18 iunie 2020 – Informarea din partea Preşedintelui României, domnul Klaus-Werner Iohannis, referitoare la participarea Armatei României, cu până la 5 militari, la misiunea EUNAVFOR MED IRINI în anul 2020.

Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc. Presupun că rămâneţi în continuare, că avem şi cea de-a treia informare. Să luăm act şi de ea. La punctul 3 al ordinii de zi avem informarea din partea Preşedintelui României, domnul Klaus-Werner Iohannis, referitoare la participarea Armatei României, cu până la 5 militari, la misiunea EUNAVFOR MED IRINI în anul 2020.

Dumitru Lupescu În baza rezoluţiei Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Consiliul Uniunii Europene a aprobat lansarea operaţiei EUNAVFOR MED IRINI, aceasta fiind declanşată la 1 aprilie 2020, pentru o perioadă de un an, cu posibilitatea de reînnoire anuală, sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună. În conformitate cu prevederile art. 119 din Constituţia României şi ale art. 7 alin. (1) din Legea nr. 121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, la propunerea prim-ministrului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, informez Parlamentul României că am aprobat participarea Armatei României la misiunea EUNAVFOR MED IRINI cu până la 5 militari. Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Am luat act de cele trei informări. (Vociferări.) Spuneţi! (Se adresează domnului deputat Dragoş Gabriel Zisopol.) Haideţi să termin cu ordinea de zi, domnule secretar, şi pe urmă revenim la ele.