20 mai 2020 – Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale (PL-x 354/2018). ( retrimis comisiei )

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Ridic mănuşa aruncată de colegul de la PSD şi îi propun ca, tot astăzi, să fim de acord să trecem pe ordinea de zi acel proiect de lege care are, la fel ca şi acesta, raport de adoptare de la Comisia juridică, iniţiat de PSD, prin care intenţionaţi să amnistiaţi evazioniştii fiscali. (Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale - PL-x 354/2018) . Aţi stabilit cele două praguri, de 50.000 şi de 100.000 de euro. Şi, prin urmare, dacă chiar sunteţi de bună-credinţă, vă invit să veniţi şi să acceptaţi să punem şi acest proiect pe ordinea de zi, să dăm un vot de respingere. Partidul Naţional Liberal - Grupul de la Camera Deputaţilor - nu susţine acea modificare făcută la Senat de o colegă senator. Am spus, încă de la momentul respectiv, că, în momentul în care va ajunge la Camera Deputaţilor, vom amenda acest proiect de lege, şi el nu va fi votat niciodată în forma venită de la Senat. Dar, vă repet, dacă vreţi să fim corecţi până la capăt, dacă doriţi să daţi dovadă de bună-credinţă, vă invit să acceptaţi să trecem pe ordinea de zi proiectul privind amnistierea evazioniştilor fiscali, iniţiat de Grupul PSD, şi să-l respingem la vot. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Domnule Roman, staţi o secundă. Domnul Simonis. Domnul lider Roman, vă rog frumos, veniţi un pic. Domnul Simonis, vă rog.

Alfred - Robert Simonis Să nu amestecăm lucrurile. (Vociferări.) Avem... (Vociferări.) Nu, ajungem şi acolo. Ajungem şi acolo. (Vociferări.) Avem în dezbatere un proiect pe care l-a iniţiat PNL, prin care cei care fac infracţiuni grave şi au până la 7 ani de închisoare fac pedeapsa de acasă. Haideţi să respingem acest proiect! Pentru că noi vorbim despre acest proiect. (Vociferări.) N-aţi vorbit nimic despre ce va face PNL la acest proiect. (Vociferări.) N-aţi explicat de ce aţi făcut această iniţiativă. Evident că nu trebuie să-i explic domnului Roman că, dincolo de a apăra infractorii, apără şi evazioniştii. Pentru că dacă introducem acel raport pe ordinea de zi, cu raport de adoptare, astăzi va fi adoptat. Ce poate să ceară domnul Roman, care ar trebui să cunoască proceduri parlamentare, este să ceară retrimiterea la comisie, ca acea comisie să dea un raport de respingere. Pentru că dacă facem ceea ce aţi cerut dumneavoastră şi introducem acel proiect, înseamnă că-l adoptăm. Or, din această perspectivă, nu avem această susţinere pentru a trece acest proiect. (Vociferări.) Dacă încercaţi să deturnaţi atenţia de la acest proiect toxic, pe care l-aţi iniţiat dumneavoastră, o puteţi face, dar nu vă merge cu mine. Haideţi să finalizăm dezbaterile la acest proiect, după care să cerem retrimiterea la comisie şi să facem în Comisia juridică ce doriţi dumneavoastră. Dar acum vorbim de un proiect toxic pe care PNL l-a iniţiat. Punct. (Vociferări.)

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc. Mulţumesc, domnule preşedinte. S-a întors lumea aşa, când vezi un PSD-ist încercând să apere statul de drept. Pentru că, dincolo de domnul Simonis, în spate rămâne domnul Nicolicea, rămân celebrii...

Ion-Marcel Ciolacu Vă rog frumos, am înţeles.

Florin-Claudiu Roman ... celebrii...

Ion-Marcel Ciolacu Procedural, dacă doriţi să interveniţi?

Florin-Claudiu Roman Da. Nu...

Ion-Marcel Ciolacu A venit mai pregătit domnul Simonis. Şi nu e o ruşine să recunoaştem.

Florin-Claudiu Roman Niciun fel de problemă. Ştie foarte bine colegul meu. Dar vă repet, haideţi, nu vă mai ascundeţi după chichiţe regulamentare. Există varianta unui vot împotriva adoptării şi îl retrimitem la comisie. N-am niciun fel de problemă. Dar pentru asta trebuie să-l avem pe ordinea de zi. Ca să învăţaţi şi dumneavoastră procedura până la capăt. Mulţumesc. (Vociferări.)

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Domnul Simonis. Şi haideţi să... mai sunt colegi care au solicitat, de la alte grupuri parlamentare...

Alfred - Robert Simonis Dumneavoastră...

Ion-Marcel Ciolacu ... nu monopolizaţi Parlamentul României.

Alfred - Robert Simonis Dumneavoastră spuneţi acelaşi lucru pe care le-am spus eu, însă mai complicat şi mai lipsit de logică. Dacă introducem acel proiect, nu poate fi respins pentru că are raport de adoptare. Dacă îl introducem şi îl respingem, în sensul de a vota contra, se întoarce la comisie. Avem două variante - varianta în care îl punem pe ordinea de zi şi votăm împotrivă sau îl trimitem direct la comisie. (Vociferări.) Bun. Dacă vreţi să prelungiţi, nu e problemă, putem face şi asta. Eu vă... în numele Grupului PSD, sunt de acord...

Ion-Marcel Ciolacu Domnul Roman.

Alfred - Robert Simonis ... să fie introdus pe ordinea de zi acest proiect.

Ion-Marcel Ciolacu Haideţi, liderii de grup, vă rog. Nu mai... Nu mai luaţi cuvântul. Haideţi, veniţi să lămurim. (Consultări.) Bun. Comitetul liderilor a hotărât retrimiterea la comisie. (Domnul deputat Florin-Claudiu Roman solicită să ia cuvântul.) Vă rog, domnul Roman, corect.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Asta doream să anunţ de la microfon. Solicităm retrimiterea la comisie a proiectului PSD privind amnistierea evazioniştilor fiscali.

Ion-Marcel Ciolacu Şi cel al PNL rămâne pe ordinea de zi, da? Cu amnistierea penalilor. Voci din sală : Da.

Ion-Marcel Ciolacu Gata. Proiectul de lege rămâne pentru şedinţa de vot final. Domnul Andronache mai doreşte şi dânsul să ia cuvântul pe acelaşi subiect? Vă rog, domnule deputat.

Gabriel Andronache Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Câtă ipocrizie, câtă minciună! Domnule preşedinte al Camerei Deputaţilor, Când vorbim despre proiecte de modificare a Codului penal, ar fi bine, în opinia noastră, să îi rugaţi pe colegii dumneavoastră de la Comisia juridică să scoată de la sertar cele 20 de iniţiative de modificare a Codului penal, prin care amnistiaţi o serie de persoane.

Ion-Marcel Ciolacu Vă rog frumos să vă referiţi la proiectul de lege în discuţie.

Gabriel Andronache Mă refer...

Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc.

Gabriel Andronache Mă refer, pe procedură, la nişte minciuni spuse de liderul Grupului PSD. Când veţi scoate de la sertar cele 20 de proiecte prin care, practic, amnistiaţi o serie de persoane care au făcut fapte penale şi, totodată, persoanele care ar beneficia de acele reglementări, atunci puteţi discuta despre alte iniţiative. Cu privire la acest proiect. Iniţiatorul proiectului a spus public că este de acord şi că cere în mod rapid, urgent, respingerea proiectului. Partidul Naţional Liberal, prin conducerea sa, a spus acelaşi lucru. Pe cale de consecinţă, proiectul nu trebuie decât respins. Este foarte simplu. Acesta este adevărul. Iar la Comisia juridică nu am avut curaj să solicităm punerea pe ordinea de zi, că ne-a fost frică că colegii dumneavoastră din PSD vor aproba această iniţiativă.

Ion-Marcel Ciolacu Domnule Andronache...

Gabriel Andronache ... aşa cum au făcut-o colegii dumneavoastră de la Senat.

Ion-Marcel Ciolacu Domnule Andronache, depăşiţi imaginaţia normalităţii...

Gabriel Andronache Nu depăşesc nimic, acesta este adevărul.

Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc mult pentru intervenţie. Domnul Stelian Ion. Au limită minciunile, totuşi, la un moment dat. Şi chiar aveam pretenţii.

Stelian-Cristian Ion Mulţumesc frumos.

Ion-Marcel Ciolacu Domnul Stelian Ion.

Stelian-Cristian Ion Mulţumesc frumos. Din punct de vedere procedural, eu vă solicit, totuşi, să dăm un vot astăzi. Pentru că un proiect care are raport de adoptare, împotriva lui se poate vota în plen. Invers, un proiect care are raport de respingere nu poate fi adoptat. Deci, procedural, putem da acest vot astăzi.

Ion-Marcel Ciolacu Domnule Stelian Ion, Comitetul...

Stelian-Cristian Ion Şi dacă...

Ion-Marcel Ciolacu Comitetul liderilor a aprobat retrimiterea la comisie pentru modificarea raportului. Vă mulţumesc. Doamna Birchall, vă rog.

Ana Birchall Mulţumesc mult, domnule preşedinte. Apreciez că s-a pus pe ordinea de zi această monstruozitate de iniţiativă legislativă care este un O.U.G. 13 ascuns şi mult mai grav. Pentru că, aşa cum s-a văzut, această iniţiativă, culmea, înregistrată chiar cu câteva zile înainte de Sf. Nicolae, Crăciun, deci pe 10 decembrie, ce propunea aici? Propunea ca infracţiuni contra justiţiei, falsuri în înscrisuri, infracţiuni electorale, constituirea unui grup infracţional organizat, infracţiuni contra sănătăţii publice etc. etc., practic două treimi din infracţiunile prevăzute în Codul penal, să fie executate la domiciliu. Eu sper ca astăzi Camera Deputaţilor să dea un vot, în unanimitate, de respingere a acestei iniţiative legislative. Iar pe viitor astfel de monstruozităţi care nu fac nimic decât să slăbească autorităţile statului român şi respectul faţă de lege şi domnia legii să nu se mai întâmple în Parlamentul României. Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc, doamnă deputat. Proiectul de lege a rămas la votul final. Domnul vicepreşedinte Iordache, vă rog, dacă doriţi, facem un switch. (În continuare, conducerea şedinţei a fost preluată de domnul deputat Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.)