Ion-Marcel Ciolacu Rog liderii de grup... Cu permisiunea dumneavoastră, vreau să observaţi că cei de la prezidiu poartă toţi măşti. Eu o să-mi permit să... că nu pot vorbi. Ce s-a întâmplat? Nu se aude în sală? De asta mi-am permis... Doamnelor şi doamnelor deputaţi şi senatori, Declar deschisă şedinţa comună de astăzi a Camerei Deputaţilor şi Senatului. Ordinea de zi şi programul de lucru pentru şedinţa comună au fost stabilite de Birourile permanente ale celor două Camere, cu participarea liderilor grupurilor parlamentare, fiind afişate pe site-urile celor două Camere. Programul de lucru va dura până la finalizarea ordinii de zi. Vă reamintesc procedura votului electronic la distanţă. Exprimarea votului prin mijloace electronice se face în intervalul de timp de minimum 5 minute alocate votării, anunţat de preşedintele de şedinţă, textul "puteţi vota" fiind afişat pe ecranele dispozitivelor. Deputatul sau senatorul are următoarele posibilităţi. Sonorizarea! Sunt foarte sâsâit, aşa, şi eu nu sunt de fel. Apăsarea tastei "da"- caz în care deputatul sau senatorul va fi înregistrat prezent, cu opţiunea de vot "pentru". Apăsarea tastei "nu" - caz în care deputatul sau senatorul va fi înregistrat prezent, cu opţiunea de vot "contra". Apăsarea tastei "ab" - caz în care deputatul sau senatorul va fi înregistrat prezent, cu opţiunea de vot "abţinere". Apăsarea tastei "nu votez" - caz în care deputatul sau senatorul va fi înregistrat prezent, în categoria celor care nu şi-au exprimat nicio opţiune de vot. În cazul în care nu apăsaţi nicio tastă, sunteţi considerat absent la votul respectiv. Rezultatul votului este contorizat sub fiecare buton de vot. La încheierea votului, pe ecranul dispozitivului de vot va fi afişat testul "vot oprit". După finalizarea şedinţei, rezultatele voturilor exprimate de către fiecare parlamentar vor fi afişate pe site-urile Camerei Deputaţilor şi Senatului. Liderii de grup, voturile le exprimăm la sfârşit, pe toată ordinea de zi, da? Voci din sală : Da.
Ion-Marcel Ciolacu La primul punct al ordinii de zi avem Informarea din partea Preşedintelui României, domnul Klaus-Werner Iohannis, referitoare la participarea Forţelor Armatei României şi Ministerului Afacerilor Interne la misiuni şi operaţii în afara teritoriului naţional, în anul 2020, precum şi dislocarea, la nevoie, în România a Forţei de Răspuns a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Dau cuvântul... Cine este? (Domnul deputat Dumitru Lupescu solicită să ia cuvântul.) Domnul deputat, din partea Comisiilor pentru apărare ale Camerei... Staţi o secundă, îmi cer scuze. Vă rog. Domnul secretar, vă rog. Vă rog, vă rog, vă rog. Solicitare pe procedură.
Dumitru Lupescu Mulţumesc, domnule preşedinte. Participarea Forţelor Armate ale României la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român constituie o componentă importantă a profilului strategic al ţării noastre în cadrul comunităţii internaţionale. În conformitate cu prevederile Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării şi cu direcţionările politico-militare în vigoare, prin participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, Armata României contribuie la apărarea colectivă în cadrul NATO şi la asigurarea securităţii statelor membre ale Uniunii Europene. Efortul principal va fi reprezentat în continuare de participarea cu forţe şi mijloace la operaţia NATO din Afganistan, precum şi menţinerea contribuţiei naţionale la asigurarea prezenţei înaintate consolidate a NATO, în cadrul Grupului de luptă dislocat în Polonia. În acelaşi timp, se va menţine participarea la operaţiile din Balcani, ca for sub conducerea NATO şi EUFOR ALTHEA, sub egida UE, în principal prin contribuţii în cadrul forţelor de rezervă aflate în aşteptare pe teritoriul statului român. De asemenea, Armata României continuă activităţile de instruire a forţelor de securitate irakiene, în cadrul Coaliţiei Internaţionale anti-ISIL Daesh. În conformitate cu prevederile art. 119 din Constituţia României şi a Legii nr. 121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, preşedintele a aprobat pentru anul 2020 forţele şi mijloacele Armatei României şi ale Ministerului Afacerilor Interne, care pot fi puse la dispoziţie, în vederea participării la misiuni în afara teritoriului naţional. Pentru îndeplinirea angajamentelor asumate şi în scopul confirmării rolului ţării noastre de furnizor de securitate, forţele Armatei României execută misiunile prevăzute în Anexa nr. 1, iar forţele Ministerului Afacerilor Interne pe cele prevăzute în Anexa nr. 2. Se asigură astfel continuarea acţiunii de consolidare şi de menţinere a păcii, conform mandatelor aprobate de către NATO, UE, ONU şi OSCE. De asemenea, am aprobat dislocarea, la nevoie, în România, a forţei de răspuns a NATO la capacitate de reacţie foarte ridicată, în scopul pregătirii şi/sau desfăşurării de operaţii militare în anul 2020, în concordanţă cu datele de planificare transmise de NATO pentru anul 2020 şi am mandatat ministrul apărării naţionale pentru a aproba eventualele modificări în structura, compunerea forţelor, pentru a putea surveni în raport cu datele de planificare transmise de NATO pentru anul 2020. Mulţumesc.