Ion-Marcel Ciolacu Un secretar de la Senat, vă rog. (Discuţii.) Şedinţă comună online a Camerei Deputaţilor şi Senatului, miercuri, 20 mai. Doamnelor şi domnilor deputaţi şi senatori, Declar deschisă şedinţa comună de astăzi a Camerei Deputaţilor şi Senatului. Ordinea de zi şi programul de lucru, precum şi modalitatea de desfăşurare pentru şedinţa comună au fost stabilite de Birourile permanente ale celor două Camere, cu participarea liderilor grupurilor parlamentare, fiind afişate pe site-urile celor două Camere. Programul de lucru va dura până la finalizarea ordinii de zi. (Discuţii.) Da, domnule lider, întrerupem. Spuneţi! (Discuţii.) Vreţi procedură înainte de deschiderea şedinţei sau după? (Discuţii.) Doamnelor şi domnilor deputaţi şi senatori, Intrăm în ordinea de zi. Procedură. Domnule lider, vă rog. Domnule lider. Haideţi să citesc procedura şi, până atunci, dânsul ne sună. Vă rog frumos, staţi cu telefoanele deschise. Da? Intrăm în ordinea de zi. Solicitarea prim-ministrului Guvernului României, domnul Ludovic Orban, adresată Parlamentului, cu privire la încuviinţarea stării de alertă pe teritoriul României, instituită prin Hotărârea Guvernului României nr.394/2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.410/18.05.2020. În cursul zilei de luni, 18 mai 2020, a fot primită solicitarea prim-ministrului Guvernului României, domnul Ludovic Orban, adresată Parlamentului, cu privire la încuviinţarea stării de alertă pe teritoriul României. Birourile permanente, reunite în şedinţă comună, cu participarea liderilor grupurilor parlamentare, au hotărât ca aceste documente să fie trimise Comisiilor juridice ale celor două Camere în vederea examinării şi întocmirii raportului comun şi a proiectului de hotărâre, iar pentru elaborarea avizului comun au fost sesizate Comisiile pentru sănătate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Termenul de depunere a fost stabilit la data de 20 mai 2020, toate documentele, inclusiv proiectul de hotărâre, au fost afişate pe site-ul celor două Camere. Din partea Guvernului, are cuvântul domnul ministru Raed Arafat, pentru prezentarea Hotărârii Guvernului nr.394/2020. Aveţi cuvântul, domnule ministru, succint, dacă doriţi... (Discuţii.) La pupitru? La pupitru, jos, acolo.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc, domnule ministru. În continuare, are cuvântul doamna deputat Laura Moagher, reprezentantul Comisiei juridice, pentru prezentarea raportului comun al proiectului de hotărâre. Vă rog, doamna deputat.
Laura-Mihaela Fulgeanu-Moagher Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Raport comun asupra Hotărârii Guvernului nr.394/18.05.2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. În conformitate cu prevederile art.13, pct.30 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi ale art.4 alin.(3) şi (4) din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, Comisia juridică de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaţilor şi Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din Senat au fost sesizate în vederea examinării şi întocmirii raportului comun şi a Proiectului de hotărâre a Parlamentului asupra Hotărârii Guvernului nr.394/18.05.2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de hotărâre, prin avizul nr.468/18 mai 2020. Comisia pentru sănătate publică a Senatului şi Comisia pentru sănătate şi familie a Camerei Deputaţilor au hotărât, cu majoritate de voturi, să adopte aviz comun favorabil. Hotărârea Guvernului are ca obiect reglementarea unor măsuri începând cu data de 18 mai 2020, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. Măsurile de prevenire şi control al infecţiilor, condiţiile concrete de aplicare şi destinatarii acestor măsuri, precum şi instituţiile şi autorităţile publice care pun în aplicare sau urmăresc respectarea aplicării măsurilor pe durata stării de alertă sunt prevăzute în anexele: nr.1, respectiv - "Măsuri pentru creşterea capacităţii de răspuns", anexa nr.2 - "Măsuri pentru asigurarea rezilienţei comunităţilor", anexa nr.3 - "Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc". Membrii celor două Comisii juridice sesizate în fond au dezbătut hotărârea în şedinţă comună. În urma dezbaterilor, au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, spre dezbatere şi adoptare, prezentul raport comun şi Proiectul de hotărâre privind încuviinţarea stării de alertă şi a măsurilor instituite prin Hotărârea Guvernului nr.394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Amendamentele respinse sunt redate în anexă la prezentul raport comun. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Începem dezbaterile generale, care vor viza întreg conţinutul proiectului de hotărâre. Avem lista cu înscrierile la cuvânt din partea grupurilor parlamentare - doi reprezentanţi din partea fiecărui grup, Camera Deputaţilor şi Senat, în total - 6 minute pentru fiecare grup reunit, conform acordului liderilor. O să începem cu..., vă rog, domnul Radu Preda - nu? -, din partea Grupului Partidului Social Democrat de la Senat. Domnule senator, domnule lider, puteţi...
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc, domnule lider. Domnul senator Daniel Fenechiu, din partea Grupului Partidului Naţional Liberal.
Ion-Marcel Ciolacu Acum, domnul senator, vă auzim în plen.
Ion-Marcel Ciolacu Domnule senator, domnule senator, cu permisiunea dumneavoastră...
Ion-Marcel Ciolacu Am înţeles că încălcăm legea, fiindcă propunem să votăm hotărârea de Guvern?! Spuneţi-ne, că stopăm procedura. Sunteţi un jurist...
Ion-Marcel Ciolacu Atunci, eu suspend şedinţa. Eu suspend şedinţa... Chem liderii. Sub nicio formă - nu sunt un jurist atât de marcant ca dumneavoastră -, n-are rost să mai continuăm această şedinţă.
Ion-Marcel Ciolacu Nu, nu, domnule senator, e o acuzaţie foarte gravă...
Ion-Marcel Ciolacu ... faptul că noi astăzi încălcăm legea!
Ion-Marcel Ciolacu Bun, mulţumesc mult.
Ion-Marcel Ciolacu Aş dori, Comitetul liderilor, să ne întrunim. (Discuţii la prezidiu.) Atunci, domnule lider, vă rog frumos! Pe procedură, vă rog frumos, interveniţi.
Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Cred că e o chestiune fundamentală şi esenţială pe care o avem în discuţie şi pe care n-o putem pune sub sfera declaraţiilor politice. Prin urmare, în calitate de lider al deputaţilor Partidului Naţional Liberal, vă rugăm să ducem procedura până la capăt şi să finalizăm pentru că e important ca astăzi să avem acest act normativ adoptat. Mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc mult, domnule lider, chiar vă mulţumesc pentru intervenţie. Continuăm. Aş dori să luăm legătura cu domnul preşedinte Dan Barna, din partea Grupului USR. Reprezintă atât Grupul de la Camera Deputaţilor, cât şi Grupul de la Senat. Vă rog.
Ilie Dan Barna M-auziţi?
Ion-Marcel Ciolacu Da, domnule preşedinte, vă ascultăm.
Ilie Dan Barna Bună ziua! Încă auzeam secvenţa de stand-up comedy de adineauri şi..., datorită întârzierii de pe laptop, şi de asta nu m-am lămurit. Deci pot să-mi exprim punctul de vedere. Mulţumesc. Uniunea Salvaţi România, evident, va vota înfiinţarea stării de alertă, încuviinţarea acesteia, o facem pentru că suntem convinşi că acest Guvern are nevoie de un instrument legal - şi accentuez acest cuvânt - pentru a putea administra situaţia specială în care continuăm să ne aflăm. Noi am spus întotdeauna că vom fi constructivi, pentru că, până la urmă, Guvernul acesta e al României, şi nu e al PNL, cum n-a fost nici al PSD, până acum câteva luni. E totuşi al tuturor cetăţenilor, şi nu e doar Guvernul unora care au carnete de partid de o culoare sau alta. Şi felul în care ieşim din criză chiar ne priveşte pe fiecare dintre noi. Şi constructiv însă nu înseamnă că închidem ochii - şi s-a văzut şi pe parcursul şedinţei de astăzi de la Camera Deputaţilor. Noi am înţeles că în toată această perioadă sunt necesare măsuri specifice, le-am şi susţinut. Am înţeles că e nevoie de restricţii, însă oamenii au nevoie de mai mult de atât, e nevoie de o perspectivă care să ne ajute să înţelegem cum se va schimba viaţa noastră în următoarele luni şi mai ales ce fac autorităţile pentru a-i sprijini pe români să-şi recupereze, cât mai rapid se poate, ceea ce s-a pierdut în ultima perioadă. Pentru că, dacă suntem oneşti cu noi înşine, românii au pierdut foarte multe lucruri. Au pierdut locuri de muncă, au pierdut oportunităţi de afaceri şi au pierdut aparenţa aceea de normalitate, de viaţă normală, care e atât de importantă. Viaţa culturală a dispărut aproape cu totul, în sensul larg al termenului de viaţă culturală. Şi, dacă în privinţa economiei Guvernul a propus foarte... şi a produs foarte puţine lucruri (am discutat acum două zile), poate măcar culturii să i se ofere o mână de ajutor în perioada următoare. USR a depus amendamente în acest sens şi sper să rămână în forma finală. Oamenii însă trebuie să ştie când se pot întoarce, fie şi gradual, la lucrurile care pentru ei contează. De la începutul acestei crize, am văzut cu toţii tot felul de contradicţii şi cârpeli, şi stângăcii: s-au luat decizii de pe o zi pe alta, iar în unele cazuri a treia zi s-a revenit asupra a ceea ce se stabilise în prima zi. Predictibilitate, deşi e un cuvânt frumos şi-l spunem cu toţii, nu a existat. Aceasta este o stare de fapt care trebuie să înceteze şi e necesar să înceteze. Şi nu cred că în 20 mai - e, cumva, poate un pic de ironie fină, e ziua primelor alegeri libere de după revoluţie, acea Duminică a Orbului de unde a pornit totul -, nu cred că mai putem să fim surprinşi de situaţie. Nu putem să ieşim în faţa oamenilor şi să continuăm să ridicăm din umeri la multe din întrebările legitime pe care le punem, pentru că avem deja modele în alte ţări, avem deja experienţă proprie - bună, rea, aşa cum am reuşit s-o acumulăm. Şi chiar... noi credem, continuăm să credem că e nevoie de un plan şi că acesta se poate realiza. Şi că e nevoie de un plan ne spune şi Comisia Europeană. Se vede până la Bruxelles că România stagnează. Suntem încă în ţara în care funcţionează legi şi instituţii schilodite de Liviu Dragnea: Secţia specială de prigonit magistraţii e încă acolo, legile justiţiei sunt încă în dezacord cu recomandările Comisiei de la Veneţia. Şi nu spuneţi că n-aţi fost avertizaţi. Am văzut astăzi un spectaculos... spectaculoasă prestaţie de ipocrizie a vechilor partide, în care se împingeau unul pe altul la microfon să explice cum susţin reforma justiţiei, şi PSD-ul, şi PNL-ul în egală măsură, dat fiind că, atunci când au contat însă voturile, lucrul ăsta nu s-a întâmplat. Aveţi pe masă propunerile noastre concrete pentru îndreptarea acestor aberaţii, şi pentru Secţia specială, şi pentru legile justiţiei, sunt iniţiative depuse de USR în ultima perioadă. Haideţi să vedem dacă promisiunile de astăzi chiar devin realitate. Până acum n-aţi vrut s-o faceţi. Şi să fie foarte clar: nu putem continua să invocăm pandemia pentru a refuza să punem justiţia în ordine. Tot Comisia ne spune într-un raport care ar trebui să-i facă pe unii dintre oamenii din ministere să roşească, ne mai spune câteva lucruri (raportul, chiar zilele acestea): pentru digitalizare s-au făcut într-adevăr nişte paşi, e un lucru pozitiv, dar lipseşte aproape complet corelarea lor, practic, instituţiile continuă să se digitalizeze fiecare la ea acasă, fără nicio legătură cu celelalte; bugetul nu adună destui bani şi, dacă pot să am o notă aici, nici nu încurajăm companiile să producă ca să aibă de unde plăti, iar ce se colectează se pierde în cunoscutele deja conducte transpartinice de risipit bani publici, mufate la puşculiţe de partid; investiţii în infrastructură nu există în realitate la acest moment, vorbim în continuare doar de planuri; nu se reformează administraţia, sistemele sunt fix la fel, iar despre IMM INVEST, iată că şi Comisia ne spune exact ce am spus şi noi acum două zile: efectul e mic chiar şi în condiţiile în care ar funcţiona ireproşabil, ceea ce am recunoscut cu toţii că nu e cazul. Şi pentru că vorbim de Parlament, nu pot să nu remarc cu amărăciune cum în textul de astăzi s-a intervenit cu amendamente în spatele cărora se ascunde doar lupta politică pe posturi de conducere în spitalele noastre. Aceea este explicaţia intervenţiei colegului meu de mai devreme, foarte, foarte corectă. Citez dintr-un amendament depus chiar de PSD: "Autorităţile publice locale, pentru unităţile sanitare din subordine, exercită atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii de conducere." Deci, practic, PSD-ul vrea să continue să păstreze numirile în spitale în subordinea administraţiilor locale pentru a conserva exact acele reţele de putere care au îngenunchiat sistemul sanitar şi care sunt unul din motivele principale pentru care reacţia a fost atât de slabă şi s-au întâmplat drame cum a fost cea de la Suceava. Aici am ajuns: ca în vremea celei mai mari crize de sănătate publică din istoria noastră modernă să conteze mai mult controlul instituţiei decât performanţa ei. Continuaţi să insistaţi să ţineţi incompetenţi pe funcţii doar pentru că sunt membri de partid, prieteni, parteneri de bere. Vă e pur şi simplu frică de profesionişti care nu ascultă de baroni locali, fie ei..., că asta e ironia, fie roşii, fie galbeni. Vi se pare că spitalele noastre sunt bine administrate? Sunteţi aşa de mulţumiţi de performanţele managerilor încât vreţi să-i păstraţi cu orice chip? De ce folosim un act pentru întărirea baronilor locali? Folosim un act de o responsabilitate pentru ţară, această criză şi această stare de alertă, pentru a întări controlul baronetului asupra sistemului sanitar. Chiar nu putem privi mai departe de interesele acestea meschine de plătit obligaţii?! Da, o să votăm pentru, deoarece Guvernul are nevoie să aibă acest instrument funcţional, dar gândirea aceasta care ne sufocă, de tip "Mâine e o altă zi, vedem noi atunci ce-om face, hai s-o scoatem la liman cu datoriile de astăzi!", nu ne duce nicăieri. România chiar are nevoie de un plan pentru poimâine. Mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc, domnule preşedinte. Văd o solicitare de la domnul Seidler Cristian-Gabriel, doreşte să intervină pe procedură, din partea Grupului USR.Vă rog, faceţi legătura. Şi, pe urmă, luăm legătura cu domnul Victor Ponta. V-ascultăm, domnule Seidler.
Cristian-Gabriel Seidler Da, domnule preşedinte. Îmi cer scuze de întârziere, am încercat pe toate sistemele posibile să cer cuvântul pe procedură încă înainte să intrăm în ordinea de zi. Domnule preşedinte, În baza articolului... (Neinteligibil.) ... Camerei Deputaţilor şi Senatului, vă solicit, în numele Grupului parlamentar al USR, să supuneţi la vot suplimentarea ordinii de zi cu Pl-x 282/2017 conform înregistrării la Camera Deputaţilor, L365/2017 la Senat. E vorba despre eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, care poate fi realizată doar în plenul reunit, aşa cum a indicat Curtea Constituţională a României. Felul în care veţi proceda, domnule preşedinte al Camerei Deputaţilor, dar şi preşedinte al PSD, felul în care vor vota mai apoi parlamentarii ţării vor arăta intenţia adevărată, de a păstra sau de a elimina pensiile speciale, începând acum cu cele ale parlamentarilor. Nu vă ascundeţi în spatele unor pretexte procedurale, există acoperire în Regulament pentru ceea ce vă solicităm. Acum, să vă vedem intenţiile reale.
Ion-Marcel Ciolacu Domnule lider, o singură întrebare: avem raport?
Cristian-Gabriel Seidler În lipsa raportului, care întârzie de aproape trei ani de zile, plenul reunit, fiind suveran, poate adopta proiectul de lege...
Ion-Marcel Ciolacu Staţi, mai rămâneţi pe fir, să putem verifica dacă este. Ştim că această procedură este la Cameră, dar nu pe plen reunit... neexistând raport... Doresc, liderii de grup, să vă apropiaţi. PAUZĂ
Ion-Marcel Ciolacu OK. În primul rând, aş vrea să specificăm un lucru. Domnul Seidler, nefiind vicelider sau lider de grup, nu avea... dar fiind o problemă atât de importantă cea pe care a solicitat-o, am luat-o în discuţie cu liderii de grup. Vă rog, domnule vicelider USR.
Iulian Bulai Mulţumesc, domnule preşedinte. Personal, consider că buna-credinţă este mai importantă decât anumite cutume parlamentare. De aceea, în ciuda refuzului dumneavoastră de a dezbate într-o formă care ar fi putut fi pusă în discuţie astăzi, cred că este foarte important să avem un angajament din partea tuturor liderilor de grup că în următoarea şedinţă a Comisiei pe statut se va discuta acest proiect şi se va da un raport, pentru a putea fi dezbătut în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Fără această procedură, cred că suntem împotmoliţi. Ar trebui să începem cu un angajament din partea dumneavoastră, pentru că aveţi majoritate în Cameră, pentru a duce la îndeplinire această procedură. Mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Aş dori să iau legătura cu domnul preşedinte Victor Ponta. Domnule preşedinte, vă ascultăm.
Victor-Viorel Ponta Alo!
Ion-Marcel Ciolacu Vă ascultăm, domnule preşedinte.
Victor-Viorel Ponta Vă mulţumesc, domnule preşedinte, nu eram sigur că mă auziţi. Pentru că voiam să auziţi şi dumneavoastră, şi restul oamenilor care ne urmăresc că există şi voturi împotrivă. Şi alături de colegii mei de la PRO România, aşa cum am votat împotriva legii adoptate săptămâna trecută, vom vota şi împotriva acestei proceduri foarte ciudate. Oricine trece de anul II la Facultatea de Drept ştie că în Parlament nu votezi hotărâri de guvern. Dar, din punct de vedere politic, vom vota împotrivă pentru a explica, pentru foarte mulţi oameni care sunt de aceeaşi părere cu noi, că nu facem altceva... nu faceţi dumneavoastră, toţi cei care votaţi "pentru" azi, altceva decât să daţi puteri mai mari unui guvern, Guvernul Orban, care în ultimele luni a dovedit deja, în primul rând, că este incapabil să-şi apere cetăţenii. M-aş fi bucurat acum să votăm acel proiect de lege al PRO România - PSD prin care se dădeau oamenilor măşti. Din păcate, s-a votat ieri la Senat, dar Guvernul încă nu-l pune în aplicare, însă dă amenzi celor care nu au măşti. M-aş fi bucurat să votăm azi sancţionarea acelor înalţi funcţionari din Guvern vinovaţi de crimele de la Suceava, pentru că acolo oameni care puteau să fie salvaţi au murit din cauza incompetenţei şi protecţiei politice. Aş fi vrut să votăm azi măsuri economice, ca să fim siguri că nu vom mai păţi ca în 2010, atunci când firmele româneşti şi românii au plătit cu viaţa lor, cu buzunarul lor, cu nivelul lor de trai greşelile şi hoţiile unora aflaţi la guvernare. Aş fi vrut astăzi să văd că nu dăm mai multe puteri unui guvern care gândeşte cu o minte de miliţian de dinainte de ʹ89, ne dă amenzi, ne sancţionează, dar nu sprijină oamenii atunci când vrem să-i sprijinim. Şi tot acest Parlament a votat să sprijinim oamenii în ceea ce priveşte ratele la bănci, în ceea ce priveşte banii către utilităţi. Acest Guvern şi Partidul Naţional Liberal s-au opus tuturor măsurilor bune pentru români. Aş fi vrut ca azi să votăm să interzicem Guvernului actual să mai vândă muncitori români, să mai vândă buşteni, să mai vândă grâu, să ne vândă, de fapt, pe noi toţi şi viitorul nostru. Din păcate, azi ni se cere să dăm mai multe puteri unui guvern pe care noi, cei de la PRO România, îl considerăm ilegitim, băgat pe gâtul Parlamentului ca o formă de şantaj de preşedintele Iohannis, în luna martie, un guvern pe care trebuie să-l dăm imediat jos, nu să-i dăm mai multe puteri, puteri pe care să le folosească împotriva cetăţenilor şi împotriva interesului României. Aşa încât vom vota împotrivă. Şi îmi doresc cât mai curând ca Parlamentul României, reprezentându-i pe oameni, să dea jos acest Guvern şi să se ocupe de problemele oamenilor, nu de ale celor aflaţi, prin şantaj, la guvernare. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Din partea Grupului UDMR, domnul senator Cseke Attila.
Ion-Marcel Ciolacu Vă ascultăm, domnule senator.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc, domnule senator şi lider al Grupului UDMR din Senat. Domnule deputat Petre Movilă, după ce terminaţi la telefon, vă invităm aici.
Petru Movilă Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Partidul Mişcarea Populară - parlamentarii PMP vor vota Hotărârea Camerei Deputaţilor şi Senatului referitoare la Hotărârea Guvernului nr.394/18.05.2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Considerăm că hotărârea este necesară, în condiţiile în care încă suntem sub ameninţarea coronavirusului, iar relaxarea prea rapidă poate avea efecte negative semnificative. Nimic nu poate fi mai important decât siguranţa cetăţenilor. Starea de alertă nu este un motiv de polemică parlamentară, iar opiniile diferite privind măsurile implementate nu ar trebui să fie divergente, pentru că, vă readuc aminte, scopul nostru aici este să protejăm România. Toate dezbaterile din ultimele zile ar fi trebuit să aibă ca scop principal îmbunătăţirea condiţiilor pentru mediul de afaceri, pentru sistemul sanitar, grija pentru elevii şi profesorii noştri. În schimb, nu am avut parte decât de comentarii ironice, fără niciun scop clar, de speculaţii infantile, de remarci acide şi de bisericuţe parlamentare, fiecare cu agenda proprie. Hotărârea de guvern vine să reglementeze cadrul legal pentru reluarea activităţilor cotidiene. Un Parlament dezbinat în faţa pandemiei de coronavirus va duce la şi mai multă neîncredere în rândul populaţiei, unde deja s-au văzut manifestări virulente care îndeamnă la nesupunere, la agresiuni împotriva instituţiilor statului. Măsurile luate prin intermediul stării de alertă nu trebuie să permită riscuri, sistemul sanitar trebuie protejat, la fel şi mediul de afaceri, care a suferit cel mai mult din momentul instituirii stării de urgenţă, iar bâlbâielile din ultimele două luni de zile trebuie corectate. Firmele au nevoie de stabilitate şi de predictibilitate, pe lângă un pachet de măsuri economice care într-adevăr să-i ajute pe oamenii de afaceri. Partidul Mişcarea Populară cere de la voi, stimaţi colegi parlamentari, responsabilitate şi solidaritate. Acum este momentul să demonstrăm din nou că merităm toată încrederea românilor care ne-au trimis aici, în Parlamentul României. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Aş dori cu domnul preşedinte Călin Popescu-Tăriceanu.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Domnul deputat Florin Roman, din partea Grupului Partidului Naţional Liberal, liderul de grup.
Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Domnilor preşedinţi, Doamnelor şi domnilor colegi, Am să încep şi eu cu nişte cifre, pentru că eu cred că trebuie să le reamintim zi de zi celor care se opun unor măsuri necesare pentru salvarea vieţii oamenilor. Astăzi, 20 mai 2020: 1 141 de decese, 30 000 de cetăţeni români aflaţi în izolare, 11 000 de cetăţeni români aflaţi în carantină şi 17 387 de cazuri confirmate. Asta este România astăzi, când noi suntem chemaţi să dăm un vot asupra acestui act administrativ. Doamnelor şi domnilor colegi, E clar că se degajă două opinii: opinia celor responsabili, şi aici vorbim de cei care gestionează concret această situaţie fără precedent, Guvernul României, şi avem cealaltă parte, a celor care spun: nu votăm starea de alertă, nu avem soluţii, dar nici nu vrem să... adică vrem să fim Gică Contra, fără a fi măcar o discuţie măruntă despre minime soluţii. Vă reamintesc, dragi colegi, că în momentul în care această pandemie a început să-şi producă efectele, din nefericire, România a fost complet nepregătită. Guvernul PSD ne-a lăsat cu stocurile zero materiale şi aparatură sanitară. Şi cât de bune ne-ar fi fost astăzi dacă nu cele opt spitale regionale, măcar unul dintre ele, ca să putem să avem o infrastructură sanitară necesară. Vă mai reamintesc că Guvernul PSD era preocupat să dea jos Guvernul Orban. Guvernul PSD îşi dorea cu orice preţ să suprapună o criză politică peste o criză sanitară. Este acelaşi lucru: acum se vorbeşte de moţiune de cenzură, suprapusă peste criza sanitară. Ăsta este adevărul, că vă place, că nu vă place, stimaţi colegi. Vorbiţi în permanenţă de tunuri. Dumneavoastră, cei de la PSD, aţi inventat tunurile. Pentru că, dacă ne uităm în presa vremii, vedem că aţi inventat tunurile financiare, pornind de la baronii lui Adrian Năstase şi până în zilele noastre. Ce bine ar fi fost, dragi colegi, ca ultimii miniştri ai sănătăţii să nu fie preocupaţi de şpagă, de exemplu. Şi voi vorbiţi de şpagă! Atenţie, că vorbiţi de funie în casa spânzuratului! Un alt coleg de-al dumneavoastră, ministru, se ascunde prin Parlament de justiţie. Păi, dumneavoastră ne vorbiţi nouă de tunuri, când liderii dumneavoastră reprezentativi sunt astăzi nu în izolare, nu în carantină - e adevărat că nici în arest -, dar sunt pe la instanţe, fiind acuzaţi de fapte de corupţie?! Lucrurile astea, stimaţi colegi, nu se uită. M-aş fi bucurat să avem o clasă politică responsabilă, care pentru o perioadă scurtă să lase la o parte lupta politică - oricum, ne aşteaptă campania electorală - şi să vină cu soluţii. Singurele soluţii pe care le-am auzit sunt de un populism ieşit din comun. Şi aici am constatat că noua majoritate construită în jurul PSD nu are limite în a stabili populisme. Am văzut "dăm măşti gratis". Bravo! Bravo! "Dăm totul gratuit." Bravo! Şi pe de altă parte veniţi şi spuneţi: vai de mine, dar ce facem cu economia? Adică dumneavoastră vreţi să reduceţi tot ceea ce înseamnă parte de venituri la bugetul de stat şi, în acelaşi timp, să măriţi cheltuielile cu gratuităţi, fără număr, fără număr. Mi-e greu să cred, domnule preşedinte Tăriceanu, aşa cum vă cunosc, ca un liberal adevărat, că aţi devenit adeptul gratuităţilor oferite de domnul Ponta şi colegii lui de conjunctură. Îmi este foarte greu să înţeleg cum dumneavoastră, ca un liberal adevărat, care vorbeaţi întotdeauna de circulaţia mărfurilor, de circulaţia persoanelor... de libera circulaţie a persoanelor, de tot ceea ce înseamnă ideile de bază sau unele idei de bază ale Uniunii Europene, astăzi sunteţi cot la cot cu cei care spun: nu e bine, nu trebuie lăsat să circule, nu trebuie să facem aşa, nu trebuie... Unde sunt oare justa valoare şi justul echilibru? (Discuţii.) În altă ordine de idei...
Ion-Marcel Ciolacu Domnule preşedinte Tăriceanu, veţi avea drept la replică şi...
Florin-Claudiu Roman În altă ordine de idei, stimaţi colegi, Partidul Naţional Liberal, în timp ce dumneavoastră îl asediaţi din toate părţile, îl hărţuiţi, aduceţi miniştri săptămână de săptămână la ora Guvernului, la moţiuni simple şi aşa mai departe, în timp ce dumneavoastră faceţi treaba asta, Guvernul liberal face ceea ce trebuie: pregăteşte planul de măsuri pentru revigorarea economică, pentru că vă reamintesc că nu toată economia şi-a închis porţile, nu toată economia şi-a suspendat activitatea. Ştiu că vă doare foarte tare, dar în momentul în care nu recunoşti nici datele INSP-ului, nici ale Eurostat-ului care îţi vorbesc de faptul... Şi ar trebui să fiţi mândri că România, pe care dumneavoastră o ponegriţi, are cea mai mare creştere economică în primul trimestru. Şi dacă ne comparăm cu aceeaşi perioadă a anului trecut, lucrurile stau la fel de bine. În loc să daţi încredere românilor, în loc să le spuneţi: e greu, dar trecem împreună peste asta, nu faceţi decât să distrugeţi sistematic ceea ce face Guvernul, nu faceţi decât să blocaţi prin tot cea ce puteţi activitatea Guvernului. De fapt, în concluzie, nu faceţi altceva decât să puneţi, iertaţi-mă, că vă spun asta, prin multă iresponsabilitate, în pericol viaţa românilor. Ştiu că vă doare că nu suntem în situaţii precum cea a Italiei, cea Spaniei, cea a Angliei, cea a Germaniei şi a Franţei, nu suntem, pentru că am avut oameni ca Raed Arafat pe care... (Discuţii.) , pe care l-aţi susţinut, iar în momentul în care şi-a spus părerea de specialist, aţi început să-l ponegriţi. Noi am rămas aceiaşi oameni, credem în specialişti, credem în epidemiologi, credem că cei care trebuie să vorbească sunt ei, iar noi să tăcem. Aşa să ne ajute Dumnezeu şi aşa să ne judece românii pe fiecare! (Aplauze.) Mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu mulţumesc. Domnul lider Benedek Zacharie. Şi... A! Dreptul la replică, vă rog. Domnule Arafat, domnule ministru, dacă doriţi şi dumneavoastră drept la replică.
Ion-Marcel Ciolacu Încercaţi să finalizaţi, domnule senator.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Domnul lider de grup UDMR, Benedek Zacharie. Vă rog.
Zacharie Benedek Domnilor preşedinţi, Stimaţi colegi, Prin definiţie, Parlamentul legiferează, iar Guvernul, fiind Executiv, pune în aplicare legile. Tot prin definiţie, legile au caracter general care creează un cadru şi reglementează obiectivele care urmează să fie atinse, iar Guvernul stabileşte detaliile necesare. Totul se bazează pe colaborare, dialog şi încredere între puterile statului. De mai mulţi ani această teorie nu funcţionează în România, contextul dificil creat de această pandemie a scos în evidenţă modul deficitar în care au ajuns să funcţioneze mecanismele constituţionale. Prin acapararea puterii efectul acestora s-a diminuat, iar din cauza lipsei dialogului, ele au devenit contraproductive şi, peste toate acestea, domneşte o neîncredere generală. Nu pot explica altfel anomaliile la care asistăm astăzi. În situaţie de criză, mai ales în acest caz, fără precedent, Guvernul ar trebui să acţioneze rapid şi eficient, dar, în realitate, nu se întâmplă astfel. Avem în faţă un tablou sumbru în care sunt evidente neîncrederea, nesiguranţa, bâlbele frecvente în exprimarea unor decizii şi în modul de comunicare. Lipsa unui dialog instituţional şi de dezbatere a măsurilor care urmează să fie luate, a direcţiei de mers a generat această situaţie nouă şi, după părerea noastră, aberantă din punct de vedere constituţional, la care Legislativul nu vine cu un act cu caracter specific, cu un cadru pe care Guvernul ar trebui să-l urmeze, ci cu o lege plină de detalii, urmată de o hotărâre de încuviinţare. Chiar şi aşa, nu credem că măsurile nu vor fi urmate de haos şi de nemulţumiri. Executivul nu a explicat clar motivul pentru care a decis unele interdicţii în cazul unor operatori economici sau sectoare ale economiei. De exemplu, în cazul teraselor, cu respectarea măsurilor sanitare, dar, în schimb, se constată îmbulzeală în magazine, pieţe şi mijloace de transport în comun. De ce măsurile nu sunt diferenţiate pe zone geografice, în funcţie de rata îmbolnăvirilor şi de gradul de nesupunere al cetăţenilor, demonstrat în perioada stării de urgenţă? Şi întrebările pot continua. Aceste semne de întrebare vor genera şi mai multă neîncredere, atât din partea Parlamentului, dar mai ales din partea populaţiei. Neîncrederea populaţiei în corectitudinea deciziilor Guvernului nu se va transforma niciodată în respectarea regulilor şi nici în solidaritate. Întrebare, stimaţi guvernanţi: când pot începe activităţile economice, când putem începe, treptat, adevărat, dar viaţa normală? De ce în această perioadă, când şcolile nu funcţionează, nu se igienizează, nu sunt modernizate? De două luni, nimeni nu se ocupă de această problemă şi când va începe anul şcolar vom avea tot atâtea şcoli cu toalete în curte, tot atâtea şcoli fără aviz sanitar. De asemenea, fără un program de revenire treptată a economiei, lista de interdicţii şi excepţii de la interdicţii, precum şi măsurile lipsite de finalitate vor întâmpina numai respingere. Fără un orizont de speranţă şi de raţiune a limitărilor, ne este teamă că şi ceea ce s-a realizat până acum, şi anume evitarea colapsului sistemului sanitar este pus în pericol. Dar cu toate acestea, date fiind amendamentele, restricţiile prevăzute, dată fiind situaţia generată, cauzată de pandemie, UDMR-ul va vota hotărârea de încuviinţare a hotărârii Guvernului privind declararea stării de alertă. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Şi ultimul vorbitor, domnul Simonis, liderul Grupului Partidului Social Democrat. Mi-aş dori mult să nu avem drept la replică.
Alfred - Robert Simonis Mulţumesc, domnule preşedinte. Am să încerc să nu pronunţ niciun nume, deşi e complicat. Spunea un antevorbitor - citez - "că râde lumea de noi". Da, domnilor de la PNL, râde lumea de dumneavoastră, pentru că aţi ajuns să acuzaţi Parlamentul pentru un demers de a încuviinţa o stare de alertă, demers pe care l-aţi iniţiat dumneavoastră, mă rog, Guvernul dumneavoastră, în cursul acestei săptămâni, printr-o solicitare făcută de Guvern la adresa Parlamentului de a încuviinţa această stare de alertă. Vă daţi seama în ce situaţie ridicolă aţi pus Guvernul? Râde lumea de dumneavoastră, pentru că n-aţi explicat nici până astăzi de ce, timp de trei zile, în România nu a existat nicio reglementare în domeniul stării de alertă, pentru că dumneavoastră, cei de la Guvern, aţi uitat să trimiteţi la Parlament proiectul de lege. Vă văd extrem de supăraţi şi deranjaţi pentru faptul că Parlamentul încuviinţează starea de alertă. Da. Acest Parlament nu are încredere într-un Guvern incompetent şi simte nevoia să aibă acest mecanism de control pe măsurile, de multe ori abuzive, pe care Guvernul le propune. Avem exemplu. Şi un alt antevorbitor ne spunea că nu ştiu cine încearcă să protejeze nu ştiu ce şefi incompetenţi de spitale. Stimate domn, n-am să vă pronunţ numele, dar aceşti şefi incompetenţi de spitale sunt cei care sunt în prima linie de trei luni de zile şi sunt cei mai expuşi la infectarea cu acest virus. În schimb, evident că trebuie să avem un control şi nu putem permite ca în continuare coafeze, chelneri, şefi de pompe funebre să ajungă şefi de spitale, oameni buni! În România, în ultimii 30 de ani, probabil, cu siguranţă, au fost foarte multe numiri politice aberante, dar niciodată, niciun partid politic n-a numit şefi de spital şefi de pompe funebre sau chelneri! Niciodată! Cu atât mai puţin într-o stare de alertă, într-o stare de urgenţă, într-o situaţie de criză sanitară. E un aspect extrem de important, şi de aceea am intervenit. De asemenea, a fost necesar să oprim aceste abuzuri grosolane prin care pensionari, care depăşeau cu un minut, cu cinci minute ora până la care puteau să iasă din casă, primeau amenzi de 20 000 de lei - 200 de milioane de lei vechi! Am spus-o şi zilele trecute: probabil că, în vilele de protocol unde locuiesc cei de la Guvern, e foarte mică suma asta. Pentru omul de rând este o sumă colosală. A trebuit să amendăm proiectul depus de Guvern, pentru că, dacă obligi cetăţenii să poarte mască, trebuie să ai capacitatea să o pui la dispoziţie persoanelor vulnerabile, persoanelor defavorizate. Îl auzeam pe Cîţu, pe ministrul, pe cămătarul Cîţu - Cîţu Cămătaru, rimează ştiţi foarte bine cu cine! - l-am auzit spunând că avem o mare creştere economică. Astăzi un alt domn ne spunea că nu ne putem permite această cheltuială cu măştile. Hotărâţi-vă! Avem creştere şi aveţi bani ori nu avem? De asemenea, începem să intrăm sau am intrat într-o criză economică de proporţii. Aţi luat zero măsuri economice în favoarea oamenilor şi a societăţilor. Nu mai repet câte măsuri luate de Parlament le-aţi atacat la CCR. Însă relansarea economică nu se face nici cu restricţii la nesfârşit şi nici cu amenzi ca să vă faceţi dumneavoastră planul şi venituri la buget pentru a acoperi găurile lui Cîţu din buget. Nu dând amenzi la oamenii care întârzie cinci minute aduceţi bani la buget! Şi de aceea trebuie să amendăm acest proiect. În final, pentru a nu lungi la nesfârşit, vă anunţ că parlamentarii PSD, deputaţi, Grupul parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, va vota încuviinţarea stării de alertă, în condiţiile pe care le-am spus şi cu amendamentele făcute şi modificările făcute, însă vă spun că nu vom permite abuzuri, nu vom permite restricţii aberante şi nu vom permite prelungirea acestei stări la nesfârşit. Nu vom permite aceasta, şi de aceea e bine că va trebui să veniţi în Parlament de fiecare dată când doriţi să instituiţi această stare de alertă. O ultimă chestiune. V-am auzit plângând pe umerii doctorului Raed Arafat. Mi-ar fi şi jenă, ţinând cont de faptul că este cunoscut faptul - ştim cu toţii - că, acum două luni, acum trei luni, ministrul Vela cerea rapoarte peste rapoarte şi căuta pretexte pentru a-l demite. Stau şi mă întreb: dacă v-ar fi ieşit acest plan, cine ar fi dus lupta cu acest COVID-19, cu acest virus blestemat? Cîţu? Vela? Grindă? Cine o făcea? Am mai auzit o acuzaţie şi cu asta închei. Ne acuzaţi de faptul că, acum două-trei luni, patru luni, se încerca nu ştiu ce moţiune de cenzură. Din nou, mi-ar fi jenă. În 12 martie, Cîţu a fugit din Parlament pentru a-şi depune mandatul de premier desemnat, şi dumneavoastră vorbiţi de responsabilitate? Când alte ţări negociau, se întâlneau, negociau toate grupurile parlamentare, toate forţele politice pentru a implementa măsuri împotriva răspândirii virusului, dumneavoastră convocaţi partidele pentru a face anticipate. Puţină decenţă, vă rog mult! Mulţumesc. (Aplauze.)
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Am încheiat dezbaterile generale. Urmează dezbaterile pe articole ale proiectului de hotărâre. Reamintesc procedura votului electronic la distanţă. Domnule Tănase, doriţi să interveniţi? Nu. Mulţumesc mult. Exprimarea votului prin mijloace electronice se face în intervalul de timp de minimum cinci minute, alocat votării, anunţat de preşedintele de şedinţă, textul "puteţi vota!", fiind afişat pe ecranul dispozitivelor. Deputatul sau senatorul are următoarele posibilităţi: În cazul în care nu apăsaţi nicio tastă, sunteţi considerat absent la votul respectiv. Rezultatul votului este contorizat sub fiecare buton la vot. La încheierea votului, pe ecranul dispozitivului de vot va fi afişat textul "vot oprit". După finalizarea şedinţei, rezultatele voturilor exprimate de către fiecare parlamentar vor fi afişate pe site-urile Camerei Deputaţilor şi cel al Senatului. Cu aceste precizări, începem dezbaterea pe articole. Dacă la titlul proiectului de hotărâre sunt obiecţii. La titlu. Nu sunt. Adoptat. La preambul? Nu sunt. Adoptat. La articolul unic sunt obiecţii sau comentarii? Nu sunt. Adoptat. La articolul unic, punctul 1. Am o rugăminte. Liderii de grup să avem o discuţie privind amendamentele admise şi respinse. Domnilor, şi decideţi. (Discuţii la prezidiu.) Domnule lider al Grupului UDMR, vă rog să luaţi cuvântul. Domnul Benedek, da?
Zacharie Benedek Da. Vă mulţumesc. Deci avem un amendament respins la numărul curent 17, art.5 pct.1 lit.d): "Valea lui Mihai, judeţul Bihor - feroviar şi rutier (cu excepţia traficului feroviar de marfă)". Şi noi adăugăm "lucrători transfrontalieri". Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Conform deciziei Comitetului liderilor, acest amendament va fi parte integrantă din proiectul de hotărâre. Stai o secundă. Cel de al doilea... cel de-al doilea... Păi, nu... cel de-al doilea. Comisia, vă rog. Domnul...
Laura-Mihaela Fulgeanu-Moagher Da, domnule preşedinte. La anexa numărul 3, articolul 3 punctele 1 şi 2 se modifică, rămânând în forma Guvernului. Vă mulţumesc. (Discuţii.)
Ion-Marcel Ciolacu Şi domnul lider PNL, vă rog.
Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Rugămintea este să suplimentăm acel punct de frontieră de la Valea lui Mihai cu încă două puncte de frontieră: cel de la Salonta şi de la Turnu. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc. Deci, cu cele trei modificări, supunem la vot proiectul de hotărâre în integralitatea sa. Da, domnule ministru, vă rog. Încercaţi să purtaţi masca.
Ion-Marcel Ciolacu Domnule ministru! Domnule ministru...
Ion-Marcel Ciolacu ... trebuie un text. Da? Noi suntem la Parlament, nu la Guvern, acolo merge pe bandă, aici e cu texte...
Ion-Marcel Ciolacu Domnule Tobă, haideţi să facem un...
Ion-Marcel Ciolacu Vă rog. Vă rog, haideţi cu secretariatul şi cu cineva de la Comisia juridică, faceţi textul să-l citim înainte să-l supunem la vot, să avem procedura închisă. Doamna Moagher, la domnul Tobă, la domnul secretar general adjunct. Vă mulţumesc mult. Scrieţi-l! Aţi terminat? Vă rog frumos, doamna deputat Moagher.
Laura-Mihaela Fulgeanu-Moagher Da, domnule preşedinte. La anexa nr.3 se elimină de la punctul A literele a), b) şi d) de la articolul 5. Urmează a se renumerota de către Consiliul Legislativ. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Perfect. Mulţumesc mult. La articolul unic, punctul 2, sunt obiecţii sau comentarii? Nu sunt. Adoptat. La articolul unic, punctul 3, sunt obiecţii sau comentarii? Nu. Adoptat. La articolul unic, punctul 4, sunt obiecţii sau comentarii? Nu sunt. Adoptat. La articolul unic, punctul 5, sunt obiecţii sau comentarii? Nu. Adoptat. Am încheiat dezbaterile. Vă rog să vă pregătiţi pentru exprimarea votului deschis, electronic, la distanţă. Supun votului proiectul de hotărâre în ansamblul său, cu cele trei modificări convenite de Comitetul liderilor. Domnule Tănase, sunteţi pregătit pentru vot? Vă mulţumesc. Vot, vă rog! (Discuţii.) PAUZĂ
Ion-Marcel Ciolacu Vă rugăm... Tehnicul! Stop vot! Doamnelor şi domnilor deputaţi şi senatori, Dintr-un număr de 465 de deputaţi şi senatori şi-au exprimat votul un număr de 417, dintre care: Hotărârea a fost adoptată. Ordinea de zi fiind epuizată, declar închisă şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului. Vă mulţumesc. Şedinţa s-a încheiat la ora 16.41.