24 iunie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 69/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi pentru instituirea unor măsuri fiscale (PL-x 351/2020). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 3. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 69/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi pentru instituirea unor măsuri fiscale; PL-x 351/2020; procedură de urgenţă. Comisia pentru buget, domnul preşedinte Lazăr. Vă rog.

Sorin Lazăr Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Raport asupra Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 69/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi pentru instituirea unor măsuri fiscale. În conformitate cu prevederile art. 94 şi art. 115 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a fost sesizată, spre dezbatere în fond, în procedură de urgenţă, cu Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 69/2020. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în şedinţa din 3 iunie. Prezentul proiect de lege, supus dezbaterii, are ca obiect de reglementare instituirea unor măsuri fiscale, prorogarea unor termene, acordarea unor facilităţi la plata impozitului anual pe clădiri sau a taxei lunare pe clădiri, acordarea unor facilităţi la plata taxei şi a chiriei datorate pentru ocuparea domeniului public, precum şi anularea unor obligaţii accesorii, pentru perioada de urgenţă, alertă şi pentru durata ulterioară încetării stării de alertă, până la finalul anului 2020. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii prezenţi la lucrările online au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor un raport de adoptare a Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 69/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi pentru instituirea unor măsuri fiscale, cu amendamentul admis prezentat în anexă. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Dacă sunt colegi vorbitori la dezbateri generale? Nu. (Domnul deputat Ştefan-Alexandru Băişanu solicită să ia cuvântul.) A, vă rog. Vă rog, domnule Băişanu.

Ştefan-Alexandru Băişanu Stimaţi colegi, Toate aceste chestiuni, pe care le reglementează acest proiect, sunt benefice. Totuşi - asta din punct de vedere economic, pentru firme zic că merită - şi PSD şi-a făcut datoria aici. Noi, cei de la Partidul Puterii Umaniste, spunem că trebuie să vorbim şi despre omenie. Şi vreau să vă spun că am dezbătut ieri moţiunea simplă împotriva ministrului sănătăţii. Ştiu un lucru foarte clar. Dacă un cetăţean, din greşeală, din imprudenţă, din neştiinţă, ucide într-un accident de maşină un om, va face puşcărie. La Suceava au murit 300 de oameni îmbolnăviţi, în Spitalul Judeţean, de COVID, din cauza celor care au condus judeţul şi spitalul. Aici văd că nu se întâmplă absolut nimic. Fac... şi o iau ca o atenţionare până la urmă... mă refer la partidele care vor trebui să voteze această moţiune simplă. Şi le aduc aminte celor de la PRO România următorul lucru, că prim-ministrul României, Victor Ponta, şi-a dat demisia atunci când, printr-un accident tragic, la acel incendiu de la Colectiv, au murit peste 60 de oameni; primarul de sector a plecat din funcţie. Acum, când la Suceava au murit peste 300 de oameni, de COVID, nimeni nu păţeşte nimic. Ministrul este în continuare în picioare, prim-ministrul este în continuare în picioare şi toţi se laudă că au făcut şi au salvat. Nu ştiu ce aţi salvat, dar ştiu câţi oameni au murit. Şi, pentru asta, cred că toate partidele din România ar trebui să-l trimită pe ministrul sănătăţii acasă, să vină un om serios, iar prim-ministrul României să-şi dea demisia, pentru că a fost la Suceava şi nici măcar un buchet de flori n-a fost în stare să ducă la spital, să-şi ceară scuze pentru nenorocirea pe care au produs-o oamenii care au condus judeţul şi spitalul. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu. Intrăm în dezbateri. Avem 21 de amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. La articolul unic, intervenţii? Nu. De la 3 la 29? Nu. Rămâne la votul final.