3 iunie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale (PL-x 281/2020). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache La poziţia 6, Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale; PL-x 281/2020. Comisia pentru buget. Domnul preşedinte Lazăr? Sau cine...? A, doamna Ioana Bran, vă rog.

Ioana Bran-Voinea Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Raport asupra Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale. Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri financiar-fiscale pe fondul efectelor economice generate de pandemia de COVID-19. La lucrările online ale comisiei şi-au înregistrat prezenţa un număr de 27 de deputaţi, din totalul de 27 de membri. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii au hotărât, cu 26 de voturi pentru şi un vot neexprimat, să propună plenului Camerei Deputaţilor un raport de adoptare a Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale, cu amendamentele admise prezentate în anexă. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Florin Iordache Bun. Începem dezbaterile generale, da. Domnul deputat Pavel Popescu, vă rog, PNL. Şi apoi domnul Todoran, de la PMP. Vă rog.

Pavel Popescu Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi de la PSD, Stimaţi colegi de la AL... scuzaţi-mă, tot de la PSD, pentru că în urma transhumanţei care a început astăzi, mai devreme, în Parlamentul României, pot să mă exprim mult mai simplu şi voi fi mai scurt în discursuri, de astăzi, cu toţii vom fi mai scurţi - "Stimaţi colegi de la PSD". Nu mai avem ALDE în Parlamentul României. Îmi aduc aminte că în cazul acestei ordonanţe s-au perindat pe la acest pupitru mulţi dintre aşa-zişii lideri ai partidelor dumneavoastră, care au criticat inconsecvenţa sau fragmentarea cu care Guvernul Orban, în opinia voastră, a luat tot felul de măsuri fiscale pentru a aplica o microlegislaţie în timp de pandemie. Aş vrea să fac câteva clarificări. În această ordonanţă, Guvernul Orban a luat, practic, tot ceea ce înseamnă segment fiscal pe fiecare arie de competenţă. Şi vă spun ca un parlamentar membru al Grupului PNL care, alături de colegi, s-a dus aproape în fiecare săptămână, câte două, trei ore pe zi, la colegii lor, miniştrii, cu tolba plină din partea cetăţenilor. Pentru că voi aţi avut pretenţia ca în perioadă de criză, într-o situaţie nemaiîntâlnită în România, să se facă o singură ordonanţă, da, în care să se ia o sumedenie de măsuri fiscale... (Vociferări.) Desigur, care să acopere şi populismul vostru. Nu a fost posibil aşa ceva. Şi vreau să vă spun că nu veţi ajunge niciodată să înţelegeţi ceea ce înseamnă să conduci o ţară prin criză. Nu veţi ajunge niciodată să înţelegeţi ceea ce înseamnă să faci microlegislaţie contra timp atunci când populiştii din Parlament, când o parte a contestatarilor voştri din reţelele acelea de videochat-işti, de influenceri au pus presiune pe Guvernul Orban. Asta aş vrea să ştie astăzi, de la acest pupitru, cetăţenii români. Că toate aceste măsuri fiscale, pe toate ariile de competenţe...

Florin Iordache Concluzionaţi, vă rog.

Pavel Popescu ... pentru IMM-uri, pentru persoane fizice, pentru copii, pentru părinţi au trebuit să fie făcute de la zero. Practic s-au făcut microlegi în baza acestei ordonanţe, legi pe care cu siguranţă stafful dumneavoastră din Guvernul trecut...

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Pavel Popescu ... nu ar fi putut (Vociferări.) ... n-ar fi putut să le facă. (Vociferări.)

Florin Iordache Mulţumesc.

Pavel Popescu Mulţumesc. (Vociferări.)

Florin Iordache Domnul... (Vociferări.) Vă rog. Da. Domnul Suciu.

Vasile-Daniel Suciu Totuşi, apropo de ipocriţi şi de populişti şi de transferuri. Andrei Alexandru - de la PSD la PNL. Balint Liviu Ioan, Cristina Burciu, Florea Damian, Găină Mihăiţă. Sunt de la PSD la PNL, dar sunt buni! Şi apropo de ALDE - Calotă Florică Ică, Tabugan Ion, Petcu Toma-Florin şi Surgent Marius. Hai, totuşi, lăsaţi ipocrizia deoparte! Vă mulţumesc. (Râsete. Aplauze.) O voce din sală : Bravo! (Aplauze.)

Florin Iordache Da. Domnul Todoran, vă rog, de la PMP, doreşte să intervină. Adrian Todoran, doamnă, da? Domnul deputat Todoran, vă rog. Domnul deputat Budăi, de la PSD. Încercaţi să refaceţi legătura cu domnul Todoran. Aveţi două minute, domnule coleg.

Marius-Constantin Budăi O să mă încadrez, domnule preşedinte. Mulţumesc frumos. Am înţeles de la colegul nostru că ne referim la o microlege. Eu am să mă refer, totuşi, la o lege. Eu nu ştiam de acest termen, dar, în fine. Stimaţi colegi, Pentru un ajutor real pentru această perioadă şi o perioadă rezonabilă ulterioară, PSD a considerat necesitatea introducerii unui nou articol, care să prevadă, suplimentar faţă de ce era în ordonanţă, suspendarea măsurilor de executare silită prin poprire pentru creanţele civile şi comerciale declanşate după instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României. De asemenea, nu se declanşează măsuri de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanţele comerciale şi civile pe toată perioada stării de urgenţă, a stării de alertă şi până la data de 1 septembrie. Bineînţeles că aceste măsuri nu se aplică pentru creanţele civile sau comerciale, ci au drept titlu o hotărâre judecătorească pronunţată în materie penală. Vă mulţumesc frumos.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Todoran doreşte să mai intervină? Nu mai doreşte. Bun. Am finalizat intervenţiile. Avem 33 de amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. De la 2 la 20, intervenţii? Nu. De la 21 la 33? Anexa nr. 1? Anexa nr. 2? Rămâne la votul final. Caracter ordinar.