10 iunie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind măsurile de siguranţă cu caracter medical şi statutul spitalelor de psihiatrie şi pentru măsuri de siguranţă (PL-x 217/2020) ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 10. Proiectul de Lege privind măsurile de siguranţă cu caracter medical şi statutul spitalelor de psihiatrie şi pentru măsuri de siguranţă; PL-x 217/2020. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva? Da, vă rog. Din partea iniţiatorilor, doamna Gavriliţă, vă rog.

Bianca - Miruna Gavriliţă Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, În calitate de iniţiator, aş vrea să vă explic importanţa acestui proiect de lege. Acest proiect de lege reglementează un segment, deşi restrâns, din domeniul sănătăţii, extrem de important - spitalele de psihiatrie şi pentru măsuri de siguranţă. Sunt 4 asemenea unităţi spitaliceşti la noi în ţară, care fiecare deserveşte între 9 şi 11 judeţe - Jebelul din Timiş, Grajdurile din Iaşi, Şteiul din Bihor, şi Săpoca din Buzău. Aceste spitale, până acum, au funcţionat şi funcţionează - pentru că nu avem încă lege, sperăm să o avem începând de astăzi - într-un sistem de avarie. Nu există o lege care să reglementeze funcţionarea acestor spitale. Şi cred că ne aducem aminte cu toţii de acel incident care a avut loc, nu de mult, la Săpoca, unde unul dintre pacienţi a ucis 5 alţi pacienţi şi a rănit încă 8. Ca să înţelegeţi, pacienţii internaţi în aceste spitale sunt pacienţi cu o patologie psihiatrică, care, într-o proporţie de peste 90%, au comis o faptă penală - omoruri sau alte violenţe. Ei sunt achitaţi din punct de vedere juridic, prin lipsa discernământului în momentul comiterii faptei, dar sunt internaţi, printr-o hotărâre judecătorească, într-o unitate de măsuri de siguranţă. Această hotărâre este privativă de libertate, ei fiind consideraţi periculoşi atât pentru sine, cât şi pentru alţii. Ei, aceste spitale nu au avut absolut nicio lege care să le reglementeze activitatea. Acest pachet de măsuri reglementează internarea pacienţilor, circuitul lor, modul în care sunt ei îngrijiţi, anumite particularităţi care ţin de patologia acestor pacienţi, paza şi protecţia unităţii, paza şi protecţia pacienţilor şi a personalului, cine duce aceşti pacienţi, transportul lor din unitatea spitalicească către judecătorie sau către alte unităţi şi aşa mai departe, implicarea altor instituţii şi a altor ministere în reglementarea întregului proces. Eu am condus o asemenea unitate 3 ani de zile. Vă pot spune că este aproape imposibil să gestionezi un asemenea spital fără un set clar de măsuri care să reglementeze funcţionarea acestor spitale. De aceea, vă rog să votaţi pentru acest proiect de lege. Mulţumesc frumos.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Vă rog să prezentaţi raportul, Comisia juridică şi Comisia pentru sănătate. Cine? Domnul Halici, vă rog. Domnule preşedinte Halici, vă rog, raport comun, Comisia juridică şi Comisia pentru sănătate. Mulţumesc.

Nicuşor Halici Mulţumesc, domnule preşedinte. Comisia juridică şi Comisia pentru sănătate. Raport comun asupra Proiectului de Lege privind măsurile de siguranţă cu caracter medical şi statutul spitalelor de psihiatrie şi pentru măsuri de siguranţă. În raport cu obiectul legii, Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Proiectul de lege are ca obiect reglementarea, organizarea şi funcţionarea spitalelor de psihiatrie, precum şi pentru măsuri de siguranţă. În urma examinării iniţiativei legislative, membrii celor două comisii sesizate în fond au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege. Şi vă fac specificaţia că, în raport cu obiectul şi conţinutul său, legea face parte din categoria legilor ordinare.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Vreţi să interveniţi? Nu. Din partea Grupului USR, domnul Ungureanu? Nu este. Bun. Eu - repet - dau cuvântul în funcţie de înscrierile la fiecare proiect. Da. Domnul Vass Levente, UDMR.

Levente Vass Stimaţi colegi, Domnule preşedinte,

Florin Iordache Vă rog.

Levente Vass Eu o felicit pe colega noastră. E o lege bine făcută, un proiect de lege bine făcut. Consider că aşa ar trebui să funcţioneze lucrurile. Încă o dată, la sfârşit de mandat, doamnă Gavriliţă, felicitări! Grupul parlamentar al UDMR va vota acest proiect legislativ.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Domnul Petru Movilă? Vă rog.

Florin-Claudiu Roman Specialistul în sănătate.

Florin Iordache Specialistul în sănătate de la PMP, bineînţeles.

Petru Movilă Domnule preşedinte, Aveţi simptomul unui om sănătos, aşa că n-o să intraţi sub incidenţa Comisiei pentru sănătate, niciodată, ca şi cazuistică. Şi eu vreau să o felicit pe Bianca şi managerii spitalelor de maximă siguranţă din România. 4 spitale au fost enunţate aici de Bianca. Iaşiul are un asemenea spital, spitalul de maximă siguranţă de la Grajduri. Sunt instituţii medicale, sperăm, odată cu adoptarea acestei legi, care asigură internarea bolnavilor care prin hotărâre judecătorească au şi condamnări, şi aceste spitale sunt obligate să-i cazeze acolo, să le asigure tratamentul medical corespunzător. Prin acest proiect de lege, clar, se prevede, se arată care sunt serviciile medicale care se derulează, se pot desfăşura într-un asemenea spital de maximă siguranţă, ce documente le sunt necesare pacienţilor respectivi, care este baza legală în care sunt internaţi acolo. De asemenea, se prevede foarte clar responsabilitatea celor trei ministere care decid în privinţa activităţii, pentru că hotărârile judecătoreşti sunt elaborate de Ministerul Justiţiei; transportul, însoţirea pacienţilor este asigurată de Ministerul de Interne, pentru tot ce înseamnă deplasări în afara acestei unităţi; de asemenea, Ministerul Sănătăţii, prin contractul pe care spitalul îl încheie cu Casa de Asigurări de Sănătate, primeşte o parte din finanţarea respectivă. Mai este important de spus faptul că prin acest proiect de lege se prevede echipa specializată care asigură îngrijirea medicală a unui pacient internat la un asemenea spital, se prevede norma de personal sau câţi pacienţi revin unui cadru medical. E un proiect de lege bun, un proiect de lege necesar şi sperăm să fie promulgat repede, şi mai ales să fie aplicat aşa cum am gândit noi, membrii celor două comisii, Comisia pentru sănătate şi Comisia juridică, şi cum şi-au dorit şi managerii de spitale şi sindicatele din aceste spitale. Bineînţeles şi familiile, aparţinătorii pacienţilor de acolo. Partidul Mişcarea Populară va vota, fără îndoială, acest proiect de lege. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Avem 50 de amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. De la 2 la 15, intervenţii? Nu. De la 16 la 50, intervenţii? Rămâne la votul final. Caracter ordinar.