10 iunie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind acordarea de măşti pentru protecţia cetăţenilor români de virusul COVID-19 (PL-x 304/2020) ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache La poziţia 3, Proiectul de Lege privind acordarea de măşti pentru protecţia cetăţenilor români de virusul COVID-19; PL-x 304/2020; procedură de urgenţă. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva? Domnul Buicu, sunteţi...? Nu. Raport direct, da? Că sunteţi şi iniţiator. Din partea Comisiei pentru sănătate, domnul preşedinte Buicu, vă rog.

Corneliu-Florin Buicu Mulţumesc, domnule preşedinte. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat. Camera decizională este Camera Deputaţilor. Am avut în vedere, la întocmirea raportului, avizele favorabile ale Consiliului Legislativ, Consiliului Economic şi Social. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare distribuirea de măşti pentru protecţia cetăţenilor, vizând achiziţionarea de măşti de protecţie de către Ministerul Sănătăţii şi distribuţia prin UNIFARM, la nivelul autorităţilor locale, către cetăţeni. Proiectul face parte din categoria legilor ordinare. În urma dezbaterilor online ale proiectului de lege, Comisia pentru sănătate şi familie a hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului spre dezbatere şi adoptare proiectul de lege cu amendamentele admise. Mulţumesc.

Florin Iordache Da. Intervenţii? Din partea Grupului USR, domnul Ungureanu, vă rog. Se pregăteşte, din partea Grupului UDMR, domnul Vass Levente. Vă rog, domnul Ungureanu.

Emanuel-Dumitru Ungureanu Stimaţi colegi, Ceea ce vă arăt eu aici şi vedeţi, din păcate, prea puţini dintre voi, este o mască cumpărată prin UNIFARM. O mare porcărie care a fost vândută în mai multe spitale ca fiind mască FFP2, şi de fapt este o porcărie care a venit fără certificat de conformitate. Faptul că Ministerul Sănătăţii lucrează cu UNIFARM în continuare şi vrea să achiziţioneze această cantitate foarte mare de măşti, fără să se specifice dacă aceste standarde europene înseamnă măşti medicale sau non-medicale - repet, în spitale, UNIFARM a livrat măşti non-medicale ca fiind medicale. Întrebarea care se pune este următoarea. În condiţiile în care UNIFARM este cercetat de către DNA pentru o fraudă de milioane de euro cu măşti neconforme, ce încredere putem să avem noi, care suntem de acord că aceste măşti trebuie să ajungă la populaţia săracă care nu-şi permite măşti, şi vom fi pentru această metodă de a da populaţiei măşti, dar vrem garanţii că şeful UNIFARM, care a comis erori foarte grave, abuz în serviciu, care a cumpărat măşti de proastă calitate, este îndepărtat din funcţie, este pus un om competent, şi această achiziţie de măşti se va face în transparenţă, cu un traseu foarte clar al firmelor care se înscriu la o licitaţie, repet, transparentă, la care, dacă se poate, nu cum s-a întâmplat în alte ocazii, să nu ajungă firmele clanului Nuţu Cămătaru? Putem să cumpărăm măşti de la oameni serioşi, nu de la interlopi? Asta a făcut UNIFARM. Este o dovadă de iresponsabilitate să foloseşti o instituţie cercetată de DNA pentru a cumpăra măşti, în condiţiile în care, repet, acest tip de mască a fost vândut în spitale ca fiind FFP2, fără certificate de conformitate, în condiţiile în care erau măşti non-medicale. Ca să înţelegeţi toţi - măşti care erau gândite pentru zugravi. Ce tip de măşti o să împărţim populaţiei, nişte porcării sau lucruri de calitate? Acestea sunt întrebări la care aşteptăm răspuns urgent din partea Ministerului Sănătăţii, care trebuie să se gândească de două ori, de ce îl ţin în funcţie pe Adrian Ionel, cercetat de DNA pentru abuz în serviciu, în aceste zile?

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul deputat Vass Levente, de la UDMR. Se pregăteşte domnul Simonis.

Levente Vass Bună ziua, domnule preşedinte! Bună ziua, stimaţi colegi! Grupul parlamentar al UDMR a votat şi a susţinut această modificare legislativă în Senat şi în comisiile de specialitate. Însă între voinţă şi putinţă e o diferenţă foarte mare. Considerăm că, în principiu, cetăţenii trebuie susţinuţi, însă nu este cea mai bună formă de a susţine. Pentru că pentru 30 de măşti se face o logistică, şi nu mă refer la cumpărare, ci de împărţire, e un efort extraordinar de mare. Şi considerăm că mult mai bine ar fi dacă iniţiatorii şi Guvernul ar sta la masă, ar discuta şi ar oferi nişte beneficii centrelor comerciale, magazinelor, instituţiilor publice, şi astfel, indirect, ar susţine cetăţeanul. O să votăm această modificare legislativă, însă susţinem ceea ce am zis anterior - staţi la masă, discutaţi, fără politicianisme şi cu gândul la cetăţean. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnul Simonis. Se pregăteşte domnul Roman, PNL. Domnul Roman, vă rog.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Doamnelor şi domnilor colegi, Aud foarte mult, în Parlament, venind din toate părţile, că s-au dat tunuri pe achiziţiile de materiale, că s-au luat materiale proaste. Nu ştiu, nu ştiu, că nu sunt specialist în domeniu. Însă vreau să ridic următoarea problemă. Haideţi să le clarificăm pe toate. Haideţi să le numim şi haideţi să trimitem Parchetului toate situaţiile de acest gen, pe care le cunoaştem, pentru că altfel rămânem într-o retorică fără sens. Şi să le şi putem dovedi. Că aşa e uşor să arunci vorbe. Am auzit PSD-ul acuzându-ne de foarte multe ori de acest lucru. Cei care cunosc această situaţie ştiu că spitalele, în marea lor majoritate, sunt în subordinea consiliilor locale sau consiliilor judeţene. Ministerul Sănătăţii gestionează o reţea infimă faţă de ceea ce este în subordinea autorităţilor locale şi judeţene. Cine deţine cel mai mare număr de aleşi locali în România? Partidul Social Democrat. Sunteţi colegi cu circa 1.700 de primari, cu 28 de preşedinţi de consilii judeţene, şi înţeleg că acum vreţi să-i trimiteţi să dea cu subsemnatul. Niciun fel de problemă, merg toţi primarii din ţara aceasta, dacă asta vă doriţi, şi de la PNL, şi de la PSD şi aşa mai departe. Însă rugămintea este următoarea. Nu mai politizaţi acest subiect! Au fost momente grele, când acei oameni au luat decizii. Au luat decizii pentru că atunci când oamenii s-au îmbolnăvit, în primul rând, au sunat la primar - domnule primar, mi-e rău. Atunci când medicii n-au avut materiale, medicii au sunat la primar - domnule primar, n-avem echipamente. Şi aşa mai departe. Iar acei oameni au făcut ceea ce trebuie. Nu şi-au abandonat nici cetăţenii, nu şi-au abandonat nici medicii, nu şi-au abandonat nici spitalele şi, conform legii, au făcut acele achiziţii. A face din asta un subiect de campanie, poate, sigur, în politică se poate orice, numai că rugămintea e să aveţi mai mare atenţie când vorbim despre astfel de lucruri. Pentru că, repet, foarte mulţi, majoritatea celor care au fost aleşi ca primari sau ca preşedinţi de consilii judeţene au făcut ceea ce trebuie. N-au aşteptat cu mâna întinsă, nici la Uniunea Europeană, nici la Guvern, nici la altcineva, s-au mişcat cât au putut de repede pentru a-şi proteja populaţia, conform legii. Vă rog, opriţi această vânătoare de vrăjitoare! Şi, evident, cei care au călcat pe bec, cei care au încălcat legea, să lăsăm Parchetul să răspundă. Pentru că am impresia că de fiecare dată discutăm despre acest subiect de parcă aici este Procuratura, nu Parlamentul României. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnul Simonis. Se pregăteşte domnul Petru Movilă, de la PMP.

Alfred - Robert Simonis Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Practic, astăzi votăm o iniţiativă pentru a oferi categoriilor vulnerabile măşti cu titlu gratuit. Spunea şi domnul Ungureanu şi s-a vorbit, în ultimele săptămâni, de mai multe "golăneli" ale Guvernului şi ale societăţilor comerciale care au ca acţionar Guvernul. Mai multe "golăneli" în achiziţiile publice. Acele tunuri, de care se vorbea mai devreme, n-au fost date de primari, au fost date de aceste companii. Unele dintre ele au fost menţionate. Acele vizete cu 17.000 de euro bucata nu le-a cumpărat niciun primar, le-a cumpărat o companie a statului român. Acele măşti de categorie inferioară au fost cumpărate, de asemenea, nu de primari, ci de companii din subordinea Guvernului. Avem astăzi, de 3 săptămâni deja, o lege în vigoare, prin care statul român - Guvernul - era obligat să pună la dispoziţia categoriilor defavorizate, persoanelor vulnerabile câte un set de măşti. Au trecut 3 săptămâni de când acea lege este în vigoare şi nu avem cunoştinţă de această distribuire a măştilor către oameni. Astăzi nu facem decât să dublăm acea lege, să venim cu o modificare suplimentară, aducem nişte corecturi. Şi de acum înainte, după ce această lege va fi promulgată, dacă nu va fi atacată şi aceasta la CCR, pentru a fi amânată, obligăm Guvernul să cumpere măşti conform standardelor europene în vigoare şi preponderent de la producătorii interni, în măsura în care există. Mă întreb dacă Guvernul care trebuia să pună la dispoziţie măşti oamenilor amărâţi, şi n-a făcut asta, încălcând legea, iar oamenii aceia au fost amendaţi de poliţie, de Ministerul de Interne, prin poliţie, pentru că nu purtau măşti, cine amendează Guvernul pentru că n-a pus la dispoziţie măştile respective? Adică Guvernul are obligaţia de a pune masca la dispoziţie, n-o face, omul e amendat că nu-şi permite s-o cumpere, şi tot omul plăteşte. L-am văzut pe Orban, săptămâna trecută sau acum două săptămâni, în biroul dânsului, bând, fumând fără mască, fără nimic şi am văzut că a doua zi şi-a făcut singur o amendă de 3.000 de lei. Minimum pentru acest tip de contravenţie. Asta, în timp ce oameni cu posibilităţi mult inferioare au primit amenzi de 10.000, 15.000 şi 20.000 de lei. Stau şi mă întreb de ce domnul Orban şi-a dat amendă minimă, de exemplu? Pentru că nu purta mască, pentru că bea în biroul premierului, pentru că fumau, pentru că nu respectau distanţa socială, pentru că nu respectau nimic. Aveau un singur obiectiv. Nu erau îngrijoraţi că nu sunt bani de pensii, de alocaţii, că nu pun măşti la dispoziţia oamenilor, că avem un milion de şomeri. Nu, îngrijorarea lor era cum să se îmbete pe la Guvern, altceva n-aveau de făcut. În final. S-a făcut o afirmaţie foarte gravă de la tribună, şi anume că încercăm acum primarii PSD sau PNL, şi că îi trimitem pe mâna Parchetului, şi că... Nu, oameni buni, nu trimitem pe nimeni pe mâna nimănui. Nu noi suntem cei care au constatat şi care au făcut publice informaţii conform cărora sunt anchete în derulare pentru achiziţii de sute de milioane de euro, Parchetul a făcut asta. Şi, pe de altă parte, oameni buni, indiferent de culoarea politică a primarului, a preşedintelui de consiliu judeţean, a ministrului sau a premierului, dacă fură trebuie să plătească! (Aplauze.)

Florin Iordache Da, domnul Roman. Aveţi o problemă de procedură?

Florin-Claudiu Roman Domnule preşedinte, Recunosc că sunt şocat când aud un PSD-ist, care provine dintr-un partid cu hoţia în ADN, să vorbească despre DNA. Haideţi s-o luăm rând pe rând. Vreţi să ducem cancan-ul şi atacul la persoană în Parlament? Atenţie, dacă asta vreţi, nicio problemă. Vreau să vă întreb, în schimb, stimaţi colegi din PSD, de ce nu i-aţi denunţat pe colegii dumneavoastră de la UNIFARM şi de la Agenţia de medicamente, pe care dumneavoastră i-aţi numit şi pe care Guvernul liberal nu i-a schimbat? Sunt oamenii dumneavoastră, cei pe care îi acuzaţi.

Florin Iordache Domnule Roman... Domnule Roman...

Florin-Claudiu Roman Nu...

Florin Iordache V-am dat...

Florin-Claudiu Roman Domnule preşedinte...

Florin Iordache Păi, v-am dat cuvântul...

Florin-Claudiu Roman OK.

Florin Iordache Drept la replică. Care e replica?

Florin-Claudiu Roman Vă spun care este replica.

Florin Iordache Vă rog.

Florin-Claudiu Roman Vedeţi că ce vă doriţi se întoarce tot la dumneavoastră în curte. Cel mai mare tun în sănătate, prezentat de presă, până acum, duce la o firmă în care director al acelei societăţi este fiica domnului Streinu-Cercel, protejatul dumneavoastră. Atenţie, stimaţi colegi, dumneavoastră aţi numit manageri de spitale în peste 80% din situaţii! Atenţie! Lăsaţi populismul! Domnule Simonis, suntem sfinţi, suntem fără de păcat, să aruncăm cu piatra în Orban? Sunt colegi de-ai dumneavoastră care n-au făcut acelaşi lucru? Am înţeles că asta interesează presa de scandal. Asta vreţi să discutăm în Parlament? Discutăm. Aţi dus totul la un nivel care ţine de o conferinţă de presă, de un subiect de scandal, dar care nu ţine de Parlamentul României. N-aţi făcut astăzi decât să suprareglementaţi, aşa cum aţi făcut de fiecare dată, nişte măsuri luate de Guvern. Şi vă dau o veste proastă pentru dumneavoastră. Toate aceste măsuri populiste vi le-am atacat la Curtea Constituţională. Vom continua. Şi, dacă vă uitaţi, în toate situaţiile, Curtea Constituţională, prietenii dumneavoastră - Dorneanu, împărat de la Curtea Roşie, a spus, dragii mei, sunteţi cu mine, voi, PSD-iştii, dar aici aţi dat-o în bară! Lăsaţi populismul la o parte! Şi, dacă vă interesează cu adevărat viaţa oamenilor, dacă vă interesează sănătatea, lăsaţi politica la o parte, votaţi pentru stare de alertă, pentru că sănătatea este cel mai important lucru al omului! Vă mulţumesc.

Florin Iordache Domnul Simonis. Domnule Roman, Ordonanţa nr. 70 aţi dat-o punctual pentru a putea schimba conducerile spitalelor. Hai să spunem lucrurilor pe nume! (Aplauze. Vociferări.) Da.

Alfred - Robert Simonis Mie mi-e complicat de fiecare dată să vorbesc după...

Florin Iordache Dar finalizăm... Drept la replică. Domnul Movilă apoi. Vă rog.

Alfred - Robert Simonis E foarte complicat să vorbesc de fiecare dată după colegul meu de la PNL. Stimaţi colegi, Dacă se cheamă atac la persoană atunci când spui că premierul bea la Guvern şi fuma trabucuri, o fi atac la persoană. Dacă se cheamă atac la persoană că acela a cumpărat cu 17.000 de euro vizetă, o fi atac la persoană. Dacă ai curajul să spui de faptul că au pus şefi de pompe funebre directori de spitale, în plină pandemie, o fi atac la persoană. Eu nu le văd aşa. Eu le spun, să spunem realitatea. Vorbiţi de reforma clasei politice de fiecare dată, dar, în acelaşi timp, de câte ori cineva vă atrage atenţia că greşiţi, vă supăraţi foarte tare. Oameni buni, concluzia e simplă. În timp ce ieşiţi zâmbind, râzând, fiind amuzaţi, explicând că nu sunt bani de alocaţii, nu sunt bani de pensii, nu sunt bani de nimic în ţara asta, n-aveţi soluţii pentru economie, dar, în acelaşi timp, vă îmbătaţi pe la Guvern şi fumaţi trabucuri, păi, ce, acesta e atac la persoană? Acesta e adevărul, oameni buni. (Aplauze.)

Florin Iordache Da. Domnul Petru Movilă, vă rog.

Florin-Claudiu Roman Am rugămintea la domnul Simonis, acum să meargă să-şi dea o amendă minimă întrucât nu poartă...

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Florin-Claudiu Roman ... masca...

Florin Iordache Domnul...

Florin-Claudiu Roman ... conform legii, în Parlament.

Florin Iordache Da. Vă rog. Citiţi legea până la capăt. Domnul Movilă, vă rog. (Vociferări.)

Petru Movilă Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Sigur, n-aş putea să-l contrazic pe niciunul dintre colegii care au vorbit aici, pentru că văd că vă cunoaşteţi foarte bine între dumneavoastră şi că aţi uitat care era scopul pentru care aţi venit la microfon. Era un proiect de lege care, sigur, ar putea fi comentat că are ceva nuanţe populiste. Dar PMP îl va vota pentru că sunt foarte mulţi cetăţeni, în România, care nu au bani să-şi cumpere echipament de protecţie, poate chiar deloc, sau să-l schimbe frecvent, aşa cum se recomandă, la o anumită perioadă. În ceea ce priveşte acuzaţiile privind achiziţiile nelegale sau imorale, făcute în perioada pandemiei de diverse instituţii ale statului român, Partidul Mişcarea Populară a spus, încă de la începutul stării de urgenţă, că va solicita, va avea un punct de vedere, astfel încât toate aceste achiziţii să fie verificate corect, da? Nu ca o răzbunare, nu ca o răfuială politică între cei care au primari şi cei care guvernează. Pot să vă spun că, la Iaşi, Consiliul Judeţean Iaşi, într-o asociere de consilii judeţene din zona Moldovei, a achiziţionat un spital mobil de 13.000.000 de euro, care trebuia deja instalat, şi nu a ajuns în România decât 40% din acest spital. Deci 13.000.000 de euro, bani care au fost luaţi de la instituţii de cultură, bani care au fost luaţi de la drumuri judeţene, de la alte instituţii care sunt în subordinea şi coordonarea Consiliului Judeţean Iaşi, şi nici până în acest moment nu a ajuns în întregime în România. Nemaivorbind de faptul că trebuia instalat şi să funcţioneze. Partidul Mişcarea Populară va participa la această Comisie de evaluare a achiziţiilor în perioada de pandemie, dar nu cu scopul de a ne răfui cu cineva, ci a vedea clar unde s-a încălcat legea, unde s-a încălcat moralitatea achiziţiilor. Şi sancţiunile de acolo trebuie date pentru cei care au greşit, pe lege, nu că au fost susţinuţi sau că fac parte dintr-un partid sau din altul. Vă mulţumesc. Partidul Mişcarea Populară va vota acest proiect de lege.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Sunt 5 amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. Art. 1? Art. 2? Art. 3? A rămas la vot final. Caracter ordinar.