10 iunie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind instituirea Ordinului Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social (PL-x 337/2020) ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache 20. Proiectul de Lege privind instituirea Ordinului Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social; PL-x 337/2020. Dacă din partea...? Sunt 2 colegi, da. Domnul Silviu Vexler, vă rog. Ca iniţiator, vă rog. Dumneavoastră şi cu domnul Ganţ sunteţi iniţiatori. Şi apoi domnul Ibram, să prezinte... sau domnul coleg. OK!

Silviu Vexler Mulţumesc frumos.

Florin Iordache Vă rog.

Silviu Vexler Mai mult decât, poate, orice altă perioadă, zilele pe care le trăim astăzi ne-au arătat şi ne-au demonstrat din nou şi din nou cât de important este angajamentul social, cât de important este spiritul de voluntariat şi caritabil. Tot această perioadă ne-a reamintit care este cu adevărat importanţa drepturilor omului şi a promovării drepturilor omului pentru toţi. Atunci când am iniţiat acest proiect de lege împreună cu domnul deputat Ovidiu Ganţ, colegul meu, am vrut să existe o formă, ca, la cel mai înalt nivel, statul român să le mulţumească tuturor acelora, indiferent dacă este vorba despre persoane fizice sau despre asociaţii, fundaţii şi alte instituţii din societatea civilă, care şi-au dedicat viaţa şi întreaga activitate acestor subiecte deosebit de importante pentru întreaga societate din România. Indiferent dacă este vorba despre proiecte majore pe care le-am cunoscut cu toţii, cum este Asociaţia "Dăruieşte viaţă", care construieşte un spital, indiferent dacă este vorba despre lucruri care ni se par mult mai mici, cum este Asociaţia "Pisici pe creier", indiferent dacă este vorba despre proiecte individuale ale unor oameni care au sprijinit şi s-au implicat în sprijinirea unor categorii defavorizate sau pentru a lupta împotriva violenţei în familie, decoraţia care va fi instituită prin intermediul acestui proiect vine ca o recunoaştere oficială. Dar, mai mult decât o recunoaştere oficială, ne-am gândit şi am dorit să existe o formă prin care statul român le spune pur şi simplu mulţumesc tuturor acestor oameni. Vă mulţumesc şi vă rog să susţineţi acest proiect. (Aplauze.)

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Rog, prezentaţi raportul Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor.

Daniel Vasile Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Raportul Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale asupra Proiectului de Lege privind instituirea Ordinului Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social; PL-x 337/2020. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul legislativ. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul legislativ. Consiliul Economic şi Social, de asemenea, a avizat iniţiativa legislativă favorabil. Guvernul României susţine adoptarea iniţiativei legislative. Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare instituirea Ordinului Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social, decoraţie civilă pe domenii de activitate. Membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale au examinat proiectul de lege în şedinţa online din 9 iunie 2020. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea Proiectului de Lege privind instituirea Ordinului Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social, cu amendamentele admise. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc, domnule preşedinte.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Începem dezbaterile generale. Îl invit pe domnul deputat Iulian Bulai, din partea Grupului... Nu mai doriţi, da? Liderul Grupului minorităţilor, domnul Varujan Pambuccian. Vă rog, faceţi legătura.

Varujan Pambuccian Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Sigur că este binevenit un asemenea Ordin. Şi Grupul îl susţine în totalitatea lui. Dar, din apărarea aceasta, a drepturilor minorităţilor, face parte şi apărarea dreptului la proprietate. Şi atunci când am vrut, OK, să vedem, îşi asumă sau nu îşi asumă Parlamentul României acest drept, s-a recurs la trucul de astăzi, de dimineaţă, pe care îl ştim foarte bine cu toţii. Evident că protestez împotriva acestui lucru. Pentru că noi nu am fost de acord cu retrimiterea la comisie, ci, OK, dacă doriţi să rămână în vigoare ordonanţa de urgenţă, asumaţi-vă lucrul acesta, nu e nicio problemă. De asemenea, nu înţeleg de ce, atunci când era vorba despre un amendament care ne viza, şi pe care dorea să-l prezinte astăzi domnul Andi Grosaru, nu a mai fost loc pentru el, în condiţiile în care timp mai era. Aşa că, este bine că instituim Ordine, este bine că recompensăm pe cei care apără drepturile acestea, dar cred că primii dintre cei care trebuie să le apere ar trebui să fim noi sau să ne asumăm neapărarea lor în mod deschis. Este o chestiune pe care o să solicit să o discutăm în Biroul permanent şi în Comitetul liderilor şi să-i găsim rezolvarea cuvenită. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da. Vă mulţumesc. Avem 37 de amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. De la 2 la 37, intervenţii? Nu. La Anexă, intervenţii? Nu. Mulţumesc. Rămâne la votul final; caracter ordinar. Finalizăm aici. Facem pauză 5 minute şi începe şedinţa de vot final. După pauză (În continuare, conducerea şedinţei a fost preluată de domnul deputat Ion-Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor.)