13 mai 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 73/2019 privind siguranţa feroviară (PL-x 22/2020) ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache La poziţia 15, Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 73/2019 privind siguranţa feroviară; PL-x 22/2020. Comisia pentru transporturi, vă rog. Da, domnule Benedeck, prezentaţi dumneavoastră, vă rog, raportul Comisiei pentru transporturi. Fără amendamente. Vă rog.

Zacharie Benedek Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Raport asupra Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 73/2019 privind siguranţa feroviară; PL-x 22/2020. În conformitate cu prevederile art. 94 şi ale art. 114 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia pentru transporturi şi infrastructură a fost sesizată în fond pentru dezbaterea şi avizarea unui act normativ, Camera Deputaţilor fiind Cameră decizională. Senatul a adoptat proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă în şedinţa din 10 februarie 2020, ca urmare a depăşirii termenului de adoptare, potrivit art. 115 alin. (5) din Constituţia României, republicată. Proiectul de lege a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei (UE) 2016/798 a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 mai 2016 privind siguranţa feroviară - reformare -, în vederea consolidării cadrului legal referitor la siguranţa feroviară, din perspectiva alinierii legislaţiei naţionale la normele europene. Comisia pentru transporturi şi infrastructură a examinat proiectul de lege în şedinţa online din data de 5 mai 2020 şi a hotărât, în unanimitate de voturi, adoptarea actului normativ. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Dacă la dezbateri generale doresc colegii să intervină? Tot dumneavoastră, vă rog, din partea UDMR, la dezbateri generale. Vă rog.

Zacharie Benedek Vă mulţumesc. Stimaţi colegi, Această propunere legislativă propune transpunerea unei directive europene ce reglementează siguranţa circulaţiei feroviare. Cu toţii am văzut că în ultima perioadă sunt din ce în ce mai multe evenimente feroviare şi nu am văzut să răspundă cineva şi să se ia o măsură eficientă. De ani de zile nu suntem în stare să reducem punctele negre de pe sistemul de cale ferată. Sunt puncte negre mai vechi de 20 de ani. Este inacceptabil ca aceste puncte să nu fie anulate. Prin transpunerea acestei directive se deschide posibilitatea de a reorganiza AFER, organism ce funcţionează aproape ca stat în stat, în cadrul Ministerului Transporturilor. În concluzie, UDMR va vota această propunere legislativă. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Bun. Dacă mai sunt alţi doritori să... la dezbateri generale? Nu mai sunt. Bun. Nefiind amendamente, rămâne la votul final. Revenim la...