10 iunie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru simplificarea procedurii de declarare a beneficiarului real al unor persoane juridice prin modificarea şi completarea Legii nr.129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi prin modificarea Ordonanţei Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii (PL-x 297/2020) ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 9. Proiectul de Lege pentru simplificarea procedurii de declarare a beneficiarului real al unor persoane juridice prin modificarea şi completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi prin modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii; PL-x 297/2020. Îl invit pe domnul preşedinte Halici. (Vociferări.) A, iniţiator. Vă rog. Din partea iniţiatorilor, vă rog. Domnul Năsui, într-adevăr.

Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Bună ziua, domnule preşedinte! Stimaţi colegi, Vă mulţumesc mult de tot pentru oportunitatea de a vorbi la acest proiect. Este un proiect foarte bun. Un proiect de debirocratizare, un proiect care va ajuta mediul antreprenorial român, întreprinzătorii din România şi oamenii care până la urmă produc valoarea, plătesc taxe şi impozite, angajează oameni, creează locuri de muncă, fac tot ceea ce vedem noi în jur. Indemnizaţiile noastre, pensiile noastre speciale, toate sunt plătite din munca acestui mediu privat, pe care de multe ori îl îngreunăm foarte tare. În România, din păcate, birocraţia creşte foarte uşor. De câte ori n-am văzut, de la această tribună, un act în plus, un aviz în plus, o licenţă în plus, o semnătură de dat undeva în plus. Toate acestea se adaugă picătură cu picătură şi fac ca România să fie pe locul 55 în lume la uşurinţa de a face afaceri, sub cât era înainte. Noi am scăzut în mod constant. În 2017 eram pe locul 36. Deci noi am scăzut în anii aceştia, s-a adăugat birocraţie, ne-am îngreunat practic viaţa mediului antreprenorial din România. Mă bucur să văd că acest proiect a trecut, cu unanimitate, şi de Senat şi de Comisia juridică. Este un semnal bun. Este un semnal bun! Aş vrea să dăm acest semnal în mai multe locuri. Vă reamintesc că în privinţa uşurinţei de a deschide o firmă suntem pe locul 91. Deci, la birocraţie suntem chiar aşi, suntem chiar sub Burkina Faso. Ce face acest proiect în mod concret? Practic, spune că beneficiarii reali se declară nu anual, cum este acum, dacă nu există nicio schimbare. Deci, acum, practic, noi punem un milion de firme pe drumuri, să ne declare anual că nu s-a schimbat nimic. Păi, dacă nu s-a schimbat nimic, haideţi să nu mai declarăm, rămâne aşa. Declarăm doar dacă s-a schimbat ceva. E de bun-simţ, este normal. Corect? Şi, de asemenea, statul să nu mai ceară informaţii pe care le are deja. Dacă o firmă are numai acţionari persoane fizice, păi, e clar că statul ştie care sunt acţionarii şi poate să noteze lucrurile din stânga în dreapta, dintr-un registru într-altul, şi lucrul acesta să fie făcut automat. Deci este un lucru foarte bun, pe care îl face Parlamentul astăzi. Sper să reuşim să facem cât mai multe astfel de proiecte de debirocratizare. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Comisia...

Claudiu-Iulius-Gavril Năsui O singură menţiune, domnule preşedinte.

Florin Iordache Vă rog.

Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Aş vrea să mulţumesc în mod special pentru acest proiect domnului preşedinte Sorin Lazăr, domnului Alfred Simonis şi domnului Nicuşor Halici, pentru că îl votăm astăzi. Mulţumesc frumos.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Haideţi să-l vedem şi adoptat la votul final. Raportul Comisiei juridice. Vă rog, doamna vicepreşedinte Tănăsescu. Vă rog.

Alina-Elena Tănăsescu Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport asupra Proiectului de Lege pentru simplificarea procedurii de declarare a beneficiarului real al unor persoane juridice prin modificarea şi completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi prin modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii. În conformitate cu prevederile art. 94 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia juridică a fost sesizată cu acest proiect de lege. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Consiliul Legislativ a avizat favorabil. Senatul a adoptat proiectul de lege în data de 12 mai 2020. Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, în scopul simplificării procedurii de declarare a beneficiarului real al unor persoane juridice. Comisia a examinat acest proiect de lege în şedinţa online din data de 9 iunie 2020. În urma dezbaterii, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea proiectului de lege cu amendamente admise şi amendamente respinse prevăzute în Anexa nr. 1 şi Anexa nr. 2, care fac parte integrantă din prezentul raport. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Avem două amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. La articolul unic, intervenţii? Nu. La art. 56 alin. (1), intervenţii? Nu. La alin. (2) dacă sunt intervenţii? Nu. La art. 56 alin. (4) nemodificat? Art. II? Art. 7? Art. 17? Intervenţii? Nu. Art. 34 4 ? Mulţumesc. Rămâne la votul final. Următorul.