3 iunie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art. I pct. 1 din Legea nr. 14/2020 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (PL-x 10/2020) ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache 14. Proiectul de Lege privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art. I pct. 1 din Legea nr. 14/2020 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap; PL-x 10/2020. Comisia pentru muncă? Cine prezintă raportul? Doamna Violeta Răduţ, secretarul comisiei. Vă rog.

Violeta Răduţ Mulţumesc frumos, domnule preşedinte. În temeiul art. 94 şi art. 114 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru muncă şi protecţie socială a fost sesizată, prin adresa nr. PL-x 10/2020 din 5 februarie 2020, cu dezbaterea pe fond, în procedură de urgenţă, a Proiectului de Lege privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art. I pct. 1 din Legea nr. 14/2020 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 2/2020, care prevede amânarea intrării în vigoare a prevederilor art. I pct. 1 din Legea nr. 14/2020, în sensul ca norma referitoare la majorarea cuantumului alocaţiei de stat pentru copii să se aplice începând cu data de 1 august 2020, şi nu începând cu data de 1 februarie 2020. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în şedinţa din 3 februarie 2020. Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice, conform prevederilor art. 73 alin. (3) din Constituţia României, republicată. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. În urma finalizării dezbaterilor, comisia propune plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege în forma prezentată de Senat. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Dezbateri generale? Grupul PSD, doamna Lia Olguţa Vasilescu.

Violeta Răduţ Domnule preşedinte, Vreau doar să mai fac câteva menţiuni. În cadrul discuţiilor, au fost formulate două amendamente care, supuse votului, au fost respinse cu 6 voturi pentru, 12 împotrivă şi o abţinere.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Daţi-mi raportul!

Lia Olguţa Vasilescu Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Anul trecut, când eram la guvernare, la buget a trecut un amendament al celor din opoziţie, de dublare a alocaţiilor pentru copii. Deşi era prost făcut, se cerea ca banii să fie luaţi din excedentul de la pensii, care, sigur, la vremea respectivă nu exista. Am considerat că este oportun ca în Parlamentul României să modificăm acel amendament, dar să lăsăm alocaţiile copiilor crescute, în sensul ca, din punct de vedere tehnic, el să poată fi şi aplicat. Nu ne-am plâns că n-avem bani, am găsit imediat resursele bugetare. Anul acesta este aceeaşi situaţie. De data aceasta, vine opoziţia cu o lege care prevede dublarea alocaţiilor copiilor. Nu o să facem ca dumneavoastră, aşa cum aţi făcut anul trecut, venind cu un amendament care chiar nu putea să fie aplicat, cu o sursă de finanţare care nu avea niciun fel de legătură cu realitatea, ci o să vă dăm chiar sursa de finanţare, de unde puteţi să luaţi aceşti bani, să vedeţi că alocaţiile copiilor pot să fie dublate. Nu este nevoie până la finalul anului de 6-7 miliarde, cum s-a tot discutat, este nevoie de o sumă de 3,2 miliarde. De unde puteţi să luaţi aceşti bani? Prin relocare, de la Capitolul "Bunuri şi servicii". Amintesc că la acest capitol, de "Bunuri şi servicii", în anul 2019, când noi eram la guvernare şi aveam 28 de ministere, era alocată suma de 44 de miliarde. Anul acesta, având 16 ministere, este alocată suma de 51 de miliarde, deci cu 7 miliarde de lei mai mult. Recomandarea noastră este să luaţi 3 miliarde, necesari pentru alocaţiile copiilor, 4 miliarde, de asemenea, puteţi să îi redirecţionaţi către bugetul de pensii, astfel încât să aveţi bani ca să creşteţi şi pensiile cu 40% în acest an. După cum observaţi, noi venim şi cu soluţii, nu doar cu cereri la Guvern, în ciuda faptului că domnul Cîţu ne-a catalogat drept "terorişti economişti" care vin cu tot felul de proiecte populiste. Având în vedere că săptămâna trecută şi domnul fost preşedinte al României, Traian Băsescu, avea o replică de genul că "Este criminal cel care măreşte veniturile, pentru că oamenii, cu banii, se duc la alimentară", vezi, Doamne, mănâncă, considerăm că Dreapta şi-a cam prezentat poziţia vizavi de tot ceea ce înseamnă creşterea de venituri în România. Deci nu mai aveţi niciun fel de motiv să nu creşteţi alocaţiile, pentru că v-am dat şi sursa de finanţare. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Alte intervenţii? Nu sunt. Da... domnul Roman. Vă rog, domnule Roman.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Doamnelor şi domnilor colegi, Partidul Naţional Liberal va majora alocaţiile, aşa cum a făcut-o şi prin proiectul de lege, devenit lege, al fostei noastre colege deputat, doamna Cristina Pocora, cum am reuşit, prin amendamentul depus de colegul Robert Sighiartău. Şi dacă cineva a uitat, eu n-am uitat, domnul Dragnea era foarte nervos la acest microfon, gesticula şi ne explica că nu sunt bani şi că această majorare nu se poate face, că liberalii sunt iresponsabili şi aşa mai departe. Îmi amintesc foarte bine momentul disputei de la tribună şi îmi amintesc că această discuţie avea loc - când? - în momentul în care discutam bugetul de stat, nu în timpul anului, nu la jumătatea anului, nu din răzbunare, nu după ce nu mai eram la putere şi am trecut în opoziţie. Deci, cam astea sunt lucrurile care trebuie spuse. Sigur, acum dumneavoastră aţi prezentat nişte cifre, Ministerul Finanţelor vorbeşte despre un impact financiar de 6,7 miliarde de lei, faţă de cele două miliarde, cât a însemnat prima majorare. Dumneavoastră spuneţi 4 miliarde, Ministerul Finanţelor spune 10 miliarde, pe Legea pensiilor. Cu 34 de anul viitor ajungem la 44, deci practic suma echivalentă celei destinate pentru investiţii în România... Guvernul liberal alocând 50 de miliarde, cea mai mare sumă din ultimii ani pentru partea de investiţii. Acum, foarte pe scurt, o să vedem, la şase luni, rezultatele economice. Ştim deja factura neplătită de PSD pentru România. Va trebui să vedem şi care sunt efectele pandemiei asupra celui de-al doilea trimestru, pentru că în primul trimestru am avut o soluţie foarte bună şi am terminat cu creştere economică; suntem una dintre puţinele ţări care am reuşit acest lucru. Pe aprilie, încasările au fost mai mari decât în aprilie 2019, în mai cam acelaşi nivel. Ne-am uitat şi la soluţiile dumneavoastră, însă noi vă propunem ca cea mai bună soluţie este să vă ţineţi de cuvânt. Vă spun şi acum ce v-am spus şi atunci. Haideţi, nu mai blocaţi impozitarea pensiilor speciale, nu mai blocaţi impozitarea lor. Avem acel amendament de impozitare la Ordonanţa nr. 29, care nu se discută de săptămâni...

Florin Iordache Concluzionaţi, vă rog!

Florin-Claudiu Roman ... de săptămâni întregi şi sigur că putem creşte şi alocaţiile, şi pensiile, conform legii, dacă şi dumneavoastră veţi face ceea ce aţi spus, în sensul că veţi fi de acord cu anularea pensiilor speciale. Românii vor putea să facă diferenţa între un PSD care susţine pensiile speciale şi un PSD care vrea să facă o chestiune, populist, politic, demagogic. PNL va majora şi alocaţiile, şi pensiile, şi până la urmă vă vom forţa să renunţaţi şi la frăţia cu pensiile speciale. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Doamna Csép, Grupul UDMR. Pentru corecta informare, domnule Roman, eu conduceam şedinţa când s-a aprobat bugetul anului 2019 şi tot într-o şedinţă, în prelungirea şedinţei, am găsit soluţii pentru a plăti alocaţiile. Deci tot PSD, la acel moment, a găsit soluţie la acel amendament care a fost adoptat în plen. Doamnă Csép, vă rog.

Éva-Andrea Csép Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Stimaţi colegi, Îmi amintesc că acum aproape un an de zile, era un ping-pong politic aici, în plenul Camerei Deputaţilor. Şi acest ping-pong mergea pe spinarea familiilor, pe spinarea copiilor, deoarece e foarte bine să încercăm să ajutăm familiile, dar acestea trebuie să fie ajutate nu doar retoric, ci să fim foarte atenţi la cum decidem şi pentru ce decidem. Noi am decis, împreună cu dumneavoastră, cu mulţi dintre dumneavoastră, că se vor majora alocaţiile de stat pentru copii, noi, legiuitorii. Şi Guvernul nu a fost în stare să identifice finanţarea, sursele de finanţare ale acestor alocaţii de stat pentru copii. Şi încă nu eram în plină pandemie. Eram la începutul bugetului, eram la începutul anului, deci aveam posibilităţi, să putem să creştem aceste sume. Familiile, mai ales în această perioadă, ar trebui susţinute mult mai accentuat. Ar trebui să fie majorate aceste alocaţii de stat pentru copii, pentru că în ultima perioadă multe familii contează pe aceste sume. Ceea ce este foarte important e faptul că, din moment ce nu există dialog între Guvern şi Parlament, până când doar ping-pongul politic se joacă, până atunci familiile sunt cele care vor rămâne la mijloc, şi copiii care vor suferi pe marginea acestor decizii politice iresponsabile. Grupul UDMR va vota pentru respingerea ordonanţei de urgenţă şi sperăm că, de îndată ce se poate, aceşti copii, aceste familii vor obţine o alocaţie de stat pe care o merită şi merită să fie sprijinite. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Am finalizat. Rămâne la votul final, cu propunere de respingere a ordonanţei. Mergem mai departe.