29 iunie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la instituirea interdicţiei beneficiului la pensie de serviciu pentru persoanele remunerate din fonduri publice condamnate definitiv pentru fapte de corupţie (PL-x 661/2019). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 18. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la instituirea interdicţiei beneficiului la pensia de serviciu pentru persoanele remunerate din fonduri publice condamnate definitiv pentru fapte de corupţie; PL-x 661/2019. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva? Nu doreşte. Raport comun - Comisia pentru muncă şi Comisia juridică. Cine prezintă raportul? Doamnă Aida Căruceru, vă rog să prezentaţi raportul comun.

Aida-Cristina Căruceru În temeiul art. 94 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia pentru muncă şi protecţie socială şi Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi au fost sesizate cu dezbaterea pe fond, în procedură obişnuită, a Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la instituirea interdicţiei beneficiului la pensie de serviciu pentru persoanele remunerate din fonduri publice condamnate definitiv pentru fapte de corupţie. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea unor acte normative, în sensul instituirii unor prevederi potrivit cărora persoanele condamnate pentru infracţiuni de corupţie să nu beneficieze de pensie de serviciu. La întocmirea prezentului raport comun, comisiile au avut în vedere: avizul favorabil al Consiliului Legislativ, avizul favorabil, cu observaţii, al Consiliului Economic şi Social, avizul negativ al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, punctul de vedere favorabil al Guvernului. Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice. În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi au hotărât, cu unanimitate de voturi, să transmită Comisiei pentru muncă şi protecţie socială un raport preliminar de adoptare a proiectului de lege, cu amendamente admise. Raportul comun a fost adoptat cu unanimitate de voturi. Camera Deputaţilor este Cameră decizională, cu excepţia art. V şi art. VII, care sunt de competenţa decizională a Senatului şi asupra cărora Camera Deputaţilor se pronunţă în calitate de primă Cameră sesizată. În urma finalizării dezbaterilor, cele două comisii propun plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege cu amendamente, redate în anexa care face parte integrantă din prezentul raport. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Dezbateri generale, domnul Roman. Voi da cuvântul celor înscrişi din partea grupurilor parlamentare. Domnule Roman, vă rog.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Am solicitat cuvântul şi în calitate de iniţiator, dar şi ca reprezentant al Grupului PNL, pentru acest proiect de lege. Atunci când am luat la puricat toate legile speciale, prin care s-au acordat pensii speciale pentru anumite categorii, am observat această discriminare, adică, în cazul parlamentarilor şi în cazul magistraţilor există această prevedere prinsă în Statutul senatorilor şi deputaţilor şi în Legea pentru magistraţi, în schimb pentru celelalte categorii de beneficiari nu exista această prevedere. Adică, dacă... şi cunoaştem cazuri, că au fost cunoscute opiniei publice, poliţist condamnat pentru mită definitiv îşi ispăşeşte pedeapsa de închisoare, iar după aceea el îşi ia bine-mersi pensia de serviciu acasă. Ideea e că eu sper ca acest proiect de lege să nu fie atacat de alţii la Curtea Constituţională, să nu fie nici criticat de doamna Weber, care se poziţionează de partea pensiilor speciale, şi măcar până vom avea o soluţie din partea Curţii, să ştim foarte clar că beneficiarii de pensii speciale care calcă pe bec trebuie să ştie că... pa şi adio pensie specială. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnul Seidler, Grupul USR. Vă rog. Aveţi două minute.

Cristian-Gabriel Seidler Mulţumesc. USR are o poziţie foarte clară în ceea ce priveşte pensiile speciale. Noi am spus de la bun început că acestea ar trebui eliminate sau plafonate, impozitate, acolo unde eliminarea lor nu este posibilă. Sigur, suntem aproape singulari în Parlamentul României cu acest punct de vedere. Totuşi, proiectul de lege pe care îl discutăm astăzi va fi votat şi de Grupul USR, pentru că elimină, într-adevăr, de la această pensie specială, la care în mod normal nu ar trebui să aibă acces nici cei care nu au comis fapte penale, dar mai ales cei care au comis fapte penale. Regretabil însă că se referă doar la trei articole, la trei infracţiuni din Codul penal, acest proiect de lege. Într-adevăr, proiectul a pornit, aşa cum a spus şi antevorbitorul, de la un paralelism cu magistraţii, care, odată condamnaţi penal pentru diverse infracţiuni şi unele care ţin de exercitarea profesiei lor, sunt decăzuţi din acest drept nedrept. Din păcate, în schimb, acest proiect de lege se limitează, cum spuneam, la trei infracţiuni şi nu reglementează pentru toate celelalte profesii care au acest drept nedrept la pensie specială şi infracţiunile de serviciu. Să fim şi mai concreţi, dacă în cazul Caracal instanţele vor considera că vreun poliţist a greşit, în sens penal, şi a fost mână-n mână, eventual, cu un infractor sau cu unele grupări infracţionale, dacă infracţiunea reţinută pentru acel sau acei poliţişti ar fi alta decât strict cele trei articole precizate în acest proiect de lege, odată pensionaţi, acei poliţişti vor beneficia în continuare de pensie specială, şi cu infracţiunea comisă, şi cu pensia specială păstrată! De aceea, soluţia legală, de fapt, nu este să găsim câte un articol prin care pe unii să-i exceptăm de la a primi acest drept nedrept, ci să ştergem din legislaţia României acest drept nedrept. Pensiile speciale trebuie abrogate, dacă nu pot fi plafonate sau impozitate.

Florin Iordache Mulţumesc. Dacă mai sunt alţi colegi care doresc să intervină? Nu. Avem 23 de amendamente admise. La titlul legii, intervenţii? Nu. De la 2 până la 23? Rămâne la votul final; caracter organic. La poziţia 11 ne-a sosit acum raportul.