27 mai 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală (PL-x 288/2017) ( rămas pentru votul final ).

Ion-Marcel Ciolacu 23. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală; PL-x 288/2017; caracter organic; procedură de urgenţă. Comisia, vă rog. Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi. (Vociferări.) Iniţiatorul, vă rog, scuzaţi-mă.

Árpád-Francisc Márton Domnule preşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, Pe data de 31 martie 2016" a intrat în vigoare Directiva privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Imediat am depus proiectul de lege care să introducă în legislaţia României acele aspecte de consolidare propuse de această directivă. România ar fi trebuit să facă acest lucru până pe 31 septembrie 2018. Din varii motive, proiectul de lege a stat la Senat. Şi, imediat ce a fost ales noul Parlament, Senatul a şi clasat legea. Ca atare, l-am redepus, încă o dată. Textul iniţiativei noastre cuprindea textul mot ŕ mot preluat din directivă, din traducerea oficială a directivei. Legea a fost adoptată de Senat. Printre altele, legea spunea astfel: "Înainte de pronunţarea unei hotărâri de condamnare definitivă, declaraţiile publice şi deciziile oficiale provenind de la autorităţile publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca şi cum acestea ar fi fost condamnate" - o procedură, la vremea respectivă, destul de uzitată, mai ales de două persoane. Este adevărat că aceste două persoane, acum, se ocupă cu altceva. Una este mai-marele asupra penalilor europeni, iar cealaltă se luptă la fel de înverşunat cu pericolul maghiar, nu care cumva PSD să vândă Ardealul. Cu toate acestea, noi credem că o directivă europeană, fiind obligatorie pentru toţi, trebuie să fie introdusă în legislaţia României. Ca atare, nu putem vota respingerea acestei iniţiative legislative. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Din partea comisiei, vă rog, raportul.

Aida-Cristina Căruceru Mulţumesc, domnule preşedinte. Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a fost sesizată, spre dezbatere în fond, în procedură de urgenţă, cu Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 286/2009. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat tacit iniţiativa legislativă. Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de lege, cu observaţii şi propuneri. Guvernul României a transmis un punct de vedere de adoptare sub rezerva adoptării unor observaţii şi propuneri. Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a avizat negativ proiectul de lege. Comisia pentru afaceri europene a avizat negativ proiectul de lege. În urma dezbaterilor, membrii Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi au hotărât, cu unanimitate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor respingerea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice.

Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc. Dacă din partea grupurilor parlamentare există intervenţii? Domnul Drulă, vă rog.

Cătălin Drulă Domnule preşedinte, Iată că avem astăzi, cu aceste proiecte de lege, şi aşa cum spuneam şi mai devreme - şi mă bucur că aţi revenit acolo, sus - un prilej de rememorare sau, cum să spun, de comemorare. Poate am părut exagerat mai devreme, când spuneam despre toate partidele. Iată şi o iniţiativă a UDMR. Mi l-am adus aminte şi pe domnul Márton Árpád, în Comisia specială pentru Legile justiţiei. Proiectul de faţă este un proiect care pretinde că transpune Directiva UE 343/2016 privind aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie, dar, în realitate, aşa cum se fac şopârlele astea, este un alt pumn în gură pus justiţiei. Se merge mult peste normativa europeană. Se pune o răspundere oneroasă asupra magistraţilor, astfel încât să le fie frică să pronunţe soluţii. Şi mi-a atras atenţia şi o altă consecinţă a legii - că se împiedică condamnarea în lipsă a fugarilor care reuşesc să se ascundă suficient de bine încât să nu li se poată comunica actele de procedură. Şi, mă întrebam, ce-o mai face domnul Ghiţă? Îl ştiţi, domnul Ghiţă, fostul deputat al PSD. Dacă e să vorbim despre trecutul acesta, îndepărtat, până în 2016, domnul Ghiţă, prietenul domnului Ponta, care nu mai e în PSD acum. Ce să facem, domnule preşedinte, e o zi de asta, de rememorare şi de comemorare? Ne aducem aminte de tot ce am suferit noi, cetăţenii, din partea clasei politice, în anii aceştia! Vom vota, evident, pentru respingere. Şi vom continua şi săptămâna viitoare, domnule preşedinte, să aducem în atenţia dumneavoastră, iată, atât de binevoitoare pe acest final de mandat, alte şi alte proiecte toxice care zac prin sertarele Parlamentului, să le respingem o dată pentru totdeauna pe toate.

Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc. Dacă mai sunt intervenţii? Nu. Dacă la titlu sunt probleme? La articole? Nu sunt. Vă reamintesc că în raportul comisiei sesizate în fond se propune respingerea proiectului de lege. Proiectul de lege rămâne pentru şedinţa de vot final.