Ion-Marcel Ciolacu Intrăm pe dezbateri la punctul 11 - Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal; PL-x 128/2020; procedură de urgenţă; caracter ordinar. Dacă din partea iniţiatorilor? Este un singur iniţiator, doamna Gorghiu Alina-Ştefania. Nu cred că doreşte să ia cuvântul. Din partea comisiei, domnul Halici. Sau doamna Moagher. Da, vă rog. Din partea aceleiaşi comisii.
Laura-Mihaela Fulgeanu-Moagher Da. Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport asupra Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. În temeiul dispoziţiilor art. 94 şi ale art. 114 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a fost sesizată spre dezbatere în fond, în procedură de urgenţă, cu Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat iniţiativa legislativă. Potrivit prevederilor art. 75 din Constituţia României, Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Consiliul Legislativ a avizat favorabil această iniţiativă legislativă. Consiliul Economic şi Social a avizat favorabil iniţiativa legislativă. Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a avizat negativ această iniţiativă legislativă. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, în scopul reglementării executării la domiciliu a pedepsei închisorii. În conformitate cu prevederile art. 61 din Regulamentul Camerei, membrii Comisiei juridice au examinat această iniţiativă legislativă prin mijloace electronice în ziua de 19 mai 2020. La şedinţa Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi au fost prezenţi deputaţii conform listei de prezenţă. În urma examinării iniţiativei legislative şi a documentelor anexate, membrii Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi au hotărât, cu unanimitate de voturi, respingerea proiectului de lege. În raport cu obiectul şi conţinutul său, iniţiativa legislativă face parte din categoria legilor organice. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Dacă din partea grupurilor parlamentare doreşte cineva să ia cuvântul? Domnul Simonis.
Alfred - Robert Simonis Mulţumesc, domnule preşedinte. Ca să fie foarte, foarte clar. Această iniţiativă, depusă de curând de Partidul Naţional Liberal, prevedea ca pedepsele de până la 7 ani de închisoare, pedepse grele, aşa cum vă spuneam mai devreme, să poată fi executate la domiciliu. Nu ştiu dacă cei care au iniţiat această lege se gândesc la actualii reprezentanţi ai Guvernului, în tot felul de poziţii, care dau tunuri în fiecare zi, făcând achiziţii frauduloase în domeniul medical, şi nu numai, şi dacă cei care au iniţiat această lege se gândeau să-i scape tocmai pe aceştia de închisoare. Pentru că altfel nu-mi explic de ce acum, după 3 ani, în care PNL a strigat ca din gură de şarpe împotriva oricărei modificări, de multe ori greşite, făcute în Parlament, modificări la Codul penal, cum au ajuns la putere, cum iniţiază o astfel de lege prin care pedepsele mari să poată fi executate în vilele personale. Important este altceva. Că deşi declarativ s-au poziţionat contra, după ce au depus această iniţiativă, în tot acest interval nu s-a întâmplat nimic în Parlament, în sensul de a retrage sau de a respinge această iniţiativă. Partidul Social Democrat, reprezentanţii săi din comisia de specialitate, ieri, au cerut în regim de urgenţă introducerea şi respingerea acestui proiect în Comisia juridică, urmând ca astăzi, tot noi, să cerem introducerea şi respingerea acestui proiect, de urgenţă. Şi cred că cel mai important lucru este că suntem conştienţi de erorile trecutului, suntem extrem de conştienţi că le-am făcut şi suntem absolut dispuşi să nu le mai facem niciodată şi să blocăm aceste iniţiative care ori de câte ori vin - dinspre PNL, mai nou - să le oprim şi să le respingem, în regim de urgenţă, aşa cum am făcut sau cum vom face astăzi. Mulţumesc. (Aplauze.)
Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc. Domnul Roman, vă rog.