15 iunie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind trecerea unui imobil din domeniul public al statului şi din administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca pentru Staţiunea de Cercetare Horticolă Cluj-Napoca, în domeniul public al judeţului Cluj (PL-x 145/2020) ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 5. Proiectul de Lege privind trecerea unui imobil din domeniul public al statului şi din administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca pentru Staţiunea de Cercetare Horticolă Cluj-Napoca, în domeniul public al judeţului Cluj; PL-x 145/2020. Iniţiatori sunt doi senatori. Avem raport comun de la cele 3 comisii - Comisia pentru învăţământ, Comisia juridică şi Comisia pentru agricultură. Cine prezintă raportul? Raportul, cine îl prezintă? Vă rog. Te rog, raport comun.

Dragoş Gabriel Zisopol Vă mulţumesc, stimate domnule preşedinte. Doamnelor şi domnilor deputaţi, Stimaţi invitaţi, Raport comun suplimentar asupra Proiectului de Lege privind trecerea unui imobil din domeniul public al statului şi din administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca pentru Staţiunea de Cercetare Horticolă Cluj-Napoca, în domeniul public al judeţului Cluj. În conformitate cu prevederile art. 94 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport şi Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice au fost sesizate spre dezbatere în fond cu proiectul de lege anterior amintit. Conform prevederilor art. 75 din Constituţia României, republicată, şi ale art. 91 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Consiliul Legislativ, prin avizul corespunzător, a avizat favorabil iniţiativa legislativă, cu observaţii şi propuneri. Comisia pentru sănătate şi familie şi Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului au avizat favorabil iniţiativa. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în şedinţa din 8 aprilie 2020, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare trecerea imobilului din domeniul public al statului şi din administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca pentru Staţiunea de Cercetare Horticolă din aceeaşi localitate. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate de către membrii comisiilor, s-a hotărât, cu majoritate de voturi, să se propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege, acesta făcând parte din categoria legilor organice. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Începem dezbaterile generale. Grupul PNL, hotărâţi-vă, cine vorbeşte? Un vorbitor, vă rog. Şi apoi faceţi legătura cu domnul Ungureanu. Da. Şi apoi domnul Ungureanu, de la USR.

Vasile-Florin Stamatian Mulţumesc, domnule preşedinte. Dragi colegi, Este un pas esenţial pentru a se face dreptate şi a se încuraja în continuare activitatea unei specialităţi care este esenţială pentru domeniul medical - pediatria -, care astăzi funcţionează în clădiri care au fost construite între 1898 şi 1902 şi care sunt dispersate pe aproape întreg teritoriul oraşului Cluj-Napoca. Primul pas în crearea unui proiect este să ai locaţia, să ai terenul pe care să poţi să propui construcţia, să poţi să faci un proiect şi chiar şi să-l analizezi financiar şi apoi să-l realizezi. Din cauză că acest proiect a fost depus la începutul acestei sesiuni, care este online sau... mai greu ne întâlnim, a apărut o eroare tehnică, să spun. La dumneavoastră aveţi proiectul care este semnat de iniţiatori, de doi senatori care nu sunt din Cluj, dar care ne-au sprijinit în această acţiune. Adevărul este că proiectul a fost sprijinit de toţi deputaţii, indiferent de culoarea politică, din Cluj, respectiv - senatorul László Attila, deputatul Itu, senatorul Ilea Vasile, deputatul Nasra, deputatul Moldovan, subsemnatul şi deputatul Emanuel Ungureanu. A fost o acţiune la care...

Florin Iordache Concluzionaţi, domnule coleg.

Vasile-Florin Stamatian A fost o acţiune la care toate forţele politice au considerat că este cinstit să colaboreze şi să înainteze un astfel de proiect, sprijinind astfel Consiliul Judeţean. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Domnul Ungureanu, USR. Şi apoi domnul Moldovan. Şi închidem dezbaterile. Domnul Ungureanu.

Emanuel-Dumitru Ungureanu Stimaţi colegi, După vreo 30 de ani, într-adevăr, acest cadou care vine din partea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, un cadou pentru oraş, un cadou pentru cetate, are şansa să aducă pentru Cluj în sfârşit un spital monobloc. Este esenţial să înţelegeţi că aici nu este un concurs de frumuseţe, când este vorba de spitale - cine a fost primul, cine promite mai mult. Din experienţa de fost jurnalist, aş zice că mi-e teamă de promisiunile din anii electorali. M-aş fi bucurat foarte tare ca această formă de generozitate din partea USAMV să fi fost acceptată de politicieni cu mulţi ani înainte. Însă, ce este bun şi ce este de perspectivă pentru Cluj, trebuie acceptat ca atare de toată lumea. Acea parcelă de teren este viabilă pentru un spital de copii. Da, se poate face spital la Cluj în acel loc. Nu fără efort. Este o magistrală de gaz care trebuie strămutată de acolo, este un inel de circulaţie care este încă în discuţie. Da, este un pas mare. Şi le mulţumesc tuturor celor care au pus umărul, inclusiv Consiliului Judeţean Cluj, care face acest pas important spre normalitate - un spital monobloc, de la zero, sper eu, construit cu fonduri europene şi o treabă care să nu dureze mai mult de 5 ani. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da, Grupul UDMR. Numai puţin, domnule Moldovan. Grupul UDMR, vă rog, domnul deputat.

Botond Csoma Stimaţi colegi, Mă bucur că avem acest proiect de lege pe ordinea de zi. Este un proiect foarte important pentru municipiul Cluj-Napoca. Mă bucur că după ce am avut foarte multe teme false pe ordinea de zi, mă bucur că acum discutăm despre un proiect, vom avea un spital monobloc la Cluj. După cum au spus şi antevorbitorii mei, mai ales domnul Stamatian, la momentul actual foarte multe spitale funcţionează la Cluj în clădiri mai vechi de 100 de ani. Nu vreau să mă refer la niciun imperiu sau la altceva. Eu sper din toată inima că nu mai trebuie să aşteptăm încă 100 de ani pentru construirea acestui spital şi după adoptarea acestui proiect de lege vom avea un spital modern, nu ştiu, în 5 ani, cum a spus domnul Ungureanu sau cel mult 6-7 ani. Dar sper că nu în 100 de ani. Mulţumesc. (Aplauze.)

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Moldovan, ultimul vorbitor. Vă rog, foarte scurt.

Sorin-Dan Moldovan Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, În cei 30 de ani de după Revoluţie, despre sistemul sanitar s-a vorbit mai mult şi s-a dezvoltat mai puţin. Municipiul Cluj-Napoca reprezintă un centru regional de excelenţă în domeniul medical, iar prin adoptarea prezentului proiect de lege facem un pas concret spre construirea unui spital pediatric monobloc în municipiul Cluj-Napoca. În prezent, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii este un spital pavilionar care îşi desfăşoară activitatea în 9 locaţii diferite, distribuite în 14 clădiri aflate pe raza municipiului, cu o distanţă medie de aproximativ 4 km între ele. Prin construirea spitalului pediatric monobloc, vom avea secţii, compartimente, staţie de dializă, unitate de primiri urgenţe, toate sub acelaşi acoperiş, iar cei aproximativ 70.000 de pacienţi pe care se pare că-i va avea spitalul actual în decursul unui an de zile nu vor mai fi nevoiţi să se deplaseze de la o locaţie la alta. Spitalul urmează să fie realizat cu sprijinul fondurilor europene, cum au spus şi colegii mei, ca urmare a demersurilor făcute de către Consiliul Judeţean Cluj, pe lângă Ministerul Fondurilor Europene, pentru a include în rundele de negocieri cu Comisia Europeană, acest proiect, în Programul Naţional de Sănătate 2021-2027. Sănătatea românilor nu are culoare politică. Şi, din acest motiv, vreau să mulţumesc tuturor celor care susţin acest proiect. Şi sper ca acesta să fie adoptat cu unanimitate de voturi. Grupul parlamentar al PNL susţine adoptarea prezentului proiect de lege. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Mai sunt colegi care doresc să intervină? Nu. Avem 4 amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. Până la poziţia 4? Nu. Anexă, intervenţii? Nu. Rămâne la votul final de miercuri.