Ion-Marcel Ciolacu 6. Proiectul de Lege privind aprobarea obiectivului de investiţii Spitalul Militar Regional "Mihail Kogălniceanu"; PL-x 177/2020. Amendamente admise - 6. Caracter ordinar. Dacă din partea iniţiatorilor sunt intervenţii? Domnul Babuş? A, la raportul comisiei, domnul Babuş, din partea Comisiei pentru buget şi a Comisiei pentru apărare. Da? Vă rog. Domnule preşedinte Lazăr, dacă doriţi să veniţi până la prezidiu? Dumneavoastră.
Radu Babuş Raport comun asupra Proiectului de Lege privind aprobarea obiectivului de investiţii Spitalul Militar Regional "Mihail Kogălniceanu". Comisia pentru apărare şi Comisia pentru buget, finanţe şi bănci au fost sesizate spre dezbatere pe fond. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea obiectivului de investiţii Spitalul Militar Regional "Mihail Kogălniceanu", care va fi construit pe raza municipiului Constanţa. Soluţiile legislative vizează, potrivit expunerii de motive, "dezvoltarea componentei medicale operaţionale, pentru a face faţă provocărilor, cazuisticii şi patologiei inerente activităţilor militare şi civile". Cele două comisii au fost sesizate pe fond. În urma dezbaterilor proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii celor două comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor un raport comun de adoptare. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc şi vă felicit pentru iniţiativă. Din partea Grupului PSD, vă rog, domnule deputat. Din judeţul Constanţa, nu?
George-Gabriel Vişan Mulţumesc, domnule preşedinte. Dragi colegi, Realizarea unui spital regional militar la Constanţa, care va deservi pacienţi din regiunea Dobrogei, din regiunea de sud-est a României, reprezintă o necesitate care devine din ce în ce mai pregnantă. Constanţa, unul dintre cele mai mari judeţe ale României, este situată nu numai într-o poziţie geografică strategică, din punct de vedere militar, dar are şi o importanţă, din punct de vedere economic, pentru România. Partidul Social Democrat, astăzi, va susţine acest proiect şi sper ca împreună să punem prima piatră la acest obiectiv de investiţii de o importanţă majoră pentru regiunea de sud-est a României. Mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Dacă mai există intervenţii din partea grupurilor parlamentare? Vă rog. Domnul Ion Stelian. Da? Vă rog.
Stelian-Cristian Ion Mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Vă rog.
Stelian-Cristian Ion Mulţumesc. Şi USR susţine acest proiect. Este un proiect foarte bun. Constanţa are nevoie de foarte mult timp de astfel de spitale. Din păcate, este un judeţ vitregit, din acest punct de vedere, şi în perioada pandemiei, peste care încă nu am trecut, s-a demonstrat şi mai mult necesitatea construirii unui astfel de spital. Aţi văzut cu toţii că a trebuit să se înfiinţeze un spital militar mobil, asta demonstrând foarte clar faptul că nu avem în judeţul Constanţa, un judeţ atât de mare cu o poziţie geostrategică foarte importantă, spitale care să facă faţă unor provocări foarte mari. Dincolo de această poziţie geostrategică, ţinând cont de faptul că baza militară NATO de la Mihail Kogălniceanu este foarte aproape de municipiul Constanţa, mai avem problema unui aflux mare de turişti în perioada sezonului estival. Un astfel de spital, bineînţeles, va deservi în principal zona militară, să spun aşa, dar va putea ajuta foarte mult şi va fi un suport foarte bun pentru a sprijini şi partea civilă, şi pacienţii civili. Încă o chestiune. Denumirea spitalului va fi nu Mihail Kogălniceanu, ci va fi Carol I. Este un nume foarte potrivit, pentru că personajul istoric Carol I de prim rang a modernizat România, a venit cu multe reforme în continuarea a ceea ce începuse Cuza şi a făcut în aşa fel încât să pună în valoare Dobrogea, a modernizat portul Constanţa şi şi-a pus amprenta pozitiv din punct de vedere istoric asupra întregului judeţ. Salut această iniţiativă şi vom vota cu toţii pentru înfiinţarea acestui spital militar regional. Mulţumesc frumos.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Domnul Huţucă Bogdan-Iulian. Şi pe urmă domnul Simionca Ionuţ, din partea Grupului PMP.
Bogdan-Iulian Huţucă Bună ziua, domnule preşedinte!
Ion-Marcel Ciolacu Da, vă auzim! Vă auzim!
Bogdan-Iulian Huţucă Stimaţi colegi, Criza sistemului public de sănătate, descoperită de pandemia de COVID, a demonstrat că spitalele regionale promise de PSD au existat doar pe hârtie. Nouă ne revine misiunea să asigurăm surse de finanţare şi să ridicăm aceste spitale. Acest lucru se întâmplă deja la Iaşi, la Cluj, la Craiova, unde se asigură finanţări de peste 1,5 miliarde de lei. În ceea ce priveşte Spitalul Regional Constanţa, acesta a fost doar o bulă de săpun lansată în anul 2016, care s-a risipit ulterior. Constănţenii au fost minţiţi frumos timp de patru ani. Dintr-un spital ce trebuia construit din fonduri europene, început în anul 2017, finalizat în anul 2020, el a fost ras de pe lista de priorităţi a Guvernului PSD, neregăsindu-se între cele opt spitale regionale promise a fi realizate. Ni s-a promis că va fi realizat cu sprijinul lui Erdogan, în colaborare cu Guvernul turc, iar ulterior am fost minţiţi că va fi cuprins în bugetul destinat apărării naţionale. Domnul ministru al apărării, domnul Leş, de la PSD, i-a comunicat domnului ministru al finanţelor publice, domnul Teodorovici, tot de la PSD, dezacordul privind continuarea proiectului, deoarece nu identifica elemente de natură legală care să permită realizarea investiţiei. Astăzi, când PSD trebuia să taie panglica la Spitalul Regional Constanţa, avem un teren viran şi un proiect dezbătut în Parlament, fără finanţare, fără posibilitatea de acceptare a fondurilor europene, afectând cei 2% din legislaţia apărării naţionale şi cu o sumă de greşeli inventariate de către Consiliul Legislativ. PSD s-a grăbit, din raţiuni electorale, şi nu a avut răbdare ca acest spital să fie finanţat prin Legea bugetului. Apreciez totuşi intervenţia Ministerului Apărării în Comisia pentru apărare şi modul în care au soluţionat problema finanţării şi a aplicabilităţii legii. Din aceste motive, PNL votează forma modificată de Comisia pentru apărare, întrucât pentru prima oară acest proiect are şanse de a fi finanţat şi realizat de către guvernarea PNL. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Domnul Simionca Ionuţ.
Ionuţ Simionca Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, PMP susţine dezvoltarea infrastructurii sistemului de sănătate şi susţine şi dezvoltarea acestui spital din Constanţa. Ce nu înţelegem noi este de ce proiectul nostru, care obligă construcţia celor opt spitale, este blocat în Comisia pentru sănătate, de trei săptămâni este pe ordinea de zi, şi unele proiecte ajung în plen, dar proiectul PMP, care susţine construcţia celor opt spitale, regionale este blocat. Eu solicit să găsim o modalitate de a lucra împreună şi grupurile mai mici parlamentare să poată promova proiecte legislative bune pentru români, de care românii au nevoie. Noi vom susţine acest proiect legislativ, dar vă rog să luaţi în considerare şi susţinerea proiectului PMP şi construcţia celor opt spitale regionale. Mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Dacă la titlu sunt intervenţii? La preambul sunt intervenţii? La amendamentele admise, de la 1 la 6, sunt intervenţii? Proiectul de lege rămâne pentru votul final. Punctul 7 este retrimis. La punctul 8 nu a venit raportul, nu? La punctul 9 a venit raportul? Nu.