13 mai 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii statutului asistentului social în România nr. 466/2004 (PL-x 384/2019) ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache 8. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii statutului asistentului social în România nr. 466/2004; PL-x 384/2019; caracter organic. Avem propunere de respingere. Domnul preşedinte Solomon. Vă rog.

Adrian Solomon Raport suplimentar asupra PL-x 384/2019. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea unui nou cadru legal privind statutul profesiei de asistent social în România, preconizându-se, printre altele, eliminarea din cadrul juridic actual a obligaţiilor asistenţilor sociali de a deveni membri în Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali şi de a se înregistra în Registrul Naţional al Asistenţilor Sociali, obligaţii stabilite în prezent prin Legea nr. 466/2004 şi care trebuie îndeplinite pentru a li se elibera avizul de exercitare a profesiei. Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice. A fost adoptat de Senat, tacit. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. În urma finalizării dezbaterilor, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, menţinerea soluţiei anterioare, de respingere a proiectului de lege, exprimată în raportul cu nr. 4c-9/556, depus în data de 7 octombrie 2019.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Trecem la dezbateri generale. Avem o înscriere. Domnul Lupescu, din partea Grupului USR. Vă rog.

Dumitru Lupescu Bună ziua, domnule preşedinte. Vă mulţumesc. În legătură cu proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii statutului asistentului social, atât vreau să vă rog, să aveţi în vedere că unui asistent social i se condiţionează dreptul la muncă, prin apartenenţa la acest colegiu. De fapt, asistenţii sociali au fost ignoraţi şi în Ordonanţa nr. 43/2020, astfel că la art. 8 nu au fost incluşi pentru sporul de risc, cu toate că sunt în prima linie a luptei anti-COVID. Aş ruga colegii să ia aminte la activităţile pe care le fac asistenţii sociali, iar Grupul USR va vota împotriva respingerii proiectului de lege. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Am finalizat. Dacă sunt intervenţii? Nu sunt intervenţii. Rămâne la votul final; caracter organic; propunere de respingere. Mai departe.