Florin Iordache 5. Proiectul de Lege pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Republica Ungaria privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche (România) - Kubekhaza (Ungaria); PL-x 293/2020. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva? Nu. Din partea Comisiei juridice, vă rog, cine prezintă raportul? Da, vă rog, domnul vicepreşedinte Varga.
Vasile Varga Mulţumesc, domnule preşedinte. Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a fost sesizată cu dezbaterea în fond a acestui proiect de lege, fiind prima Cameră sesizată Senatul, care a şi adoptat iniţiativa legislativă. Atât Consiliul Legislativ, cât şi Consiliul Economic şi Social au dat un aviz. Unul, un aviz negativ, unul, un aviz favorabil. Iniţiativa având ca obiect de reglementare deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Republica Ungaria privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche - Kubekhaza. Potrivit expunerii de motive, iniţiativa vizează, printre altele, încurajarea şi intensificarea schimburilor economice, culturale, educative, sportive între România, Ungaria şi Serbia, o mai bună coordonare şi colaborare între autorităţile locale din cele trei ţări în vederea derulării de proiecte comune, o mai bună supraveghere a frontierei de stat a României. În urma dezbaterilor, membrii Comisiei juridice au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea Proiectului de Lege pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Republica Ungaria privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche (România) - Kubekhaza (Ungaria). (În continuare, conducerea şedinţei a fost preluată de domnul deputat Ion-Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor.)
Ion-Marcel Ciolacu Vă rog, dacă din partea grupurilor parlamentare mai sunt intervenţii? Vă rog, domnule lider.
Alfred - Robert Simonis Mulţumesc, domnule preşedinte. Foarte pe scurt. Practic, localitatea Beba Veche din judeţul Timiş este cel mai vestic punct al României. Se află într-un triplex, acolo e graniţa dintre România, Ungaria şi Serbia. Ungaria şi Serbia au deschis un punct de frontieră şi se circulă foarte uşor. România mai are nevoie de 200 de metri de asfalt pentru a ajunge în punctul de frontieră prin care am putea trece atât în Serbia, cât şi în Ungaria. Din acel punct, de la Beba Veche, sunt aproximativ 15 kilometri până la Szeged, iar pentru că acest punct vamal n-a fost deschis, practic, locuitorii acestei comune şi ai celorlalte din jur ocolesc aproximativ 100 de kilometri pentru a ajunge la Szeged. Este un nonsens. Pentru 200 de metri de asfalt şi pentru o decizie a Guvernului care poate fi luată şi a se deschide tratativele şi un nou punct de frontieră acolo, s-ar scurta foarte mult drumul celor care stau acolo. Pe de altă parte, probabil că zona respectivă ar dezvolta, ar creşte, ar cunoaşte o dezvoltare economică, pentru că nu e puţin lucru să ai frontieră cu două state vecine. De aceea, îi rog pe colegii mei să voteze această iniţiativă, şi Guvernul să demareze în regim de urgenţă negocierile pentru deschiderea acestui punct de frontieră. Mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Din partea Grupului UDMR, vă rog.
Ödön Szabó Stimate domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Eu cred că această perioadă, pe care tocmai o traversăm, a demonstrat că este foarte important să existe posibilitatea ca cetăţenii, în zonele de frontieră, să poată să aibă acces. A fost pentru lucrătorii transfrontalieri o problemă, în momentul în care s-a decretat starea de urgenţă, ca să vină la lucru în România. Cetăţenii români care s-au stabilit în zona de frontieră în Ungaria, respectiv cetăţenii români care lucrau în zona de frontieră, de exemplu, în Ungaria. Sunt mii de astfel de cetăţeni pe întreaga zonă transfrontalieră în cele 4 judeţe. Şi lucrurile au fost reglementate. Trebuie să vă spun că în perioada de programare 2007-2013, pe zona transfrontalieră, au fost realizate 10 noi puncte de trecere de frontieră, asfaltate toate, care, din păcate, nu au fost deschise pentru că România nu a intrat în spaţiul Schengen, ştim cu toţii acest lucru, dar care în această perioadă ne-ar fi fost de mare, mare folos, cu atât mai mult pentru afluxul de români care au venit în ţară. Şi am văzut cu toţii imaginile de la Nădlac. Noi vom putea susţine inclusiv acest proiect, dar vă rog să fiţi de acord ca să venim în sprijinul Guvernului şi să adoptăm un proiect legislativ pentru toate cele 10 puncte de trecere de frontieră, pentru care am cheltuit zeci de milioane de euro, pe frontiera româno-maghiară, şi în acest fel să venim în sprijinul celor care trăiesc în zona de graniţă, pentru a le uşura traiul şi accesul în România, respectiv Ungaria, pe de o parte. Şi în cazul în care Guvernul demarează aceste proceduri, cred că trebuie să demarăm şi discuţiile pentru crearea în zona transfrontalieră, aşa cum sunt şi în alte zone europene, a unei benzi speciale pentru cei care trăiesc în zona de graniţă, pentru a nu trebui să stea cei care vin la lucru şi trebuie să-şi aducă copiii la şcoală, mulţi, în momentul de faţă, în România, la bacalaureat, la evaluarea naţională, în perioada următoare. Şi Guvernul să prevadă, de pe acum, pentru aceştia, ca să nu trebuiască să intre în izolare la domiciliu. Pentru că lucrurile vin. Urmează bacalaureatul. Pentru cei care sunt cetăţeni români şi stau în Ungaria, dacă astăzi îşi aduc copiii în România, trebuie să intre 14 zile în izolare la domiciliu. Domnul Vela nu a fost de acord ca să ne ajute, deşi a avut avizul Ministerului de Externe, ministrului învăţământului, ministerului de resort, inclusiv al Comitetului Special pentru Situaţii de Urgenţă, ca acei copii, care erau cetăţeni români şi învăţau în Ungaria, să nu intre în izolare la domiciliu după ce au revenit, după ce şi-au susţinut bacalaureatul în Ungaria. Dar poate va face pentru ceilalţi, pentru români. E adevărat, e dubla măsură. Dar măcar noi suntem solidari şi cu aceştia, împotriva unei decizii aberante pe care a realizat-o, cu două săptămâni în urmă, domnul Vela. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Domnul deputat Drulă Cătălin, vă rog.
Cătălin Drulă Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Susţinem acest proiect de lege. Este benefic pentru cetăţenii din zonă, să nu mai trebuiască să ocolească până la punctul de frontieră de la Cenad. Şi, ca notă generală, vreau să zic că ne bucură când se deschid căi şi treceri între state, nu când se ridică garduri, fie că sunt ele fizice, aşa cum am văzut statele vecine că au făcut în anumite cazuri, fie că sunt garduri ale sentimentelor negative care sunt stârnite de politicieni pentru câştig temporar, aşa cum am văzut că o fac câteodată şi liderii de la Budapesta şi liderii de la Bucureşti. Cred că e important să deschidem căi de comunicare, atât în sens fizic, cât şi în sens mai larg, figurat, nu să ridicăm ziduri şi garduri între noi. Vom vota acest proiect de lege. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc. Domnul Şova Lucian. Pe procedură, domnul Simonis, pe urmă, da? Bun. Domnul Şova Lucian, vă rog. Domnul Şova Lucian. Da. Mulţumesc. Domnul Simonis, vă rog.
Alfred - Robert Simonis Da, domnule preşedinte, strict pe procedură. Practic, domnul Ödön făcuse apel la un anume consens sau, oricum, un demers comun pentru a susţine proiectele la care a făcut referire. Grupul parlamentar al PSD va susţine acest demers fără niciun fel de problemă. E chiar foarte eficient şi util.
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Dacă mai sunt intervenţii? Nu. Domnul Movilă, doriţi intervenţie? Vă rog. La acest punct, la punctul 5, nu? Cu trecerea frontierei.
Petru Movilă Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Partidul Mişcarea Populară votează acest proiect de lege pentru că ne interesează şi susţinem fără nicio rezervă ca relaţiile dintre ţările noastre, România şi Ungaria, să fie cât se poate de bune, ca circulaţia cetăţenilor, cel puţin din preajma frontierei, şi nu numai, să fie cât mai liberă şi mai permisibilă prin deschiderea acestor puncte de frontieră, în cazul de faţă a punctului de frontieră de la Beba Veche şi la Kubekhaza. Sigur că ele sunt valabile şi pentru orice alţi cetăţeni români sau maghiari care au nevoie să le tranziteze. Însă aş vrea să fac o observaţie. Şi pe viitor poate intrăm pe traseul normal şi corect, pentru că iniţierea negocierilor unui tratat de asemenea anvergură, la nivel de stat, între România şi Ungaria, este apanajul exclusiv al Ministerului de Externe şi ministerul sau autoritatea publică locală sau centrală în competenţa căreia este această responsabilitate. Abia după ce ministrul de externe şi prim-ministrul Guvernului României şi cel al Guvernului Ungariei convin acest lucru, finalitatea este realizată prin semnătură de preşedintele fiecăreia din cele două ţări. Sperăm ca acest proiect de lege să fie valid, să fie validat de Curtea Constituţională. Dar pe viitor atragem atenţia că trebuie să revenim la practica normală, curentă, şi Executivul să realizeze aceste atribuţii. La fel cum, săptămâna trecută, am avut, un exemplu clar, un acord realizat de ministerele de interne şi externe din cele două ţări pentru deschiderea altor 3 puncte de frontieră. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Dar decise tot în Parlament. Mulţumesc. Dacă la titlu sunt intervenţii? Articolul unic. Dacă sunt intervenţii? Nefiind amendamente, proiectul de lege rămâne la votul final. Revenim la punctul 4, deoarece avem raportul, nu? Preşedintele Comisiei de agricultură? Avem raportul la punctul 4, da?