27 mai 2020 – Dezbaterea Propunerii legislative privind graţierea unor pedepse privative de libertate (Pl-x 158/2015) ( rămasă pentru votul final ).

Florin Iordache 22. Propunerea legislativă privind graţierea unor pedepse privative de libertate; Pl-x 158/2015. Comisia juridică? Cine prezintă raportul? Domnul vicepreşedinte Varga.

Vasile Varga Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Raport asupra Propunerii legislative privind graţierea unor pedepse privative de libertate. Comisia juridică a fost sesizată cu dezbaterea pe fond a acestei propuneri legislative. Senatul, în calitate de prima Cameră sesizată, a respins iniţiativa. Consiliul Legislativ a dat un aviz favorabil. Iar Guvernul, prin punctele de vedere transmise, nu susţine adoptarea iniţiativei legislative. Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a avizat favorabil propunerea legislativă. Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse. În urma dezbaterilor, membrii Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor respingerea propunerii legislative privind graţierea unor pedepse privative de libertate.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Drulă, Grupul USR, la dezbateri generale. Domnule Drulă, vă rog. (Vociferări.) A solicitat. Procedural, sunt obligat să-i acord cuvântul. Domnule Drulă, aveţi cuvântul.

Cătălin Drulă Această propunere are ca scop...

Florin Iordache Aţi făcut legătura? Şi?

Cătălin Drulă Mă auziţi, domnule Iordache, da?

Florin Iordache Da, vă rog!

Cătălin Drulă Această propunere legislativă propune o graţiere care, în mod remarcabil, acoperă absolut toate infracţiunile de corupţie prevăzute de Codul penal. Iniţiativa aparţine unei doamne care a intrat în Parlament pe listele Partidului Conservator, în momentul respectiv aliat cu Partidul Naţional Liberal, a fost o asociere între cele două. Este vorba despre graţiere şi, fiind vorba despre graţiere, m-am gândit la cuvintele pe care le spunea antevorbitorul meu, liderul Grupului PSD, când spunea că astăzi se întâmplă un lucru bun, să respingem aceste iniţiative toxice şi, chiar dacă au aparţinut PSD sau PNL, sau PDL, sau UDMR, sau ALDE, pentru că doamna Anghel apoi a trecut la ALDE, lucrurile acestea sunt trecut şi să vorbim despre prezent. Păi, haideţi să vorbim un pic despre prezent, prin prisma trecutului şi mă uitam la o declaraţie care spunea aşa: "Din punctul meu de vedere, nu trebuie avută în vedere amnistia, dar graţierea este un fenomen. Şi asociaţiile profesionale au susţinut graţierea, pentru că este un atribut al fiecărui stat în materie penală pentru un astfel de act de clemenţă". Nu ştiu dacă vă aduceţi aminte, dar declaraţia aceasta vă aparţine, domnule Iordache, şi dumneavoastră sunteţi şi iniţiatorul acelui absolut maxim în materie de legislaţie toxică, Ordonanţa de urgenţă nr. 13. Şi în momentul în care dumneavoastră sunteţi virtual în spatele meu şi conduceţi şedinţa Parlamentului, cred că aceasta spune totul despre ce este în trecut şi ce este în prezent. "Lupu-şi schimbă părul, dar năravul ba!" - şi acesta este cazul şi cu PSD, şi cu PNL, şi cu ALDE, şi cu UDMR, până ce vor veni, poate, nişte generaţii noi, să schimbe şi să vă reformeze partidele. Dar, până atunci, aceeaşi oameni care au pus mână de la mână să distrugă justiţia şi să scoată parlamentarii şi potentaţii din raza de acţiune a procurorilor, să rămână aşa, cum spunea Adrian Năstase, care nu credea în arestările de vineri seară, să rămână pentru... Cum crease PNA? ..."pentru naşii de tren", nu? Asta aţi vrut întotdeauna, să fiţi deasupra legii, să nu se ajungă la voi.. şi mergem în valuri. Când se apropie alegerile, o lăsaţi mai moale ca acum, proiectele sunt respinse. Trec alegerile, se schimbă generaţiile şi încercaţi din nou. Noi suntem aici, încă o dată, să reprezentăm cetăţenii. Noi suntem cei care eram în stradă, când voi făceaţi lucrurile astea, şi vom lupta până la capăt, ca să nu mai avem penali în funcţii publice, să nu mai avem corupţi în Parlament, în guverne, în ministere şi în primării.

Florin Iordache Declaraţiile politice vor fi la finalul... Numai puţin! În continuare, faceţi legătura cu doamna deputat Ana Birchall. Din partea Grupului PNL, domnul Popescu se pregăteşte.

Ana Birchall Mulţumesc frumos. Trebuie să recunosc şi să salut ironia sorţii, că tocmai astăzi, când discutăm aceste proiecte scoase din diverse sertare, tocmai pentru a asana justiţia şi a reda încrederea oamenilor în actul de justiţie, şedinţa este condusă... de cine este condusă! Deci trebuie să remarc că există un Dumnezeu şi dumneavoastră, domnule preşedinte de şedinţă, ar trebui să vă cereţi scuze - măcar atât - pentru tot răul pe care l-aţi făcut justiţiei, prin tot felul de iniţiative pe care le-aţi iniţiat, le-aţi moşit sau le-aţi susţinut, pe faţă sau prin alte metode puţin mai vizibile. Deci eu vreau să spun că salut decizia de astăzi, de a scoate din diverse sertare aceste iniţiative toxice, care nu ar fi făcut, cu siguranţă, niciun bine actului de justiţie, ci, din contră, ar fi slăbit şi mai mult instituţiile statului român şi încrederea oamenilor în justiţie. Deci, sper ca astăzi să fie un vot unanim, de respingere a acestor iniţiative odioase, toxice şi haideţi să facem curăţenie completă în Parlamentul României şi să scoatem, dacă mai sunt rămase astfel de iniţiative legislative, să fie scoase toate, să spunem, în termen de maximum două săptămâni de zile. Mulţumesc frumos.

Florin Iordache Domnule Popescu, vă rog.

Pavel Popescu Mulţumesc, domnule preşedinte. În primul rând, vreau să vă mărturisesc că ceea ce se întâmplă astăzi aici cu respingerile de proiecte cu caracter penal, absolut toxice, este un lucru extrem de bun. Şi nu mă refer la ce s-a întâmplat în trecut. Totuşi, trebuie să spunem adevărul, de la pupitrul Parlamentului, şi ceea ce mă deranjează - şi o spun în calitate de politician tânăr, aşa, ca o solidaritate de generaţie faţă de colegii mei de la USR - mă deranjează faptul că, după trei ani şi jumătate, colegii mei de la USR nu au reuşit încă să renunţe la acest concept de "castitate" politică. Ştiţi, am înţeles că atunci când exista campanie electorală, toţi erau Fecioara Maria, dar haideţi, totuşi, să ajungem la următoarea concluzie, că după trei ani şi, jumătate există şansa să te transformi într-o Maria Magdalena. Dragi colegi, Vă spun sincer, în România, orice român ştie astăzi că nu sunteţi perfecţi, ştie astăzi că aveţi nişte "bube" politice, identice cu "bubele" politice ale partidelor care s-au perindat de 30 de ani în politica din România. Deci este complet incorect faţă de colegii parlamentari şi faţă de români, în primul rând, să veniţi aici să fluturaţi această castitate politică, zilnic. Repet, aceasta nu are legătură, absolut nicio legătură cu toxicitatea acestor proiecte care nu ar trebui să treacă prin Parlamentul României. Dar, să încercaţi să vă ridicaţi pe spatele acestor proiecte, acuzând, de exemplu, astăzi, în plină criză, un guvern care manageriază ieşirea din criză, de ce a făcut acum zece ani de zile, este cel puţin inoportun! Şi, domnule Drulă, nu ştiu, probabil o să vi se dea drept la replică, vă rog din suflet, nu vorbiţi despre chestiuni dictatoriale şi tătuci! Am semnalat şi eu, şi colegii mei - ştiu că nu are legătură cu modul în care se întâmplă lucrurile la dumneavoastră, în leadership-ul dumneavoastră, că aveţi şi dumneavoastră mici comisii în Parlamentul României, unde aţi plantat nişte oameni care se comportă mult mai dictatorial şi mai urât decât mamuţii aceştia ai politicii de care dumneavoastră sunteţi nemulţumiţi. Mi-e frică că aţi copiat nişte metehne, pe care teoretic, conform a ceea ce spuneţi dumneavoastră, n-aţi fi avut de unde să le copiaţi. Şi, totuşi, ce aţi făcut în Guvernul Cioloş, domnule Drulă, că sintagma "om nou" a dispărut... demult?! Vă mulţumesc. (În continuare, conducerea şedinţei a fost preluată de domnul deputat Ion-Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor.)

Ion-Marcel Ciolacu Eu vă mai las dacă doriţi, dacă v-a scăpat cineva, din Parlament, n-am nicio problemă! Vă rog, domnule vicepreşedinte.

Pavel Popescu Mi-e frică că va trebui să mă iau de dumneavoastră şi nu ştiu dacă... (Râsete.)

Ion-Marcel Ciolacu Vă rog, vă rog, chiar vă rog! Chiar vă rog!

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, De la înălţimea acestei tribune ar fi bine să avem proprietatea termenilor. Dragă coleg liberal, "castitate" se referă la un comportament sexual. Probabil că vă refereaţi la puritate şi inocenţă. Şi, da, aceste lucruri caracterizează oamenii politici din Uniunea Salvaţi România şi chiar problemele partidelor vechi istorice ne-au făcut să renunţăm la slujbele noastre şi să facem pasul în politică. Da, nu avem penali în funcţii publice, nu i-am promovat, aşa cum aţi făcut şi dumneavoastră, la PNL şi la PSD. Da, nu avem cazuri de corupţie! Da, nu avem inculpaţi! Şi acest lucru ne face extrem de diferiţi faţă de dumneavoastră şi ştim că vă deranjează asta! Dar, ghinion! Am fost votaţi de câteva milioane de oameni şi vom fi votaţi şi de mai mulţi. Indiferent cât aţi spune voi, nu suntem la fel ca voi! Dar ce putem face, este să coabităm. Noi nu ne vom vinde idealurile, nu ne vom alia cu socialiştii, în timp ce ne numim liberali, dar putem să coabităm şi să facem ceea ce trebuie să facem pentru românii care ne-au trimis aici. Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc. Domnul Movilă? Vă rog.

Petru Movilă Domnule preşedinte, De asta este bine ca, după ce am dotat toţi colegii parlamentari cu tabletă, unora să le dăm şi oglindă, ca să vadă exact cum sunt înainte de a veni la microfon. Cert este că Partidul Mişcarea Populară va vota pentru eliminarea din sistemul legislativ a tuturor acestor proiecte de lege, care vin să dea facilităţi pentru infractori, pentru hoţi, pentru evazionişti, care să vină să-i ierte pe cei care au încălcat legea, în dispreţul românilor corecţi şi cinstiţi şi să vă spunem că, măcar pentru aceste proiecte de lege pentru care există consens, să votăm toate grupurile parlamentare, să le eliminăm, cum spuneam, de pe parcursul legislativ şi pe viitor, cât de repede să încercăm, la fel, să aducem la votul final spre respingere asemenea proiecte de lege. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Domnul preşedinte Victor Ponta. Vă rog.

Victor-Viorel Ponta Mulţumesc, domnule preşedinte. Aş avea nevoie de o precizare, ca să ne formăm şi noi punctul de vedere, de la colegul de la PMP. Dacă prin această lege se spune ceva de turnătorii la Securitate, de cei care au o decizie judecătorească, că au fost turnători cu numele de Petrov, ca să ştiu dacă să votăm sau nu această lege. Poate ne lămuriţi cum e cu turnătorii la Securitate. Mai sunt şi alţi turnători, sigur, dar mă interesa de cei care au o hotărâre judecătorească, că noi trebuie să respectăm justiţia. Ştiu că dumneavoastră respectaţi justiţia. Şi dacă avem pe cineva în ţară condamnat că a fost turnător la Securitate, cu numele de Petrov, să ne spuneţi dacă i se aplică sau nu legea, ca să o votăm şi noi! Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Nu, haideţi să lăsăm toate grupurile, nu... Trebuie să recunoaştem că nu există niciunul mai celebru decât Petrov!

Petru Movilă Domnule preşedinte, Aşa este! Dumneavoastră, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, având caracterizarea tehnică a tuturor colegilor, sunteţi în măsură să spuneţi dacă în sală mai este sau nu vreun colaborator, civil sau necivil, al unor anumite instituţii. Sigur, pentru prietenul şi colegul meu, Victor Ponta, ar trebui să ne lămurească şi el situaţia aceea de la Paris sau din alte părţi, pe care a evitat-o întotdeauna şi s-a uitat mereu de la înălţimea celor 1,90 metri numai la cei din jur. Cred că ar fi bine, Victor, să ne lămureşti întâi despre ceea ce s-a întâmplat, după care, sigur, când ai să te întâlneşti cu Traian Băsescu, Pisicuţ, să îi spui aceste lucruri! (Vociferări.) Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Dar n-a pronunţat nimeni numele de Traian Băsescu! Am zis de Petrov! Haideţi, vă rugăm!

Victor-Viorel Ponta Păi, aveţi dreptate, domnule preşedinte. Însă colegul meu mi-a adresat o întrebare prietenească şi vreau să-i răspund. În 1988, când aveam un informator al Securităţii pe numele de cod Petrov, la Anvers, şi scria note despre colegi, eu eram în clasa a X-a la Liceul Ion Neculce, din Bucureşti. Sper că v-am lămurit referitor la aceste lucruri. Nu ştiu dacă domnul Petrov a fost la şcoală sau nu, sau dacă dumneavoastră aţi fost sau nu, ştiu însă că se vorbeşte foarte mult în ultima perioadă despre cei care de 30 de ani au distrus România, făcând politică. Eu eram la liceu şi în 1990, cum probabil mulţi, mai ales colegii de la USR, probabil, erau la şcoală pe atunci. Cunosc doar două persoane care de 30 de ani fac politică neîntrerupt şi amândoi sunt la guvernare acum - Ludovic Orban şi Traian Băsescu. Pe alţii care să fi făcut politică de 30 de ani nu-i cunosc şi, într-adevăr, sunt de acord cu dumneavoastră că e un blestem că după 30 de ani tot Ludovic Orban şi Traian Băsescu ne conduc! Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Domnul Drulă Cătălin.

Cătălin Drulă Mulţumesc, domnule preşedinte. Era un drept la replică pentru domnul Pavel Popescu, care mi-a menţionat numele, dar acum profit de ocazie, dacă tot l-am prins aici, să-l invit şi pe la comisie, cam absentează. Ieri, de exemplu, a lipsit la o comisie anunţată regulamentar. Ştiu că de la Comisia pentru sănătate l-a exclus domnul Stamatian, dacă tot vrea să se lupte cu dictatura, că l-am auzit, dar măcar la IT, aici unde a rămas, cum zice şi Regulamentul, "prezenţa e obligatorie", îl aşteptăm cu drag la comisie.

Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc. Domnul lider al Grupului Partidului Naţional Liberal. Şi am încheiat dezbaterile. Intrăm pe fondul legii.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Doamnelor şi domnilor colegi, Astăzi este o zi istorică, din punctul de vedere al Partidului Naţional Liberal. Până acum s-a consacrat sintagma de "marţea neagră". Cred că astăzi putem vorbi despre "miercurea albă", pentru că se împlineşte un an de când liderul PSD Liviu Dragnea a fost întemniţat, pentru că, deşi am spus de nenumărate ori de la această tribună a Parlamentului "Încetaţi cu abuzurile!", "Încetaţi să modificaţi Legile justiţiei!", "Încetaţi să măcelăriţi Codul penal!", "Încetaţi să măcelăriţi Codul de procedură penală!", cineva s-a crezut Dumnezeu peste toţi, la acel moment. Chiar dintre dumneavoastră aţi fost oameni care aţi spus: "Ai trecut orice limită!". Nu s-au oprit şi foarte mulţi colegi au intrat în acest concurs absolut aberant care a adus mari prejudicii pentru calitatea Parlamentului României, în momentul în care vii şi spui "senatorii şi deputaţii nu mai pot fi cercetaţi pentru infracţiuni de serviciu şi infracţiuni de corupţie". Lucrurile acestea astăzi se închid, pentru că Partidul Naţional Liberal a solicitat punerea pe ordinea de zi şi am găsit, într-adevăr, înţelegere, pentru ca aceste proiecte să fie respinse. Închei prin a spune că acesta este cadoul pe care Partidul Naţional Liberal îl face românilor care au protestat în stradă, este o promisiune îndeplinită a Partidului Naţional Liberal, că vom lupta împotriva celor care au dat Ordonanţa nr. 13, care ne-au scos în stradă. Astăzi, dragi oameni care aşi fost bătuţi şi gazaţi, s-a făcut dreptate şi pentru voi! Fapte, nu poveşti! (Vociferări.) Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc. Mai sunt intervenţii? Nu. Dacă la titlu sunt intervenţii? La preambul? Vă reamintesc că prin raportul comisiei sesizate în fond se propune respingerea propunerii legislative. Propunerea legislativă rămâne pentru şedinţa de vot final.