15 iunie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege "Decret-Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri" (PL-x 225/2020) ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 2. Proiectul de Lege "Decret-Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri"; PL-x 225/2020. Din partea iniţiatorilor, o invit pe doamna deputat Csép Éva-Andrea. Şi apoi domnul Solomon, preşedintele Comisiei pentru muncă. Vă rog, doamna deputat.

Éva-Andrea Csép Mulţumesc frumos, domnule preşedinte de şedinţă. Stimaţi colegi, Decretul-Lege nr. 118/1990 instituie unele drepturi cu caracter reparatoriu acordate persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată începând cu data de 6 martie 1945. Propunerea legislativă este menită să elimine inegalităţile, respectiv discriminarea existentă în legea actuală între categoriile de persoane care după data de 6 martie 1945, pe motive politice, au suferit ani de detenţie sau internare. Cu ultima modificare a legii a fost majorată indemnizaţia lunară a mai multor categorii beneficiare de aceste sume. Totodată, n-au fost incluşi cu toţii... (Probleme tehnice.) ... rămasă definitivă sau a fost lipsită de libertate în baza unui mandat de arestare preventivă pentru infracţiuni politice; persoana care a fost privată de libertate în locuri de deţinere, în baza unor măsuri administrative sau pentru cercetări de către organele de regresiune; persoana care a fost strămutată într-o altă localitate şi persoana care a participat în acţiuni de împotrivire cu arma în mână şi de răsturnare prin forţă a regimului comunist până la data de 31 decembrie 1964. De aceleaşi drepturi beneficiază şi persoana care a fost deportată în străinătate după 23 august 1944, a fost constituită în prizonier de către partea sovietică, după data de 23 august 1944; fiind constituită ca atare, înainte de această dată, a fost reţinută în captivitate după încheierea armistiţiului. Aceste categorii sus-menţionate au o indemnizaţie lunară de 700 de lei pentru fiecare an de detenţie, în urma majorării de la 400 de lei. Însă două categorii de persoane - cele care au fost internate în spitale de psihiatrie şi cele care au avut stabilit domiciliu obligatoriu au suferit ca şi celelalte categorii din cauza instaurării dictaturii, începând cu data de 6 martie 1945, urmate de represalii politice dure. Indemnizaţia lor a rămas neschimbată, în cuantum de 200 de lei, ceea ce este incorect şi discriminatoriu faţă de ele. La sfârşitul anului 2018, conform datelor publicate de Guvern, doar 33.485 de persoane beneficiază de indemnizaţiile stabilite de Decretul-Lege nr. 118/1990, iar cele două categorii care au rămas la un nivel neschimbat reprezintă şi un număr considerabil mai mic de persoane. Astfel, impactul bugetar nu este unul semnificativ. Având în vedere cele prezentate, vă îndemn la adoptarea acestei iniţiative legislative, ca să corectăm acele discriminări pe care le-au suferit aceste persoane. Vă mulţumesc frumos.

Florin Iordache Vă mulţumesc, doamnă deputat. Îl invit pe domnul preşedinte Solomon, să ne prezinte raportul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială. Vă rog, domnule Solomon.

Adrian Solomon Mulţumesc, domnule preşedinte. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 4 alin. (2) din Decretul-Lege nr. 118/1990, în sensul majorării de la 200 de lei la 350 de lei a indemnizaţiei lunare acordate pentru fiecare an de internare abuzivă în spitalele de psihiatrie sau de domiciliu obligatoriu, pentru persoanele care s-au aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. c) şi d) din Decretul-Lege nr. 118/1990. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în 27 aprilie 2019. Face parte din categoria legilor ordinare. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Comisia propune plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege cu amendamente.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Avem 3 amendamente. La dezbateri generale? Da, vă rog, domnule Dobre.

Victor Paul Dobre Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, În mod firesc, ca reprezentanţi ai Partidului Naţional Liberal, am susţinut, am sprijinit, am iniţiat tot acest cadru legislativ de asigurare a compensării celor care de-a lungul anilor de comunism au avut de suferit. Şi în acest caz, Partidul Naţional Liberal, colegii mei, vom vota pentru această lege, pentru acest proiect de lege care corectează o serie de inechităţi în rândul celor care au avut de suferit. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Întreb, dacă sunt alţi colegi care doresc să intervină la dezbateri generale? Înţeleg că nu. Avem 3 amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. Articolul unic? Art. 4 alin. (2), intervenţii? Nu. Rămâne la votul final, miercuri. Caracter ordinar.