Florin Iordache 17. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului; PL-x 457/2019 şi Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copiilor; PL-x 203/2020. La primul este raport de adoptare, la celălalt de respingere. Domnule preşedinte Halici, prezentaţi raportul. Şi apoi dezbateri generale.
Nicuşor Halici Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport comun asupra iniţiativelor legislative PL-x 457/2019 şi PL-x 203/2020. Cele două iniţiative au ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004, în scopul accelerării reformei structurii de protecţie a copilului în România, prin facilitarea şi urgentarea procedurilor de plasare a copilului instituţionalizat într-o familie, cel mai prielnic mediu pentru creşterea şi dezvoltarea sa personală. În urma dezbaterilor care au avut loc în şedinţele online ale celor două comisii, membrii acestora au hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea cu amendamente a proiectului de lege cu nr. PL-x 457/2019 şi respingerea proiectului de lege cu nr. PL-x 203/2020, prevederile celui din urmă fiind preluate, parţial, ca amendamente, în forma adoptată de cele două comisii. Fac precizarea că proiectele de lege fac parte din categoria legilor organice. Pentru ambele propuneri, Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Cele două comisii propun plenului Camerei Deputaţilor adoptarea cu amendamente a Proiectului de Lege PL-x 457/2019 şi respingerea Proiectului de Lege PL-x 203/2020. Mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Imediat! La dezbateri generale, domnul Dobrovie. Vă rog. Grupul PNL.
Matei-Adrian Dobrovie Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Este un proiect extrem de important, pentru că vizează Legea-cadru nr. 272/2004 privind protecţia şi drepturile copilului. Ieri am sărbătorit Ziua adopţiei şi pe această cale vreau să le urez la mulţi ani, multă sănătate şi multă putere celor care fac acest gest nobil, şi anume, să ia în plasament familial sau în adopţie nişte copii, să ofere unor copii traumatizaţi, unor copii abandonaţi posibilitatea să înceapă o nouă viaţă, să le ofere căldură, căldura unui cămin, a unei familii. Familia este mediul cel mai prielnic pentru dezvoltarea copiilor şi, ca urmare, am contribuit şi eu la îmbunătăţirea acestui proiect, am avut acest proiect PL-x 203, care parţial a fost preluat în proiectul Guvernului, care viza practic facilitarea plasamentului familial şi a adopţiei, astfel încât copiii din sistemul de protecţie... Avem în sistemul de protecţie din România peste 50.000 de copii care toţi îşi doresc şi merită să aibă o familie iubitoare, în care să se dezvolte, fiind mediul cel mai propice pentru dezvoltarea lor armonioasă. Ca urmare, am introdus nişte amendamente, nişte propuneri, pentru a facilita procedurile, astfel încât să nu mai fie atât de greoaie, astfel încât să nu mai dureze atât de mult, să fie respectate termenele, să fie instituită o ordine clară privind plasamentul familial, şi anume, în primul rând, să aibă prioritate familia sau persoana de plasament, pentru că aceasta este cea mai în măsură să-i crească. Asistenţii maternali sunt pe al doilea loc, pentru că totuşi plimbarea copiilor de la un asistent maternal la altul nu le asigură stabilitate. Cel mai stabil mediu este, evident, familia. Şi atunci, familiile care pot şi vor să ia în plasament sau în adopţie copii fac un bine mare de tot chiar şi statului român, prin faptul că îl degrevează de cheltuieli. Acest sistem de protecţie în care, vă spuneam, sunt peste 50.000 de copii, trebuie degrevat, iar această soluţie a familiei de plasament şi a adopţiei trebuie să fie una încurajată şi susţinută de statul român. Voi susţine şi amendamente. Vreau să-mi exprim satisfacţia că la Comisia pentru muncă anumite amendamente importante au fost preluate în proiectul Guvernului. Este un proiect bun care instituie inclusiv o alocaţie de plasament pentru aceste familii care îşi doresc să facă acest gest nobil şi vreau să-i încurajez încă o dată pe cât mai mulţi români să facă acest lucru, dacă au posibilitatea şi dacă îşi doresc, pentru că aceşti copii au nevoie de noi şi putem să-i ajutăm, putem să schimbăm vieţi, putem să îi scoatem din trauma în care sunt. Este un drum greu, dar vă spun din propria experienţă, a unui părinte de plasament, că este un lucru minunat şi că aceşti copii merită toată dragostea noastră. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Mulţumesc. Continuăm. Grupul USR, domnul preşedinte Barna şi apoi doamna Gabriela Podaşcă, de la PRO România. Faceţi legătura cu domnul Barna!
Ilie Dan Barna Bună ziua! Mă auziţi?
Florin Iordache Da, vă aud! Vă rog. Aveţi două minute.
Ilie Dan Barna Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Votul de acum şi discuţia despre această lege e cumva mai mult decât obişnuinţa activităţii noastre cotidiene, pentru că, dacă e să fim sinceri unii cu ceilalţi, noi facem un spectacol în fiecare zi de plen, în fiecare miercuri, în care încercăm să convingem propriul electorat şi o parte din electoratul celălalt ce grozave sunt opiniile noastre şi ce păguboase, greşite sau prost formulate sunt opiniile celorlalte partide. Asta facem zi de zi, acesta e cumva jocul politic. Acum, avem pe masă un subiect, "Educaţia pentru sănătate", pentru copii, care e dincolo de asta. Şi am luat cuvântul - pentru că intervin destul de rar - am luat cuvântul pentru a vă cere tuturor, şi celor din PSD, şi celor din PNL, şi celor din celelalte partide care alcătuiesc acest Parlament, să gândiţi fiecare cu mintea dumneavoastră la acest vot. Discutăm despre două amendamente care sunt faţă în faţă, unul admis şi unul respins, amendamentul PSD care modifică efectul Legii nr. 45, tocmai adoptată, prin care am admis cu toţii, iar preşedintele a promulgat că e nevoie de educaţie pentru sănătate, pentru copiii noştri. România este, în momentul de faţă, pe ultimul loc sau, mă rog, pe primul loc în Europa la mame minore, ceea ce înseamnă că avem o problemă majoră. Faptul că tinerele, copilele, îşi încep viaţa sexuală în toalete de şcoală, arată că avem o problemă majoră. Şi avem două posibilităţi - cea prin care avem, s-a introdus... asta spune legea, că se va face educaţie pentru sănătate şi toţi susţinem lucrul ăsta, am votat! Şi avem acum o garanţie suplimentară pentru acei părinţi care, din considerente religioase sau de altă natură, consideră că respectiv copiii lor n-ar trebui să primească această educaţie. Şi putem respecta acest punct de vedere. Dar cum facem asta, e foarte important. Sunt două abordări. Este abordarea propusă de un coleg din PSD, care spunea - "Dacă părintele vrea ca al lui copil să primească educaţie pentru sănătate, să facă o cerere"; şi varianta pe care o propunem noi şi va fi susţinută de colegii mei, de colegul meu Cristian Seidler, la amendamente, prin care spunem: "Haideţi să avem educaţie pentru sănătate pentru toţi copiii şi acei părinţi care nu vor ca respectiv copiii lor să primească această educaţie, să facă cerere şi să-i retragă", adică opţiunea să fii primit sau opţiunea să ţi-l retragi. Şi eu vă cer să nu sancţionăm toţi copiii...
Florin Iordache Concluzionaţi, vă rog!
Ilie Dan Barna ... pentru grijile, legitime sau nu, ale unora dintre părinţi. Şi nu discut acest subiect. Şi atunci vă cer să votaţi la amendamentul pe care-l vom prezenta, respectiv, să avem educaţie pentru sănătate pentru toţi copiii. Şi părinţii care nu doresc lucrul acesta să poată să-şi retragă copiii. E foarte firesc şi e foarte normal şi sănătos. Pentru că nu putem să ne apărăm copiii neinformându-i. Protecţia se face prin informare, pentru că accesul la această informaţie e pe toate ecranele cu care copiii noştri se joacă. Mulţumesc.
Florin Iordache Doamna Gabriela Podaşcă. Vă rog.
Gabriela-Maria Podaşcă Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Stimaţi colegi, Am ascultat cu mare atenţie luările de cuvânt de mai devreme şi într-adevăr discutăm astăzi despre un pachet destul de amplu de modificări la Legea nr. 272/2004, pe mai multe componente. Eu aş vrea însă să mă concentrez şi să aduc în atenţie o altă categorie vulnerabilă care este expusă riscului excluziunii sociale şi marginalizării şi care are mare nevoie de sprijinul nostru. Or, forma dezbătută astăzi în Camera Deputaţilor aduce o serie de modificări aşteptate, ce-i drept, de peste doi ani de zile de către cei peste 56.000 de copii care trăiesc în sistemul de protecţie şi cei 3.000 care îl părăsesc, la împlinirea vârstei limită, după ce şi-au petrecut viaţa în centre. Or, eu cred că acest proiect reprezintă poate cel mai bun cadou pentru copiii din sistemul de protecţie, cu ocazia Zilei de 1 iunie. Şi o să vă explic de ce. În 2018, am organizat, împreună cu Consiliul Tinerilor Instituţionalizaţi, cu Autoritatea pentru Protecţia Copilului, cu UNICEF şi cu sprijinul altor colegi parlamentari o dezbatere legată de nevoia de a avea un pachet integrat de măsuri pentru aceştia, inclusiv legate de sprijinul financiar de care au mare nevoie şi tocmai de aceea astăzi chiar vreau să salut faptul că vom vota, în sfârşit, alocarea unei indemnizaţii în cuantum de trei ori valoarea salariului de bază minim brut pe ţară pentru cei care părăsesc sistemul de protecţie. Ştiu că nu este suficient, pentru că sunt foarte multe provocări, însă chiar cred că este un prim pas pentru cei care-şi încep viaţa de adult în afara sistemului de protecţie. Nu aş vrea să închei fără să fac apel la nevoia de sprijin din partea administraţiei publice locale, de a-i ajuta pe aceşti tineri în găsirea de soluţii necesare tranziţiei către o viaţă independentă. Or, este important să conştientizăm că tinerii care părăsesc centrele de plasament aparţin comunităţii şi este în beneficiul tuturor, până la urmă, să fim alături de ei în identificarea de soluţii pentru locuire, sprijin pentru plata chiriei, consiliere, suport pentru găsirea şi menţinerea unui loc de muncă, iar administraţia publică locală poate să fie un partener de nădejde în aceste demersuri. Stimaţi colegi, Mai avem o decizie importantă de luat şi un vot pe care trebuie să-l dăm la fel de înţelept ca şi pe acesta - şi aici mă refer la Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei. Cred că este extrem de important.
Florin Iordache Vă mulţumesc, doamnă.
Gabriela-Maria Podaşcă Şi acum, vă transmit şi un mesaj din partea Consiliului Tinerilor Instituţionalizaţi - să-l punem pe ordinea de zi cât mai repede, să-l dezbatem, astfel încât, la final, să-i dăm fiecărui copil din sistemul de plasament şansa la o familie. Vă mulţumesc. Şi Grupul PRO Europa va vota în favoarea acestui proiect.
Florin Iordache Da. Mulţumesc. Domnul Petrică Movilă? Şi apoi domnul Halici, din partea PSD. Un vorbitor de grup.
Petru Movilă Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Partidul Mişcarea Populară va vota acest proiect de lege. Sunt două componente importante: componenta de susţinere a familiei, de susţinere a copilului, de integrare a acestuia, după finalizarea statutului de asistat social sau de individ din societate care este în grija statului într-o formă sau alta; vorbim şi despre componenta de sănătate, educaţia pentru sănătate - şi aici este foarte important să spunem că reţeaua de medicină şcolară ar fi trebuit să fie primul bastion pe care statul român să-l aibă în educaţia copiilor pentru sănătate. Fie că vorbim despre educaţia pentru igienă, fie că vorbim despre educaţia pentru alimentaţie, fie că vorbim despre educaţia pentru prim ajutor, fie că vorbim despre educaţia pentru mişcare, pentru sport, medicina şcolară, împreună cu cadrele didactice, cu asociaţiile de părinţi, trebuiau să fie cei care să facă primii paşi în educaţia copilului. Sigur că în textul acestui proiect de lege avem o prevedere clară privind educaţia sexuală pentru copii. Şi este foarte important ca aceasta să se facă cu acordul părinţilor, cu implicarea părinţilor, pentru că, până la urmă, cel puţin eu cred, şi colegii mei din PMP, părinţii trebuie să fie primele modele pentru copii. Este foarte important să gândim o soluţie prin care accesul la Internet, la site-urile cu filme explicit sexuale, porno, să fie îngrădit pentru copii. Este o mare provocare la care societatea românească - şi nu numai societatea românească - trebuie să răspundă. Şi dacă sunt soluţii pentru un proiect de lege şi soluţia tehnică pentru a frâna accesul copiilor, minorilor, la aceste site-uri cu tentă şi cu prezentare explicit sexuală, porno, trebuie să le adoptăm. De asemenea, eu fac apel şi la părinţii care au scris, au trimis SMS-uri, mailuri, au postat de ce trebuie ca educaţia sexuală să se facă cu acordul părinţilor - şi este corect. Dar să aibă grijă de copii, să le dea hăinuţe să se ducă la şcoală, să mai lase crâşmele şi băutura şi să le dea cele necesare pentru şcoală, pentru că grija faţă de copil nu presupune doar acest punct, presupune, în integralitate, suflet, grijă, implicare. Şi, mai ales, cum spuneam, pentru cei mai mulţi dintre copiii noştri, părinţii sunt primele modele. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnul Halici, ultimul vorbitor.
Nicuşor Halici Mulţumesc. Partidul Social Democrat susţine iniţiativa legislativă, pentru că, în primul rând, are în vedere viitorul, ziua de mâine, ziua în care va trebui să predăm ştafeta. Şi pentru asta trebuie să creştem oameni sănătoşi, nu doar fizic, ci şi moral, etic şi mental. Dacă lucrurile acestea nu le înţelegem - şi păcat că Dan Barna nu este astăzi în sală, să mă uit în ochii lui şi să-l întreb, cum ar reacţiona, ca părinte, dacă i-ar veni copilul în clasa a II-a sau a III-a şi ar fi fost învăţat în ziua respectivă cum fac sex două persoane, la clasa a II-a, şi să spună că aceea este o educaţie? Nu, aceea e de fapt o distrugere şi un impact de multe ori iremediabil asupra caracterului unui copil. Dacă vorbim despre astfel de derapaje, normal că trebuie sancţionate şi, bineînţeles, după aceea, legiferate. Poate uită Dan Barna, dar art. 29 alin. (6) din Constituţia României... (Vociferări.) ... prevede un... (Vociferări.)... drept fundamental, domnilor, acela că părinţii sau tutorii au şi dreptul, şi obligaţia de a-şi creşte copiii... propriilor convingeri! Am formulat mai rar, ca să înţelegeţi şi dumneavoastră, da? Aşa că, nu puteţi să spuneţi că părinţii pot duce copiii la şcoală, îi pot îmbrăca, pot să-i ajute în diverse activităţi, dar nu-i pot îndruma sau nu pot avea în atenţie şi formarea lor psihologică. Amendamentul la care făcea referire Dan Barna sună aşa -"... derularea sistematică în unităţile şcolare, cu acordul scris al părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copiilor, de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor...". Fals ceea ce a spus Dan Barna, pentru că în amendament se prevede foarte clar posibilitatea programelor de predare, dar atunci când părinţii consideră că, respectiv, copiii pe care îi au în grijă sau pentru care sunt reprezentanţi legali, îi pot determina să accepte astfel de informaţii. Fapt pentru care considerăm că iniţiativa legislativă este una nu doar care trebuie neapărat votată, ci este una care contribuie la viitorul acestei naţii, la viitorul poporului şi al copiilor, cărora trebuie să le predăm ştafeta.
Florin Iordache Grupul UDMR, doamna deputat Csép, vă rog.
Éva-Andrea Csép Stimaţi colegi, Legea nr. 272/2004, bine-venită la acea vreme, a reprezentat un moment de referinţă pentru reglementarea protecţiei copilului, prin alinierea României la standardele internaţionale în materie. Deşi această lege a suferit numeroase modificări pe parcursul anilor, evoluţia continuă a nevoilor copiilor şi existenţa unor disfuncţionalităţi, încă prezente în sistem, necesită din nou reevaluarea formei actuale a cadrului legal. Principiul "interesul superior al copilului" nu trebuie să fie doar o frază bine încorporată în doctrina juridică, ci acesta trebuie respectat şi tratat ca o prioritate de către toţi cetăţenii ţării, pornind de la părinţii copiilor, personalul DGASPC-urilor, inclusiv de către oricine care intră în contact cu acesta. În această lume, care se află în continuă dezvoltare din toate punctele de vedere, este clar că şi aspectele legate de copii se schimbă. Şi, ca atare, toate reglementările referitoare la bunăstarea şi la interesul superior al acestora trebuie actualizate în aşa fel încât să răspundă cerinţelor zilei de azi. DGASPC-urile, personalul din diferite centre şi - rostit cu un accent deosebit - asistenţii maternali, sau persoana, sau familia care are în îngrijire un copil lăsat în soarta vieţii sunt acele instituţii şi persoane cărora de cele mai multe ori aceşti copii le pot fi şi le sunt recunoscători. Stimaţi colegi, Un copil, un suflet curat, trebuie tratat cu acurateţe, cu particularităţile fiecărui caz în parte, şi nu exclusiv, stricto sensu , prin raportarea la nişte reglementări devenite ineficiente în timp. Stimaţi colegi, Vă îndemn să înţelegem secolul în care ne aflăm. Prezentul proiect legislativ vine în rezolvarea multor situaţii reglementate aspru, prea aspru, raportat la creşterea şi educarea unui copil. Mulţumesc colegilor de la Comisia pentru muncă pentru colaborare şi deschiderea privind amendamentele depuse de Grupul UDMR. Astfel, vă îndemn, stimaţi colegi, să votăm pentru facilitarea desfăşurării mai rapide a procedurilor menite să identifice cea mai bună soluţie de protecţie socială pentru copii, în sensul dedicării acestora la o viaţă independentă şi responsabilă. UDMR, prin amendamentele formulate şi adoptate în comisie, va vota astăzi pentru a crea un cadru legislativ care sprijină instituţiile din acest domeniu, în a urmări cu adevărat interesul superior al copilului. Vă mulţumesc. Domnule preşedinte, Dacă îmi permiteţi, o să am amendamente respinse, pe care aş dori să le supunem după aceea votului.
Florin Iordache Da, doamnă, sunt obligat să le supun votului. Avem 20 de amendamente respinse. Da, domnule Solomon, aveţi o problemă de procedură, da? Vă rog.
Adrian Solomon Mulţumesc, domnule preşedinte. Să nu trecem chiar aşa uşor peste acest proiect de lege. Este un raport de 87 de pagini şi noi am vorbit despre un singur amendament, care nici nu are legătură, până la urmă, cu ceea ce ar trebui să fie dezbătut astăzi, aici, şi anume, modificările propuse de Guvernul PSD, la care a lucrat fosta preşedintă a Autorităţii pentru Protecţia Copilului, doamna Coman - şi îi transmit salutări şi mulţumiri. Pentru că este un proiect al Guvernului, ar fi trebuit să vorbească secretarul de stat şi să spună în ce formă susţine proiectul de lege. Ar fi trebuit să auzim aici despre faptul că avem termene asumate în faţa Uniunii Europene şi despre acestea se vorbeşte în proiectul de lege - pentru că, până la 31 decembrie 2020, trebuie să dezinstituţionalizăm toţi copiii, trebuie să facilităm adopţia copiilor, trebuie să acordăm, totodată, facilităţi celor care adoptă copii greu adoptabili. Pentru cei care nu cunosc conţinutul legii... După o anumită vârstă, să zicem, 7 ani, copiii devin din ce în ce mai greu adoptabili. Copiii cu handicap, de asemenea, sunt foarte greu adoptabili. Şi trebuie să stimulezi, ca stat, ca aceştia să aibă o familie adoptatoare. Despre asta am discutat noi, nu despre acordul părinţilor în cazul educaţiei sanitare, nu despre alte bazaconii cu care unii sau alţii încearcă de o săptămână să ne asasineze mediatic, sau online, sau cum vreţi dumneavoastră, să ne umple mailurile de tot felul de mesaje care n-au nicio noimă. Despre asta trebuia să vorbim aici! Domnule preşedinte, Vă rog să rugaţi şi Guvernul, prin secretarul de stat prezent, să se pronunţe asupra formei pe care doreşte să o dezbatem astăzi. (În continuare, conducerea şedinţei este preluată de domnul deputat Ion-Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor.)
Ion-Marcel Ciolacu Bun. Intrăm pe amendamente respinse. Dacă sunt intervenţii? Vă rog, interveniţi.
Adrian Solomon Fără să fiu atent, s-a schimbat preşedintele de şedinţă. Vă rog şi pe dumneavoastră, totodată, ce l-am rugat pe predecesorul dumneavoastră pe scaun, să roage Guvernul să se pronunţe asupra proiectului de lege, pentru că este iniţiatorul acestui proiect de lege.
Ion-Marcel Ciolacu Vă rog, iniţiatorul.
Ion-Marcel Ciolacu Deci cu amendamentele admise şi respinse, da?
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Vă rog, domnule deputat.
Matei-Adrian Dobrovie Mulţumesc, domnule preşedinte. Un amendament respins la punctul marginal 6. O să dau citire amendamentului. "(7) În cazul în care o persoană sau o familie solicită direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului să primească în plasament un copil pentru care s-a dispus anterior plasamentul la un serviciu de tip rezidenţial, DGASPC sau furnizorul privat acreditat va evalua persoana sau familia şi, în termen de 30 zile de la primirea solicitării, va înainta comisiei pentru protecţia copilului sau instanţei judecătoreşti, după caz, o cerere de modificare a măsurii, ţinându-se cont de: a) prioritatea integrării copilului într-un mediu familial faţă de un mediu rezidenţial; b) opinia copilului". Şi aici vine modificarea, la alin. (8). "(8) În cazul în care reintegrarea copilului în familie, ca obiectiv al planului individualizat de protecţie nu este posibilă, se impune deschiderea procedurii de adopţie internă, ca finalitate a planului individualizat de protecţie - atenţie - în termenele prevăzute la art. 28 alin. (1) din Legea nr. 273/2004 privind procedura adopţiei...". De ce este important acest lucru? Pentru că în practică avem de foarte multe ori, din păcate, încălcări ale termenelor. Avem copii care, din păcate, rămân în sistem foarte mult timp, deşi procedura de adopţie internă trebuia deschisă pentru că reintegrarea în familia biologică nu era posibilă, din păcate. Ca urmare, trebuie să asigurăm faptul că în Legea nr. 272 se introduc termene clare, termenele din Legea nr. 273, astfel încât să ne asigurăm că aceşti copii nu rămân ani de zile blocaţi în sistem, pentru ca apoi să ajungă la vârste mai mari şi să nu mai poată fi adoptaţi. Solicit supunerea votului acestui amendament respins. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Dacă dintre liderii de grup doriţi să-i anunţaţi pe colegii dumneavoastră cum se votează?
Vasile-Daniel Suciu Grupul PSD nu susţine acest amendament. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc. Domnul lider al PNL?
Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Grupul PNL susţine amendamentul propus de colegul Dobrovie.
Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc. Mai e vreo intervenţie a altui lider? Doriţi, domnule Benedek?
Zacharie Benedek Grupul UDMR nu susţine.
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Supun... Doriţi? Vă rog, Grupul USR.
Bogdan-Ionel Rodeanu Grupul USR se va abţine de la votul pentru acest amendament. Mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Vot, vă rog. (Vot electronic la distanţă.) PMP, doriţi? Vă rog.
Constantin Codreanu Grupul parlamentar al PMP se va abţine.
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Din sală există... care nu aveţi tableta şi vreţi să vă anunţaţi votul? Vă rog, domnul... Nu, la microfon, vă rog frumos, cine nu are tableta! Stafful tehnic şi secretarii de şedinţă, vă rog să...
Gigel-Sorinel Ştirbu Mulţumesc, domnule preşedinte. Vot pentru. Ştirbu Gigel, deputat.
Levente Vass Vass Levente, UDMR - împotrivă.
Vasile Varga Mulţumesc, domnule preşedinte. Varga Vasile, PNL - vot pentru.
Radu Babuş Radu Babuş - vot împotrivă.
Ödön Szabó Szabó Ödön - împotrivă.
Dan Vîlceanu Dan Vîlceanu - pentru.
Ion-Marcel Ciolacu Cu 60 de voturi pentru, 221 de voturi împotrivă, 41 de abţineri şi două opţiuni "nu votez", amendamentul rămâne respins. Dacă mai sunt intervenţii la amendamente respinse? Vă rog, domnule Benedek. Este o solicitare de intervenţie. După dumneavoastră, domnul Seidler.
Zacharie Benedek Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Avem marginal 16 şi marginal 17, pentru care există consens. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Marginal...
Zacharie Benedek Consens pentru adoptare - 16 şi 17.
Ion-Marcel Ciolacu Liderii de grup, confirmaţi consensul? Supun votului dumneavoastră... (Vociferări.) Nu mai... da? Dacă mai sunt intervenţii? Domnul Seidler.
Cristian-Gabriel Seidler Mulţumesc, domnule preşedinte. Da, este vorba despre punctul 3 de la amendamente respinse, în contradicţie cu punctul 12 de la amendamente admise, ccare are în vedere toate îngrijorările care vin din convingeri religioase şi filozofice, aşa cum se prevede în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, de altfel. Şi îi rog pe toţi colegii ca, atunci când se vor exprima prin vot, să citească în raport, se află la pagina 67. Este vorba despre introducerea unei opţiuni acordate părinţilor, tocmai în linia a ceea ce s-a discutat, pentru a scuti copiii de la asemenea programe educaţionale, dacă convingerile lor filozofice sau religioase sunt sau ar putea fi eventual lezate în vreun fel. Îi rog, deci, pe toţi colegii. atunci când se exprimă prin vot, să citească punctul 3, amendamente admise, pagina 67 şi, aşa cum bine s-a spus, să nu dea crezare tuturor vorbelor spuse, ba de o parte, ba de alta, pe acest subiect. Asta ar acorda mai puţină birocraţie părinţilor şi şcolilor, dar, încă o dată, ar oferi o protecţie tuturor părinţilor, indiferent de convingerile lor. Mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Deci, supuneţi votului amendamentul admis de la marginal... (Vociferări.)
Cristian-Gabriel Seidler Amendamentul respins de la marginal 3.
Ion-Marcel Ciolacu Marginal 3? (Domnul deputat Vasile-Daniel Suciu solicită să ia cuvântul.) Vă rog, domnule lider.
Cristian-Gabriel Seidler ... respins, marginal 3.
Vasile-Daniel Suciu Partidul Social Democrat nu susţine acest amendament şi va vota împotrivă.
Ion-Marcel Ciolacu Vă rog, Grupul USR, mai doriţi să...? Sunteţi pentru, presupun, nu? Am înţeles. Alt lider de grup? Domnule Roman, vă rog.
Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. În cadrul Grupului PNL, colegii vor vota aşa cum le dictează conştiinţa fiecăruia.
Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc. Domnule Ponta, doriţi să interveniţi? (Vociferări.) După această provocare... Vot, vă rog. (Vot electronic la distanţă.) Din sală, dacă doresc colegii care nu au tabletă?
Levente Vass Vass Levente, UDMR - împotrivă.
Ion-Marcel Ciolacu Împotrivă. Mai avem încă două secunde la procedura de vot. 60 de voturi pentru, 142 de voturi împotrivă, 27 de abţineri, 4 "nu votez". Dacă mai sunt intervenţii? Dacă nu, legea... Intervenţii? Pe procedură, pe ce doriţi? (Vociferări.) Vă mulţumesc. Rămâne... La votul final o să aveţi prioritate.