informare publică privind modul de reluare a activităţilor economice şi sociale. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor un raport de adoptare a Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 63/2020 pentru organizarea şi desfăşurarea unor campanii de informare publică în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19, cu amendamentele admise prezentate în Anexa nr. 1. Amendamentele respinse se regăsesc în Anexa nr. 2. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Florin Iordache Începem dezbaterile generale. Din partea Grupului PNL. V-am văzut, domnule deputat. Domnul deputat Pavel Popescu, vă rog.

Pavel Popescu Mulţumesc, domnule preşedinte. În această perioadă gravă de pandemie, vedeţi şi dumneavoastră, dragi colegi, numărul cazurilor creşte cu fiecare zi. Ar trebui să ne îngrijoreze acest lucru, pe toţi. Atunci când familiile noastre... şi sănătatea familiilor noastre şi a cetăţenilor este pusă în pericol nu ar trebui să ne intereseze decât responsabilitatea. Şi aici vă îndemn la responsabilitate. Campania pe care toată media o desfăşoară - televiziunile, radiourile, site-urile, toate publicaţiile din online - în aceste zile, este o campanie de bun augur. Efectul ei este benefic, fără doar şi poate, cu mici comentarii, în care nu voi intra acum, tocmai pentru a nu crea o disensiune pe acest subiect. Cert e că atunci când te trezeşti dimineaţa şi mergi la lucru, şi auzi şi la radio, şi vezi şi la televizor, la birou, aceste campanii de responsabilitate împotriva COVID-19, îţi dai seama că ai făcut un lucru bun. Şi cred că Guvernul a făcut un lucru bun, deşi la început a fost criticat. Ceea ce vă propun este ca în aceste campanii şi pe aceste legi să încercăm să ne aducem şi noi aportul nostru, extra, şi anume, corelând cu celelalte legi care vin în Parlamentul României, ce ţin de o campanie împotriva virusului, să ne comportăm cu maturitate, să ne comportăm ca atare, să ne comportăm ca nişte politicieni responsabili. N-am să generalizez, dar avem câţiva colegi - n-am să-i nominalizez, că nici nu sunt astăzi aici - care fac campanii împotriva unei campanii de informare, care distrug ceea ce politicienii responsabili au făcut prin această campanie, şi distrug şi munca presei, şi distrug şi viziunea Guvernului, de management în această situaţie de criză. Este total iresponsabil. Sper ca aceşti colegi să-şi revină. (Vociferări.) Şi sper ca şi noi, cu toţii, să reuşim să-i convingem să-şi revină, pentru că nu mai există o miză politică aici. Există miza interesului naţional al României, sănătatea cetăţenilor, sănătatea membrilor familiilor noastre. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Întreb, dacă sunt colegi care doresc să intervină la dezbateri generale? Nu doresc. Avem două amendamente respinse. Dacă se doreşte a fi susţinute? Nu. Avem douăzeci şi... Domnule Bulai, vă rog, doriţi să interveniţi? Vă rog, faceţi legătura.

Iulian Bulai Mulţumesc, domnule preşedinte. Da, voiam să intervin. Noi nu susţinem această formă de milă electorală. Felicităm intenţia de a susţine presa, dar nu aşa. Cum? Prin granturi tematice în chestiuni de corupţie, prin susţinere de proiecte de jurnalism de investigaţie, adică, să vedem cum se desfăşoară în timp de pandemie corupţia în spitalele din România, prin jaful din păduri şi aşa mai departe, prin susţinerea presei locale şi a redacţiilor de investigaţie, nu prin această ordonanţă care aruncă cu bani pe fereastră, fără criterii clare de meritocraţie! Stimaţi colegi, Dragi români, Ştiaţi că 50% dintre aceste fonduri ajung doar la televiziunile centrale? Multe dintre aceste televiziuni dezinformează populaţia. De exemplu, Pagina de media estimează că Trustul Intact, adică Antenele, vor încasa între 430.000 şi 450.000 de euro, lunar, în următoarele luni. Antena 3 a promovat acum câteva săptămâni un odios fake news prin care, de exemplu, Nicuşor Dan îl ataca pe Bădulescu, şi nu viceversa, aşa cum a şi fost de fapt. Aceste televiziuni primesc aceste sume enorme de bani. Această televiziune este condusă de către un securist care, după condamnare, nu şi-a plătit la stat prejudiciul de milioane de euro. 40 de milioane de euro, mită la presă, asta face Guvernul PNL! Pe când lumea se informează din ce în ce mai puţin de la televizor, Guvernul tocmai acolo investeşte, nicidecum în online, unde se duc doar 23% din aceste fonduri. Informaţiile publice trebuie să fie gratuite, domnule Orban! Un banner online nu poate costa zeci de mii de euro lunar! Retrageţi această ordonanţă şi lăsaţi presa liberă, domnule Orban! Nu o subjugaţi prin mită electorală! Vă mulţumesc. USR va vota împotrivă.

Florin Iordache Mulţumesc. Un singur vorbitor de grup. Revenim. Avem 27 de amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. De la 2 la 27, intervenţii? Nu. Rămâne la votul final. Mergem mai departe.