17 iunie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea art.11 alin.(3) din Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii (PL-x 335/2020). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache La poziţia 14. Proiectul de Lege pentru modificarea art. 11 alin. (3) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii; PL-x 335/2020. Din partea iniţiatorilor doreşte cineva? Nu. Atunci avem raport comun din partea Comisiei juridice şi a Comisiei pentru administraţie publică. Cine prezintă raportul? Îl rog pe domnul secretar să prezinte raportul comun.

Dragoş Gabriel Zisopol Vă mulţumesc, stimate domnule preşedinte de şedinţă. Raport comun asupra Proiectului de Lege pentru modificarea art. 11 alin. (3) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Camera Deputaţilor este Cameră decizională, potrivit prevederilor art. 75 din Constituţia României, republicată, şi ale art. 91 alin. (9) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat. La întocmirea prezentului raport comun, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi au avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ; avizul favorabil al Consiliului Economic şi Social; Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei susţine adoptarea proiectului de lege. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 11 alin. (3) din Legea nr. 50/1991, în sensul că, pe lângă construcţiile cu caracter special având destinaţia de unităţi sanitare, şi la construcţiile cu caracter special având destinaţia de unităţi de învăţământ care sunt monumente istorice, amplasate în zone de protecţie a monumentelor şi în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, să poată fi executate, fără autorizaţie de construire, lucrări care nu modifică structura de rezistenţă şi/sau aspectul arhitectural al acestora. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate de către membrii celor două comisii sesizate în fond, s-a hotărât, cu unanimitate de voturi, întocmirea unui raport comun de adoptare a Proiectului de Lege pentru modificarea art. 11 alin. (3) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, în forma adoptată de Senat. În raport cu obiectul şi conţinutul reglementării, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Începem dezbaterile generale. Domnul Florin Roman, Grupul PNL, vă rog.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Grupul PNL va susţine adoptarea acestui proiect de lege şi vom vota "da" pentru adoptare. Practic, e o modificare a Legii nr. 50 la ultima modificare substanţială pe care am făcut-o în urmă cu 3 luni de zile, aproape prin consens, în Parlamentul României, şi care, practic, introduce şi unităţile de învăţământ, pe lângă unităţile sanitare, în zona obiectivelor de investiţii, unde pot fi realizate lucrări care nu modifică structura de rezistenţă şi aspectul arhitectural al construcţiilor, de finisaje interioare şi exterioare, reparaţii şi înlocuiri de tâmplărie interioară şi exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile tâmplăriei, reparaţii la acoperişuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora şi materialele prin care sunt executate. Deci, repet, practic, aplicăm aceeaşi unitate de măsură nu doar în cazul unităţilor sanitare, ci şi în cazul unităţilor şcolare, iar măsura nu face decât să debirocratizeze procedura de obţinere a autorizaţiei de construire. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Bun. Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu. Neavând amendamente, rămâne la votul final. Are caracter ordinar.