29 iunie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru completarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii (PL-x 232/2020). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache Poziţia 14. Proiectul de Lege pentru completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii; are 5 amendamente admise; PL-x 232/2020. Avem raport comun din partea Comisiei juridice şi Comisiei pentru administraţie. Cine prezintă raportul? Raport comun. Domnule preşedinte Halici, cine prezintă? Domnule Halici, suntem la PL-x 232. Vă dau eu raportul. Cine îl prezintă? (Vociferări.) Da, vă rog, domnule vicepreşedinte Varga, vă rog.

Vasile Varga Vă mulţumesc.

Florin Iordache Sprinten, de la Brăila.

Vasile Varga Da.

Florin Iordache Vă rog.

Vasile Varga Cele două comisii au fost sesizate, în procedură obişnuită, cu acest proiect de lege. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. La întocmirea prezentului raport preliminar, comisia a avut în vedere un aviz al Consiliului Legislativ, negativ, şi avizul favorabil al Consiliului Economic şi Social. Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi împreună cu Comisia pentru administraţie publică au examinat proiectul de lege în şedinţa online din 29 iunie 2020. În urma examinării iniţiativei şi a opiniilor exprimate de membrii comisiilor s-a hotărât, cu majoritate de voturi, întocmirea unui raport de adoptare a Proiectului de Lege pentru completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, cu amendamentele admise prezentate în anexă.

Florin Iordache Da. Mulţumesc, domnule Varga. Mulţumesc. (Vociferări.) Vă rog. La dezbateri generale, da, domnule Varga. Numai puţin, că înţeleg că este o dispută. La proiectul de dinainte, prima dată a fost un raport de respingere, a fost retrimis, s-a revenit cu un raport de adoptare. Colega noastră a prezentat raportul de adoptare cu două amendamente respinse şi cu 9 amendamente admise. Raportul cu amendamentele admise... Practic, mâine vom vota un raport de adoptare la cele 9 amendamente admise. S-a încheiat dezbaterea. Vă rog, domnul Varga, discutăm de PL-x 232.

Vasile Varga Reglementarea administrării condominiilor ridică nişte probleme specifice care se reflectă în cerinţele cuprinse în certificatele de urbanism. Unele administraţii se raportează la prevederile art. 38 din Legea nr. 196 şi solicită pentru justificarea dreptului de a construi acordul a 2/3 din numărul proprietarilor, iar altele se raportează la prevederile art. 43 din acelaşi act normativ, atribuire în folosinţă exclusivă, cu solicitarea acordului tuturor coproprietarilor cu declaraţii exprese. Apreciez că prima soluţie este cea corectă în cazul părţilor comune - teren aferent condominiului utilizat pentru extindere. Acordul tuturor proprietarilor ar fi o imposibilitate în practică, la orice moment, într-un condominiu unde există litigii între proprietari, unde nu sunt dezbătute succesiunile sau nu are loc, din varii motive, proprietarii fiind în imposibilitatea de a-şi exprima această voinţă. Completarea textului de la Anexa nr. 2 este necesară pentru a clarifica şi a armoniza prevederile Legii nr. 50 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu cele ale Legii nr. 196 privind înfiinţarea şi organizarea asociaţiilor de proprietari. Astfel, dreptul de a construi, în cazul extinderii efectuate în cazul condominiului, se va înscrie cu claritate în sfera dreptului de folosinţă asupra părţilor comune, în sensul art. 38 din Legea nr. 196/2018, fiecare proprietar din condominiu putând folosi, în condiţiile acordului de asociere, atât spaţiul care constituie bunul principal, cât şi părţile comune. Părţile comune pot fi utilizate de către terţi, persoane fizice sau juridice, numai în urma unei hotărâri a adunării generale a asociaţiei proprietarilor, cu acordul a 2/3, dar cu acordul tuturor proprietarilor de drept afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, folosinţă sau concesiune, semnat de preşedintele asociaţiei şi avizat de cenzor. Şi se va elimina interpretarea că în această situaţie ar fi incidente prevederile încetării destinaţiei folosinţei comune pentru părţile comune din condominiu, respectiv capitolul IV din Legea nr. 196/2018.

Florin Iordache Da. Mai sunt alte intervenţii? Nu. Avem 5 amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. La articolul unic, intervenţii? Nu. Anexa nr. 1 - până la capăt? Rămâne la votul final. Caracter ordinar.