Ion-Marcel Ciolacu La punctul 2, Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2020 privind modificarea şi completarea art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgenţă; PL-x 347/2020. Amendamente admise - 8. Amendamente respinse - două. Caracter ordinar. Procedură de urgenţă. Dacă din partea Guvernului României? Doamna ministru secretar de stat. Vă rog.
Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc. Din partea Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, pentru prezentarea raportului, vă rog.
Silviu Vexler Bună dimineaţa!
Ion-Marcel Ciolacu Bună dimineaţa, Preasfinţia Voastră! Vă rog.
Silviu Vexler Bună dimineaţa! Raport asupra Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2020 privind modificarea şi completarea art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgenţă. În temeiul art. 94 şi art. 115 alin. (3) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru muncă şi protecţie socială a fost sesizată, prin adresa PL-x 347/2020 din 10 iunie 2020, cu dezbaterea pe fond, în procedură de urgenţă, a proiectului. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea alin. (1) şi (5) ale art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2020, în scopul evitării apariţiei unor discriminări faţă de alte categorii de personal care sunt supuse riscului de infectare cu COVID-19 şi care pot fi beneficiare ale stimulentului de risc. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. În urma finalizării dezbaterilor, comisia propune plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege cu amendamente, redate în anexele care fac parte integrantă din prezentul raport. Mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Timpul stabilit de liderii de grup pentru dezbateri - trei minute, din partea fiecărui grup. Din partea Grupului USR, domnul Ungureanu Emanuel-Dumitru. Vă rog.
Emanuel-Dumitru Ungureanu Stimaţi colegi, Din păcate, ce reuşim noi să clarificăm în Parlament, cât de cât, iată, prin două ordonanţe care devin lege, trebuie să fie aplicate aceste prevederi, în cazul de faţă trebuie să ştim cu precizie care sunt persoanele din sistemul medical care beneficiază de aceste stimulente. Când mergem la firul ierbii constatăm că managerii de spitale nu ştiu sau nu vor să aplice aceste prevederi. Unii spun, de exemplu, că personalul de la UPU, care a avut un om cu o suferinţă şi care era suspect de coronavirus nu se încadrează în ceea ce reuşim noi să amendăm la propunerile Guvernului, şi asta creează o frustrare. Sunt oameni care au fost în prima linie şi nu reuşesc să primească aceste stimulente şi sunt oameni care sunt în linia a doua sau a treia care beneficiază de bunăvoinţa managerului. Va trebui, stimaţi colegi, să găsim o formulă prin care să obligăm Ministerul Sănătăţii să decidă cu precizie care sunt categoriile din spitale care primesc aceste stimulente, pe fiecare spital în parte, pentru că rămânând la latitudinea unor manageri care sunt încă numiţi politic şi sunt la mâna ministrului în perioada stării de alertă, pentru că - atenţie! - aţi blocat concursurile tocmai din cauza, sau sub acest tip de pretext, că avem stare de urgenţă şi stare de alertă prelungită, iar acei manageri împart aceste sporuri în funcţie de simpatiile personale, de reţeaua de susţinere pe care o au în spitale. Deci nici la această oră nu am clarificat până la urmă care sunt persoanele care au fost în prima linie şi care merită să primească acest stimulent. Repet, în ciuda faptului că avem a doua ordonanţă prin care noi, cei din Comisia pentru sănătate, lărgim categoriile care beneficiază de acest stimulent, şi la muncă se mai taie câte ceva, iarăşi ajungem în teritoriu, iarăşi managerii spun că ei nu ştiu cum să aplice aceste sporuri şi suntem din nou într-o situaţie în care, repet, cei care au muncit şi merită sprijinul nostru şi recunoştinţa noastră nu beneficiază de drepturile pe care ar trebui să le aibă.
Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc. Domnul Vlad Sergiu Cosmin, din partea Grupului parlamentar... Tot USR? Vă rog. Domnul Movilă Petru. Câte un vorbitor de la fiecare grup, aşa au convenit.
Petru Movilă Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Partidul Mişcarea Populară va vota raportul de adoptare a acestui proiect de lege. Este important că prin acte succesive, fie că vorbim de ordonanţele de urgenţă ale Guvernului, fie că vorbim de implicarea Parlamentului, care a venit şi a completat aceste documente - să-i includă pe toţi cei care în sistemul de sănătate, de la DSP până la medicii din sala de operaţie, s-au implicat în identificare, transport, tratare a românilor care au fost depistaţi cu COVID -, fie că am completat, la propunerea noastră şi a altor colegi, ca şi cei din medicina primară să fie incluşi în aceste acte normative - vorbim de cei care lucrează la cabinetele medicilor de familie, în medicină primară, asistenţi comunitari, ambulatorii şi aşa mai departe. Cert este că sunt manageri de spitale - cu adevărat, sunt în puţine ocazii de acord cu colegul meu -, dar este adevărat faptul că noi nu am trecut şi nu am considerat de cuviinţă să trecem în acest act normativ toate meseriile şi ocupaţiile dintr-un spital COVID, să enumerăm personalul medical, de la cei de la triaj, până la cei care fac externări, dar am fost semnalat cu foarte multe situaţii în care angajaţi ai spitalelor au spus că nu sunt regulile foarte clar stabilite, şi, mai ales, au sunat mulţi farmacişti care nu sunt enumeraţi efectiv în aceste acte normative, dar farmaciştii de spital, cei care sunt acolo, au fost implicaţi activ, ca specialişti în tratarea românilor cu COVID, în spitalele respective. Deci, clar, Ministerul Sănătăţii, dar şi administraţiile locale care au spitalele în subordine trebuie să supravegheze, să vadă ca ceea ce votăm noi să se aplice corect pentru toţi cei care merită legal acest stimulent. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc mult. Din partea Grupului Partidului Social Democrat, domnul Buicu, nu?
Corneliu-Florin Buicu Da. Mulţumesc, domnule preşedinte. Guvernul PNL vine, prin ordonanţe succesive, nr. 43 şi nr. 64, să acorde stimulent. Ce n-au reuşit şi n-au ştiut să facă în Ordonanţa nr. 43 au trebuit pe urmă să modifice în Ordonanţa nr. 64. Asta arată, practic, că, la diferenţe relativ scurte de timp, Guvernul PNL guvernează după ureche şi nu guvernează aşa cum trebuie. Prin cele două ordonanţe se acordă stimulentul pentru persoanele implicate în linia întâi. Parlamentul a reparat o parte din prevederile ordonanţelor Guvernului. Prima ordonanţă fiind adoptată de Parlament cu o largă majoritate. Prevederile legii de modificare a ordonanţei nefiind, în momentul de faţă, promulgate. Suntem acum în faţa unei a doua ordonanţe care modifică ordonanţa iniţială, prin care se reglementează acordarea stimulentelor, şi care face referire, în continuare, la acordarea stimulentelor pentru perioada de urgenţă. Parlamentul - şi aici vreau să le mulţumesc colegilor de la toate grupurile parlamentare, care au realizat că stimulentul trebuie acordat şi pentru perioada stării de alertă, pentru că şi în perioada de alertă personalul medical care lucrează se confruntă cu acelaşi pericol de tratament al pacienţilor cu COVID. Ce nu am reuşit, sau lucrurile care nu au fost înţelese la nivel local, este că decizia Parlamentului, spiritul legilor legate de acordarea stimulentului este ca tot personalul medical, pentru toată perioada stării de urgenţă şi de alertă, să poată beneficia de acest stimulent, pentru că în practică ne întâlnim cu piedici. A apărut ordonanţa doar din data de ... şi dăm doar persoanelor care s-au întâlnit cu COVID-ul după acea dată. Prin modificarea din Parlament ne dorim - şi asta am făcut la nivelul Comisiei pentru sănătate - să acordăm, repet, stimulent pentru toţi cei care au fost în linia întâi în perioada stărilor de urgenţă şi, respectiv, de alertă. Mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Dacă la titlu sunt intervenţii? Dacă nu, la amendamente admise, de la 1 la 8, dacă sunt intervenţii? Nu. Proiectul de lege rămâne la votul final. Mergem la punctul 8 de pe ordinea de zi.