Florin Iordache 32. Propunerea legislativă pentru modificarea unor acte normative privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap; Pl-x 204/2019. Raport comun, Comisia pentru muncă şi Comisia pentru sănătate. Cine prezintă raportul? Domnul Buicu, vă rog, raport comun.
Corneliu-Florin Buicu Mulţumesc, domnule preşedinte. La întocmirea prezentului raport comun, comisiile au avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ, Consiliului Economic şi Social, Comisiei pentru egalitatea de şanse, Comisiei pentru drepturile omului. Propunerea are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006, cu modificările şi completările ulterioare, în scopul îmbunătăţirii cadrului legal care să ofere persoanelor cu handicap posibilitatea de a se bucura de drepturi depline. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Membrii Comisiei pentru muncă şi ai Comisiei pentru sănătate au dezbătut propunerea în şedinţe separate. În urma dezbaterilor, cele două comisii au hotărât, cu unanimitate de voturi, aprobarea propunerii legislative cu amendamente. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Întreb colegii. Grupul PNL? Doamna deputat Mara Calista. Vă rog, doamnă deputat, aveţi două minute.
Mara-Daniela Calista Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Voi vorbi atât în calitate de iniţiator, cât şi în numele Grupului Partidului Naţional Liberal. Şi am să vă îndemn ca atunci când ne gândim la acest proiect să luăm în calcul faptul că există 800.000 de persoane cu handicap, în România, din care jumătate dintre acestea au drept de muncă. Nu este un fapt necunoscut pentru noi că am picat testul atunci când vorbim de accesibilitate, pentru că ştiţi, România este semnatara Convenţiei ONU, iar până la finalul anului 2010 toate instituţiile din România ar fi trebuit să fie accesibilizate pentru persoanele cu handicap, indiferent de tipul de handicap. Fie că vorbim de persoane care nu aud, care nu văd, care au un handicap locomotor sau chiar persoanele care au un handicap intelectual. Proiectul de lege exact asta vine... poate să repare. Poate acesta este cel mai bun cuvânt. Să încercăm să le dăm acestor persoane dreptul la o normalitate. Pentru că aşa cum suntem şi noi, şi aceştia îşi doresc să absolve o facultate, să se integreze în câmpul muncii, să-şi întemeieze o familie, să devină, de ce nu, sportivi de performanţă. De altfel, ştiţi foarte bine că avem aici o echipă Invictus, pe care îmi permit să o felicit de la acest microfon. Vă îndemn cu toată inima să votaţi acest proiect de lege. El a fost discutat atât cu toate grupurile parlamentare, de asemenea şi cu toţi reprezentanţii comunităţii. Aşteaptă acest proiect de lege, le suntem datori cu acest proiect de lege. Şi am încredere că la votul final voi obţine din partea dumneavoastră un vot pozitiv. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. E un raport de adoptare. Dacă mai doresc colegii să intervină? Da, vă rog, vă rog, Grupul UDMR, vă rog, doamnă deputat. Vă rog, doamna Csép, aveţi două minute. Vă rog.
Éva-Andrea Csép Mulţumesc. Distinşi colegi, Nivelul de dezvoltare a unei societăţi se oglindeşte în felul în care îşi tratează bătrânii, copiii şi persoanele cu dizabilităţi, adică pe cei neajutoraţi. Atenţie! În fiecare familie sau în familia extinsă există cel puţin o persoană cu dizabilitate. Aceasta reiese şi din cele mai recente statistici. Vorbim aici de handicap născut sau dobândit în cursul vieţii, ori handicap în proces de reabilitare. Dreptul la un spaţiu public accesibil şi la locuri de muncă accesibile este un drept fundamental al persoanelor cu dizabilităţi şi totodată un drept cheie, deoarece permite astfel exercitarea celorlalte drepturi. Lipsa accesibilizării constituie discriminare, aşa cum statuează şi art. 14 din Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Doresc să menţionez faptul că România a ratificat Convenţia mai sus-amintită şi, de asemenea, în Legea nr. 448 din 2006 privind protecţia şi promovarea persoanelor cu handicap sunt prevăzute expres obligaţiile statului român în ceea ce priveşte adaptarea mediului înconjurător, cu termene de realizare expirate de aproape 13 ani. Stimaţi colegi, A vorbi de incluziunea persoanelor cu handicap este total lipsit de credibilitate atâta timp cât nu sunt asigurate nici măcar condiţiile minime de accesibilizare a spaţiului public şi a pieţei forţei de muncă pentru cei neajutoraţi şi până când serviciile gratuite sau parţial compensate acordate acestora nu îşi ating scopul, în lipsa actualizării raportate la cerinţele zilelor de astăzi. Doresc să o felicit, pe această cale, pe colega mea, Mara Calista, iniţiatoarea prezentei propuneri legislative, la care m-am alăturat şi eu, alături de mai mulţi colegi, indiferent de coloratura politică, deoarece suntem revoltaţi în ceea ce priveşte comportamentul statului român şi al instituţiilor din subordine faţă de soarta persoanelor cu dizabilităţi. Repet, de 13 ani a expirat termenul de finalizare a accesibilizării României. Această propunere legislativă are menirea de a contribui la actualizarea şi completarea prevederilor referitoare la accesibilizarea spaţiilor publice din România şi la actualizarea modalităţii de acordare a diferitelor tipuri de beneficii persoanelor cu handicap şi la creşterea ratei de participare a acestor persoane pe piaţa forţei de muncă, cu scopul de a contribui la sporirea bunăstării sociale şi economice. Vă îndemn, aşadar, stimaţi colegi, să facem încă un pas semnificativ, în sensul ca cele peste 800.000 de persoane cu dizabilităţi din România să fie o prioritate pe agenda legislativă, în vederea promovării, reglementării şi implementării incluziunii acestora. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Acum, Grupul USR l-a desemnat pe domnul deputat Seidler. Vă rog, faceţi legătura cu domnul deputat. Am stabilit un vorbitor pe fiecare grup. Domnul Seidler, vă rog, aveţi cuvântul.
Cristian-Gabriel Seidler Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Statul român are obiceiul să fie foarte strict în a amenda nerespectarea legilor atunci când e vorba de cetăţeni sau persoane juridice sub diverse forme, atunci când vorbim despre entităţi private. Pentru că atunci când vorbim despre entităţi publice, statul are obiceiul să-şi închidă ambii ochi. Aşa se întâmplă că instituţiile publice din România nu sunt accesibilizate nici până în ziua de astăzi şi nimeni nu plăteşte pentru asta. Sper ca acest text de lege să schimbe lucrurile şi sper ca onoraţii conducători ai instituţiilor publice să facă accesibilizarea în aşa fel încât ea să poată fi şi utilizată. Pentru că am mai văzut, într-adevăr, rampe pentru persoane care se deplasează în cărucior, dar care sunt construite la un unghi ce face imposibilă, de fapt, utilizarea lor. De fapt, ne uităm la nişte bani aruncaţi în bătaie de joc, bani publici. Ne bucură că acest proiect de lege cuprinde şi o definiţie, lucrată şi acceptată, se pare, de aproape toată lumea, aceea ce defineşte o unitate protejată. Deci facem un prim pas înainte, după ce am făcut atâţi paşi înapoi, dinspre modelul care ne spune că cea mai bună formă de protecţie socială pentru persoane apte de muncă este un loc de muncă. Mulţumesc.
Florin Iordache Mergem mai departe. Grupul PMP, domnul Petru Movilă. Vă rog.
Petru Movilă Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, PMP va vota acest proiect de lege, pentru că este absolut necesar. Este un proiect de lege care vine din nevoile, din necesităţile pe care persoanele cu dizabilităţi din România le au, pentru a fi tratate ca persoane capabile să se integreze în comunităţi, în societatea românească. Dacă luăm în calcul faptul că de multe ori drepturile persoanelor cu dizabilităţi au fost mijloc de negociere politică, au fost moft politic pentru unii sau pentru orgoliul lor, astăzi, clar, împreună, sunt convins că vom vota acest proiect de lege, pentru că nu este un proiect de lege politic. O felicit pe colega mea, Mara Calista, pentru idee, însă este un proiect, cum spuneam, pentru români, pentru România şi trebuie să aibă efecte. De asemenea, să vă precizez că şi săptămâna trecută PMP a avut un proiect pe ordinea de zi care vine să completeze acest proiect de lege, este retrimis la comisie, va veni în termen de două săptămâni sau, cred, în prima şedinţă de plen, şi, la fel, va veni să completeze drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Este important, totuşi, ca statul român să monitorizeze cum se respectă drepturile, facilităţile pe care noi, prin lege, le acordăm, fie că sunt instituţii de nivel naţional care trebuie să răspundă, fie că sunt administraţii locale, toate, împreună, trebuie să conlucreze pentru integrarea acestora în activităţile publice, fie că vorbim de activităţi economice sau orice alt fel de activităţi, pentru ca persoanele cu dizabilităţi să fie cât se poate de bine integrate în societatea românească.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Am finalizat dezbaterile. Avem 41 de amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. De la 2 la 41, intervenţii? Nu. Rămâne la votul final. Caracter organic.