29 iunie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi pentru modificarea art.223 alin.(2) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală (PL-x 101/2020). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache Poziţia 17. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi pentru modificarea art. 223 alin. (2) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală; PL-x 101/2020. Comisia juridică, domnul preşedinte Halici, vă rog.

Nicuşor Halici Da. Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport asupra Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi pentru modificarea art. 223 alin. (2) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Camera Deputaţilor este Cameră decizională, potrivit art. 75 din Constituţia României şi a art. 91 alin. (1) pct. 2 din Regulamentul Camerei Deputaţilor. A fost dezbătut în Comisia juridică. Obiectul de reglementare este o asigurare a unei protecţii mai bune a minorilor faţă de abuzurile sexuale. Totodată, avem în vedere modificarea art. 223 alin. (2) din Legea nr. 135/2010, în sensul prevederii în mod expres a posibilităţii dispunerii măsurii arestării preventive în cazul în care din probe indubitabile rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit infracţiunea de act sexual cu un minor, de racolare a minorilor în scopuri sexuale sau ultraj contra bunelor moravuri. În urma şedinţei online a Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, s-a decis, cu unanimitate de voturi, din câte îmi aduc eu aminte, şi aşa este, cu unanimitate de voturi, să spună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal. Avem Anexa nr. 1 cu amendamente admise, şi la Anexa nr. 2, un amendament respins. Legea supusă dezbaterii face parte din categoria legilor organice. Mulţumesc.

Florin Iordache Bun. Începem dezbaterile generale. Pentru început, dau cuvântul doamnei Bîzgan Oana. Înţeleg că a fost aleasă reprezentantul deputaţilor neafiliaţi. Vă rog, doamnă Bîzgan, aveţi două minute.

Oana-Mioara Bîzgan-Gayral Mulţumesc.

Florin Iordache Vă rog.

Oana-Mioara Bîzgan-Gayral Mulţumesc, domnule preşedinte. În acest caz vorbesc ca iniţiator al acestui proiect legislativ. Proiectul pe care-l discutăm astăzi este unul extrem de important, dar şi extrem de dureros, pentru că mii de copii din România cad victime ale abuzurilor sexuale. Motivele pot fi multe şi aici avem de lucrat cu toate armele posibile, atât în Parlament, cât şi în Guvern, dar mâine, la votul final, putem să facem cu adevărat o schimbare. Prin acest proiect, creştem pedepsele pentru infracţiunile de natură sexuală, precum viol, act sexual cu minorul, pornografie infantilă, trafic de minori şi aşa mai departe. Prin înăsprirea acestor pedepse nu mai permitem ca prădătorii sexuali să primească pedepse cu suspendare. Cazurile care au ajuns la mine şi cele relatate în presă sunt cutremurătoare: şapte din zece astfel de infractori sexuali recidivează. Pe lângă pedepsele cu suspendarea, aceştia mai prestează şi muncă în folosul comunităţii, uneori la şcoli sau chiar în centrele pentru copiii cu dizabilităţi, cu alte cuvinte perpetuăm de ceva timp o problemă socială extrem de gravă. Este o realitate extrem de cruntă şi poate uneori ne este greu să o acceptăm, dar trebuie să conştientizăm că este problema noastră, a tuturor. Şi, mai mult decât atât, noi, dragi colege şi dragi colegi, avem posibilitatea să oprim acest fenomen, avem posibilitatea să votăm mâine un proiect prin care să nu mai permitem ca vieţile şi copilăriile acestor suflete să fie furate. Modul în care ne protejăm copiii şi alte persoane vulnerabile spune extrem de multe despre noi, ca ţară. Am reuşit în trecut să facem un pas uriaş, prin votarea Registrului infractorilor sexuali. Mâine vă rog şi vă invit să facem următorul pas. Vă invit să votaţi pentru adoptarea acestui proiect! Vă mulţumesc mult.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Doamna Birchall. Vă rog, faceţi legătura!

Ana Birchall Mulţumesc foarte mult. Bună ziua! Este o iniţiativă foarte bună, felicit iniţiatorii! Doar îmi exprim regretul... şi iarăşi nu înţeleg de ce, deşi am învederat în mod expres dorinţa de a depune un amendament preşedintelui Comisiei juridice, şi am şi transmis acest amendament Comisiei juridice, văd că nici măcar n-a fost luat în considerare. Eu am aflat abia astăzi că a fost introdusă pe ordinea de zi, pentru că acel amendament pe care eu l-am depus ar fi ajutat ca, de exemplu, cazuri precum Ţăndărei, să nu se mai repete, şi anume, infracţiunile de viol, răpire şi trafic de persoane să fie imprescriptibile, pentru că doar aşa putem ajuta efectiv ca asemenea orori să nu se mai întâmple. Oricum, este o iniţiativă lăudabilă. Sper să aibă votul final. Cu siguranţă o voi vota, dar rămâne acest regret că, în continuare, din motive pe care nu le înţeleg, văd că toate amendamentele pe care eu le spun şi, deşi anunţ direct preşedintele Comisiei juridice, nici măcar nu sunt luate în considerare, ceea ce este regretabil. Pentru că, dacă aveam acest amendament, prin care violul, răpirea, traficul de persoane şi alte asemenea fapte grave ar fi fost imprescriptibile, cred că am fi făcut o faptă şi mai bună decât ceea ce este astăzi, am fi întărit spiritul pe care iniţiatorii l-au avut în vedere atunci când au introdus această modificare legislativă. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnule preşedinte Halici, vă rog. Şi apoi doamna Iurişniţi.

Nicuşor Halici Mulţumesc. Dar nu pot să las fără răspuns anumite alegaţii ale unor colegi care, dincolo de faptul că nu cunosc prevederile Regulamentului Camerei Deputaţilor, nici măcar nu sunt interesaţi atunci când doresc să amendeze un subiect sau o iniţiativă legislativă. La ce mă refer? Ordinea de zi a Comisiei juridice, în care a fost inclus acest proiect de lege, este afişată pe site-ul Camerei Deputaţilor, de vineri. Deci, orice persoană interesată, în cazul de faţă un deputat, putea să transmită amendamente. Până la ora susţinerii proiectului de lege în cadrul comisiei, nu am avut transmis niciun amendament de la doamna Birchall, pe de o parte. Pe de altă parte, după ce ni l-a transmis, l-am analizat, totuşi, deşi se încheiase şedinţa şi, totuşi, comunicându-i, nu a vrut să înţeleagă - poate înţelege aşa, de la plenul Camerei - că e neconstituţional ce propunea dumneaei, pentru că această iniţiativă, care prevedea doar două articole modificate, nu a fost dezbătută şi în Senat, cu propunerea pe care o dorea dumneaei. Deci, practic, era şi neconstituţional, chiar dacă s-ar fi interesat şi ar fi reuşit totuşi să transmită amendamentele în timp util, pentru că, aşa cum ştie şi dumneaei, ca parlamentar, există un termen de depunere a amendamentelor. Nici nu trebuia să ştie de şedinţa Comisiei juridice, dacă chiar voia să depună un amendament. Birourile permanente stabilesc termenele de depunere a amendamentelor în comisiile avizatoare şi în comisiile de fond. Aşa că, mai puneţi mâna pe carte, mai citiţi, şi după aceea mai discutăm!

Florin Iordache Mulţumesc. Doamna Iurişniţi. Nu avem dezbateri şi schimburi de replici! Mulţumesc. Doamnă Iurişniţi, vă rog. Două minute.

Cristina-Ionela Iurişniţi Mulţumesc, domnule preşedinte. Câteva cifre vreau să aduc în atenţia colegilor noştri. Salut această iniţiativă, am susţinut această iniţiativă, inclusiv din poziţia de preşedinte al Comisiei pentru egalitatea de şanse, inclusiv ca membru al Comisiei pentru învăţământ, ca profesor, ca mamă. Vreau să spun că această lege, într-un fel, vine şi completează ceea ce ar trebui să se întâmple în sistemul de învăţământ, în sistemul de educaţie. Este absolut necesar să o legăm de necesitatea unor cursuri de educaţie pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală adaptată vârstelor - atenţie! - pentru cei care nu înţeleg că este absolut nevoie de aceste sesiuni de informare în şcolile din România. Ştim că la fiecare şase ore, în România, un minor este victima unei forme de abuz sexual. Cei mai mulţi copii nu recunosc şi nu pot detecta formele abuzului sexual, în lipsa informaţiilor oferite într-un cadru organizat şi profesionist, iar acest cadru este şcoala. Pe de altă parte, vă mai amintesc încă nişte cifre, pe cele pe care le ştiţi cu toţii - faptul că în 2019 ocupam locul I în Europa în ceea ce priveşte rata naşterilor în rândul adolescentelor... şi adolescenţilor, pentru că sunt şi taţi minori, şi mame minore - ştim cu toţii. De asemenea, în 2018, avem 253 de cazuri de abuz şi exploatare a copiilor, 977 de cazuri cu abuz sexual, exploatare sexuală. Două treimi dintre cazurile raportate de abuz sexual au avut loc asupra copiilor din mediul rural, iar jumătate dintre cazurile de abuzuri sexuale au avut loc în familie. Deci sunt date, cifre, statistici grave care trebuie să ne pună pe gânduri, mai ales pe cei care încă nu înţeleg necesitatea orelor de educaţie pentru sănătate, educaţie sexuală adaptată vârstelor, repet, încă o dată, împreună cu un cadru legislativ adecvat, ferm şi...

Florin Iordache Concluzionaţi, doamnă!

Cristina-Ionela Iurişniţi ... necesitatea unor informaţii clare, din surse sigure, pentru sănătatea şi siguranţa copiilor noştri. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Avem un amendament respins. Dacă se susţine? Nu se susţine. Avem 62 de amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. Articolul I, de la 2 la 30 dacă sunt intervenţii? Nu. De la 31 la 62? Vă mulţumesc. Rămâne la votul final; are caracter organic. Următorul.