29 iunie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind instituirea zilei de 15 octombrie ca "Ziua naţională a comerţului electronic" (PL-x 258/2020). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 2. Proiectul de Lege privind instituirea zilei de 15 octombrie ca "Ziua naţională a comerţului electronic"; PL-x 258/2020. Dacă din partea iniţiatorilor? O rog pe colega mea, pe Ionela Dobrică, să prezinte raportul. Te rog.

Ionela Viorela Dobrică Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Raport comun asupra Proiectului de Lege privind instituirea zilei de 15 octombrie ca "Ziua naţională a comerţului electronic". Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în şedinţa din 5 mai 2020, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. La întocmirea prezentului raport preliminar Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului a avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ; avizul nefavorabil al Consiliului Economic şi Social. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea zilei de 15 octombrie ca "Ziua naţională a comerţului electronic", care poate fi organizată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, de către persoane fizice sau juridice, precum şi de către societatea civilă, împreună sau separate, prin organizarea şi/sau participarea la manifestări sau acţiuni cu caracter social sau ştiinţific, cu scopul informării şi conştientizării cu privire la existenţa comerţului electronic. Membrii Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor au dezbătut proiectul de lege în şedinţa online din 18 mai 2020. Membrii Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului au examinat proiectul de lege în şedinţa online din data de 9 iunie 2020. În urma examinării iniţiativei legislative şi a opiniilor exprimate, membrii celor două comisii sesizate în fond au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea Proiectului de Lege privind instituirea zilei de 15 octombrie ca "Ziua naţională a comerţului electronic" cu amendamentele admise prezentate în anexa care face parte integrantă din prezentul raport comun. În raport cu obiectul şi conţinutul reglementării, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Repet, voi da cuvântul colegilor recomandaţi din partea grupurilor. Din partea Grupului PNL, domnul Sorin Moldovan. Aveţi două minute. Vă rog, domnule deputat.

Sorin-Dan Moldovan Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Prezentul proiect de lege are ca scop instituirea zilei de 15 octombrie ca "Ziua naţională a comerţului electronic". Momentul greu prin care trecem astăzi, din cauza pandemiei de COVID-19, ne-a arătat mult mai repede şi mult mai clar care sunt avantajele instrumentelor online. Potrivit estimărilor Asociaţiei Române a Magazinelor Online, sectorul comerţului electronic a depăşit pragul de 4,3 miliarde de euro la finalul anului 2019, cu 20-22%, aproximativ, mai mult decât în 2018, când valoarea comerţului online a fost estimată la aproximativ 3,6 miliarde de euro. Este o creştere importantă. Totuşi, dacă ne uităm la datele furnizate de Eurostat, vedem că doar 23% din populaţia României a făcut cumpărături online în anul 2019, ceea ce ne situează pe penultimul loc în Uniunea Europeană, devansând doar Bulgaria, care are doar 22%, fapt care ne arată că e-Comerţul românesc are mai mult loc de creştere. Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal susţine dezvoltarea comerţului electronic şi vom vota pentru adoptarea prezentului raport. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Din partea Grupului USR, domnul Benga. Şi vă rog să faceţi legătura cu domnul Varujan Pambuccian, apoi.

Tudor - Vlad Benga Bună ziua, stimaţi colegi! Da, într-adevăr, comerţul electronic din România are spaţiu de creştere şi a crescut frumos, dar modul în care creşte nu are de-a face cu iniţiative de genul acesta. E o inflaţie, în Parlamentul României, de proiecte de lege care sunt pur de fond. Există o zi naţională şi internaţională a comerţului electronic, şi ziua aceea se cheamă Black Friday. E stabilită în a patra vineri din noiembrie, în Statele Unite, la noi, tradiţional, de 6-7 ani de zile, se ţine cu o săptămână mai devreme, în a treia vineri din noiembrie, şi merge foarte bine. Şi ceea ce putem face cu adevărat pentru comerţul electronic este să simplificăm legislaţia de business la modul general. Genul acesta de iniţiative, ziua cutare şi ziua cutare, nu folosesc la nimic! Ceea ce trebuie făcut şi pentru comerţul electronic, şi pentru tot soiul de alte zone de business, este, realmente, să simplificăm birocraţia absolut sufocantă. Mulţumesc frumos.

Florin Iordache Mulţumesc şi eu. Varujan Pambuccian.

Varujan Pambuccian Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Eu cred că este foarte bine să avem prilejuri în care să poată să fie prezentate, vorbite, aduse la cunoştinţa publicului mecanisme de genul acesta, pentru că, iată, avem un nivel foarte scăzut de utilizare a comerţului electronic, în condiţiile în care avem un nivel destul de ridicat pe utilizarea reţelelor sociale, a jocurilor online. Deci locul acesta este un loc de creştere care nu a fost suficient de mult publicitat şi adus la cunoştinţa publicului. Există o reticenţă, în continuare, ţinând cont de faptul că oamenii preferă să vadă marfa într-un magazin, există o grămadă de lucruri care ţin de obişnuirea fiecăruia dintre oameni cu acest nou tip de comerţ, mai ales că el este un tip de comerţ care în viitor va deveni regula, şi nu excepţia, aşa cum, din păcate, încă este în România. Noi vorbim de un volum al comerţului electronic, dar lucrul ăsta îl măsurăm în bani, şi nu în număr de oameni. Există oameni care deja îl folosesc ca un mijloc curent de achiziţionare de bunuri şi servicii, ceea ce face ca numărul de utilizatori să fie, în realitate, mult mai scăzut. Şi din acest motiv cred că este foarte bine să folosim orice mijloc şi prilej pentru a vorbi despre el, pentru a-l face cunoscut în special în zona şcolară, pentru că ei sunt viitorii utilizatori de comerţ electronic. Este, de altfel, şi o metodă care aduce beneficii atât întreprinzătorilor, cât şi utilizatorilor, cât şi statului, şi face să se închidă un pic mai repede ciclurile economice, ceea ce dau şi o senzaţie de bunăstare mai mare la nivelul societăţii. Nu cred că e nimic rău în a avea asemenea zile şi cred că ele trebuie folosite pentru ca oamenii să ştie că lucrurile astea există. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Dacă mai sunt alţi colegi care doresc să intervină? Nu. Avem patru articole. La titlul legii dacă se intervine? Nu. Articolul 1? Articolul 2? Articolul 3? Rămâne la votul final. Caracter ordinar.