Florin Iordache Bună ziua, stimaţi colegi! Vă rog să luaţi loc, să putem începe şedinţa noastră. Din motive obiective, rapoartele la cele două proiecte acum au sosit de la Comisia juridică şi, în consecinţă, putem începe. Declar deschisă şedinţa de astăzi şi vă anunţ că, din totalul celor 329 de deputaţi, sunt prezenţi 195. Ordinea de zi şi programul au fost distribuite şi afişate pe pagina de Internet a Camerei. Şedinţa se desfăşoară prin mijloace electronice. Ordinea de zi şi perioada de desfăşurare a sesiunii extraordinare au fost aprobate în şedinţa din 30 iunie 2020. Dacă în legătură cu ordinea de zi a şedinţei de astăzi sunt intervenţii? Nu. Intrăm în ordinea de zi. Avem două proiecte. La poziţia 3 avem Proiectul de Lege privind stabilirea datei alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, precum şi a unor măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a acestora; e vorba de PL-x 428/2020; are caracter organic; procedură de urgenţă. Ni se propune respingerea. Şi apoi vom merge cu raportul de adoptare. Domnul preşedinte Halici, vă rog, prezentaţi prima dată PL-x 428/2020, cel care are raport de respingere. Şi apoi vom discuta PL-x 429/2020, cu raport de adoptare, cu amendamente. Vă rog.
Nicuşor Halici Da. Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport asupra Proiectului de Lege privind stabilirea datei alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, precum şi a unor măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a acestora; PL-x 428/2020. În temeiul art. 94 şi 115 din Regulament, am fost sesizaţi, Comisia juridică, cu PL-x 428/2020, pentru a da un raport. În conformitate cu prevederile Constituţiei şi ale Regulamentului, a avut loc şedinţa Comisiei juridice, astăzi, prin care membrii Comisiei juridice, cu majoritate de voturi, au propus un raport de respingere a Proiectului de Lege privind stabilirea datei alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, precum şi a unor măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a acestora. În raport cu obiectul şi conţinutul său, iniţiativa legislativă face parte din categoria legilor organice.
Florin Iordache La dezbateri generale, domnul deputat Andronache, Grupul PNL. Vă rog, domnule deputat.
Gabriel Andronache Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Iată cum ajungem la inflaţie legislativă, ca urmare a unei chestiuni de orgoliu. Pentru că în mod evident nu era nicio problemă în a se păstra ceea ce scria în lege, şi anume ca Guvernul să fie cel care aprobă, prin hotărâre de Guvern, data şi calendarul alegerilor locale. S-a dorit cu orice preţ ca Parlamentul să fie cel care stabileşte data alegerilor, după o decizie a Curţii Constituţionale. Deşi decizia Curţii lăsa tot la îndemâna Parlamentului să stabilească dacă Guvernul sau Parlamentul stabileşte data alegerilor locale. Am ajuns în această situaţie. Guvernul, de bună-credinţă, a procedat la adoptarea unui proiect de lege. Nici acest lucru nu a convenit majorităţii parlamentare. Şi ţine morţiş, majoritatea parlamentară, să procedeze la a respinge orice act normativ vine de la Guvern, pe tema aceasta. Considerăm greşită, stimaţi colegi, o asemenea atitudine. În opinia noastră, proiectul de lege înaintat de Guvern era un proiect bine elaborat, care, în mod evident, ar fi trebuit susţinut, şi pliate, eventuale amendamente, pe acest proiect de lege. Din această perspectivă, vă anunţăm că Grupul parlamentar al PNL va vota împotriva propunerii de respingere a proiectului de lege al Guvernului. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Mulţumesc. Am şi eu o scurtă intervenţie la acest proiect. (Coboară la tribună.) Stimaţi colegi, Avem două proiecte. Amândouă au trecut prin Senat. Dacă proiectul Guvernului... din care foarte multe dintre articolele din acel proiect au fost preluate în proiectul UDMR. Din punctul nostru de vedere, proiectul UDMR este mai complet. Acele articole convenite şi cu majoritatea colegilor prezenţi au fost preluate în acel proiect. Acum, dacă am discuta şi am avea orgolii la proiectul înaintat de Guvern, am avea o problemă în primul rând de bicameralism. Pentru că o parte dintre acele articole care au fost preluate, prin efortul comun al tuturor colegilor din Comisia juridică, n-au fost dezbătute şi la Senat. Şi, în acel moment, tocmai atunci am avea o problemă de bicameralism şi de adoptare. Cu toţii ne dorim - nu reluăm de ce este necesar - să avem data alegerilor stabilită printr-o lege organică. Şi acum este un pas pentru normalitate, că Parlamentul stabileşte data alegerilor, prin această lege organică, data de 27, cu corecţiile care trebuiau făcute, repet, printr-un consens. Urmând ca la celălalt proiect, care... un raport de adoptare, acolo cred eu că putem discuta de amendamentele admise sau, eventual, amendamentele respinse... (Vociferări.) ... de amendamentele locale, da, mulţumesc, corect. (Revine la prezidiu.) Mulţumesc. Dacă nu mai sunt intervenţii, acesta rămâne la votul final. Repet, are propunere de respingere. Următorul proiect. Îl rog pe domnul preşedinte Halici să-l prezinte. Este vorba de...