Florin Iordache Poziţia 14. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu - pregătirea Conferinţei privind viitorul Europei COM(2020)27; PHCD 10/2020. Domnul preşedinte Tîlvăr, vă rog.
Angel Tîlvăr Vă mulţumesc frumos, domnule preşedinte. Şi îi salut şi pe toţi colegii mei din ţară. În şedinţa noastră am adoptat raportul privind Comunicarea Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu - pregătirea Conferinţei privind viitorul Europei. Am avut în vedere proiectul de opinie transmis de Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare, proiectul de opinie transmis de Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, proiectul de opinie transmis de Comisia pentru industrii şi servicii, proiectul de opinie transmis de Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, proiectul de opinie transmis de Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, al Comisiei pentru învăţământ, al Comisiei pentru cultură, al Comisiei pentru apărare, al Comisiei pentru politică externă, proiectul de opinie transmis de Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic, precum şi nota de informare transmisă de Ministerul Afacerilor Externe. În acest context, am luat în discuţie şi am avut în vedere şi fişa de informare elaborată de către Direcţia pentru Uniunea Europeană a Camerei Deputaţilor şi analiza realizată în cadrul comisiei noastre. Astfel, în principal - şi voi citi, aşa cum am convenit, doar trei dintre punctele pe care le avem cuprinse în raportul final. Am susţinut obiectivul conferinţei legat de revigorarea democraţiei europene, prin implicarea mai largă a cetăţenilor în procesul decizional de la nivelul Uniunii. Totodată am subliniat că un sector european puternic al educaţiei reprezintă o condiţie de bază pentru o piaţă unică solidă şi diversificată. Şi am atras atenţia asupra absenţei obiectivelor concrete măsurabile şi fezabile. Domnule preşedinte, Vreau să vă informez că opinia a fost supusă dezbaterii în şedinţa Comisiei pentru afaceri europene din data de 28 aprilie 2020 şi a fost adoptată în unanimitate. Supunem aprobării plenului Camerei Deputaţilor opinia în forma adoptată de Comisia pentru afaceri europene. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Da, domnule deputat, la dezbateri generale vreţi să interveniţi? Vă rog.
Matei-Adrian Dobrovie La dezbateri generale. Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Acest mecanism privind Conferinţa privind viitorul Uniunii Europene este unul extrem de important. Pentru ca Europa să aibă viitor trebuie să-şi asculte cetăţenii. Trebuie să fie cât mai aproape de ei în toate deciziile. Avem principiul subsidiarităţii, astfel încât deciziile să fie luate cât mai aproape de cetăţeni şi este un lucru extrem de important. Avem tot felul de instrumente democratice la nivelul Uniunii Europene, pe care le folosim, din păcate, prea puţin. Unul dintre aceste instrumente este cel legat de iniţiativele cetăţeneşti europene. Au existat astfel de iniţiative cetăţeneşti europene, precum "Right to water", "One of Us", care, din păcate, nu s-au materializat în politicile Comisiei Europene. În momentul de faţă, atât Comisia, cât şi Parlamentul, cât şi Consiliul îşi iau angajamentul de a implementa în politicile lor, de a ţine cont de observaţiile cetăţenilor şi de dorinţele cetăţenilor. Aşa încât este foarte important ca acest proces de consultare să demareze cât mai repede. Deocamdată, din cauza pandemiei de COVID-19, a fost întârziată această conferinţă, care trebuia să aibă loc în luna mai. Acest proces va dura nu mai puţin de 2 ani şi trebuie să aibă la sfârşit un criteriu clar de evaluare. Este important ca tot feedback-ul dat de cetăţeni să fie integrat în politicile Uniunii Europene şi să nu asistăm doar la un act formal. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Petreţchi. Vă rog, faceţi legătura. La dezbateri generale.
Nicolae-Miroslav Petreţchi Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Într-adevăr, dezbaterea privind viitorul Uniunii Europene nu reprezintă o noutate. Aceasta a fost iniţiată de către Consiliul European, informal, în 2016, ca un proces de reflecţie politică în ceea ce priveşte îmbunătăţirea relaţiilor dintre statele membre şi apropierea de cetăţenii Uniunii Europene, iar în paralel fiind stabilite şi o serie de priorităţi vizând teme precum migraţia şi frontierele externe, securitatea internă şi externă, dezvoltarea socio-economică şi tineretul. Conferinţa urmează, bineînţeles, să beneficieze de experienţele anterioare, de schimbul din dialogurile cu cetăţenii, de a introduce şi o multitudine de elemente noi, menite să atragă o audienţă mai largă şi să consolideze căile prin care cetăţenii pot influenţa acţiunile viitoare ale Uniunii Europene. Astfel, se creează o oportunitate de evidenţiere a virtuţilor Uniunii Europene, existând suficiente premise pentru o dezbatere deschisă, incluzivă, transparentă şi structurată cu cetăţenii veniţi din orizonturi profesionale diverse şi din toate categoriile sociale. Viitorul Europei este cu siguranţă un subiect care trebuie să ne preocupe pe toţi, indiferent de culoarea politică sau apartenenţa etnică. Aceasta rămâne strâns legată de modul în care vom contribui la creşterea acesteia. Vom reuşi să trecem peste provocările aduse de globalizare, conlucrând pentru atingerea coeziunilor sociale şi crearea unei economii europene. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Dacă la dezbateri generale mai doresc să intervină colegi? Nu mai doresc. Trecem la dezbaterea proiectului. Dacă la titlu, intervenţii? Nu. La preambul, intervenţii? Nu. Numai puţin, domnule Tîlvăr. La articolul unic? Rămâne la votul final. Şi ultimul.