13 mai 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ (PL-x 158/2020) ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache 3. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor, pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ; PL-x 158/2020; procedură de urgenţă. Comisia pentru muncă. Domnule preşedinte Solomon, vă rog, prezentaţi raportul.

Adrian Solomon Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2020 care prevede modificarea şi completarea Legii nr. 19/2020, urmărindu-se extinderea aplicării prevederilor actului normativ de bază şi pe perioadele vacanţelor şcolare, în situaţia în care este decretată stare de urgenţă. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, în şedinţa din 23 aprilie 2020. Face parte din categoria legilor organice. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Comisia propune plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege, cu amendamente.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Începem dezbaterile generale. Vreţi să interveniţi acum, domnule Solomon? Vă rog. Din partea Grupului PSD, domnul preşedinte Solomon. Vă rog să faceţi legătura cu domnul deputat Dumitru Oprea, din partea PNL.

Adrian Solomon După cum am discutat şi săptămâna trecută, este a treia modificare, în decurs de o lună, a Legii nr. 19, de-abia votată, înainte cu două-trei zile de decretarea primei stări de urgenţă. Arată grija Guvernului de a legifera, în situaţia în care are acest drept. Foarte bine, după cum vedem. Dacă din două în două săptămâni trebuie să modifice o ordonanţă, pe care tot ei au aprobat-o, e clar cu câtă seriozitate s-au aplecat. Sau poate că procesul de elaborare a actelor normative la Guvern suferă din punctul de vedere al dialogului social, cel pe care noi tot îl aducem în atenţia ministerului şi Guvernului, în ansamblu, şi pe care nu-l prea foloseşte ca armă de eliminare a acestor probleme din procesul legislativ. Prin urmare, dacă ar fi ascultat de la început doleanţele patronatelor, doleanţele sindicatelor, doleanţele asociaţiilor de părinţi, Guvernul n-ar fi fost nevoit să modifice de trei ori într-o lună această lege, pe care noi am adoptat-o ca şi un cadru general, neaplicat strict pe situaţia privind combaterea COVID. (Vociferări.) Ceea ce noi am modificat, prin amendamentele adoptate la comisie, este, încă o dată, întărirea, pentru cei care trebuie să aplice legea, că sfârşitul anului şcolar pentru elevii de până în 12 ani înseamnă sfârşitul cursurilor, adică începutul vacanţei de vară. Pentru alţi elevi, sau profesori, sau studenţi, sau alte categorii de vârstă implicate în procesul de învăţământ, anul şcolar poate să se prelungească şi până la 1 septembrie, din cauza procesului de mişcare a personalului didactic, din cauza examenelor naţionale - capacitate, bacalaureat, admitere la facultate, licenţă şi aşa mai departe. Prin urmare, trebuie votată această lege, pentru a o trimite cât mai repede la promulgare, să nu intre în vigoare modificarea de la Ordonanţa nr. 30 fără modificările de la Ordonanţa nr. 41. Şi noi fiind puşi pe picior greşit... de către modul de legiferare al Guvernului. (Vociferări.)

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul deputat Oprea. Se pregăteşte, din partea UDMR, e prezentă în sală, colega noastră, doamna Éva-Andrea Csép. Domnule Oprea, vă rog.

Dumitru Oprea Da. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă rog.

Dumitru Oprea Bună ziua, domnule preşedinte de şedinţă. Am să intervin pe Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ. De fapt, au fost unele vulnerabilităţi privind copiii de până la 12 ani, unul dintre părinţi să aibă dreptul la zile libere, şi era nevoie să se modifice şi să se completeze Legea nr. 19, prin includerea în perioadele respective şi a vacanţelor şcolare şi, încă un element, în plus, şi a unităţilor de educaţie antepreşcolară. În Comisia pentru muncă, din 24 de membri ai comisiei, toţi 24 au votat - aşadar, unanimitate - pentru adoptarea proiectului de lege amintit, privind Ordonanţa de urgenţă nr. 41/2020, respectiv, PL-x 158/2020. Da, raport favorabil. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Doamna deputat Csép. Se pregăteşte domnul Movilă Petru, din partea Grupului PMP. Este prezent în sală. Vă rog, doamna Andrea Csép.

Éva-Andrea Csép Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Stimate colege, Stimaţi colegi, În primul şi în primul rând, mă bucur că este prezent în sală şi domnul secretar de stat care se ocupă de problematica respectivă, pentru că eu nu mai număr aceste zile care au trecut de când s-au suspendat cursurile şcolare, nu mai număr zilele, câte au trecut, de când părinţii erau deja instabili şi nu mai ştiau ce se va întâmpla în vacanţa de primăvară cu copiii lor, pentru că pur şi simplu nu aveau nicio rezolvare a problemelor. Pe de altă parte, nu mai discut despre copiii care se află în creşă, pentru că, iarăşi, domnul preşedinte al Comisiei pentru muncă deja a punctat de câteva ori, de trei ori s-a modificat ordonanţa de urgenţă, pentru că nu suntem în stare să ne gândim înainte şi să vedem ce va fi de acum încolo. Modificările aduse în Comisia pentru muncă sunt unele pe care deja le-am adoptat, chiar săptămâna trecută, prin Legea de aprobare a Ordonanţei nr. 30, care, ţin să vă reamintesc, stimaţi colegi, că se află pe masa domnului preşedinte al ţării, care aşteaptă să promulge această lege. Şi nu doar părinţii aşteaptă promulgarea acestei legi, ci foarte mulţi oameni care se află în şomaj tehnic, foarte mulţi care nu ştiu de luni încolo ce vor face şi de unde vor avea venituri, să pună pe masă pâine, familiilor lor. Deci, totodată, pe această cale, doresc să vă atrag atenţia şi asupra unor măsuri iniţiate de Guvern, respectiv, să vedem cum sprijinim întreprinzătorii mici şi mijlocii, cu IMM Invest, pentru că, pur şi simplu ajungem la faza în care acei angajatori care au activitatea suspendată şi care obţin fonduri din IMM Invest, nu pot încheia contracte cu băncile respective doar când se reia activitatea. Stimaţi colegi, Este imposibil. Se acordă nişte ajutoare de stat şi, după aceea, ajungem la momentul în care nu putem să ne folosim de acestea. Deci, vă rog frumos să... Deci, doresc să atrag atenţia Guvernului asupra acestor probleme! Şi sper că de data aceasta domnul preşedinte va promulga legea de îndată ce ajunge pe masa dânsului şi nu mai aşteaptă zile încolo. Vă mulţumesc. UDMR va vota.

Florin Iordache Vă mulţumesc, doamnă deputat. Continuăm. Domnul Petru Movilă, din partea PMP. Se pregăteşte doamna deputat Camelia Gavrilă, de la PSD. Vă rog să faceţi legătura cu doamna Gavrilă, la Iaşi.

Petru Movilă Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Partidul Mişcarea Populară va vota acest proiect de lege, pentru că este necesar şi este rezultatul constatărilor din perioada situaţiei de urgenţă, de către colegii parlamentari. Este un lucru bun, pentru că zilele libere pentru părinţi se aplică pentru anul 2020 şi pentru perioada imediat următoare stării de urgenţă, până la finalizarea cursurilor şcolare aferente semestrului II. De asemenea, este important - au spus şi colegii mei antevorbitori - că aceste proiecte de lege, pe care noi le votăm, să fie promulgate cât se poate de repede de preşedintele României, pentru a-şi intra în drepturi aceste legi. Şi, nu în ultimul rând, referitor la completarea ordonanţelor de urgenţă, nu este primul guvern care emite ordonanţe de urgenţă, care apoi sunt completate prin contribuţia parlamentarilor, ca urmare a discuţiilor cu sindicate, ONG-uri, asociaţii de părinţi, în cazul de faţă; vor mai fi asemenea situaţii. Important este rezultatul dialogului nostru, iar în cazul de faţă se vede că rezultatul este bun, un rezultat aşteptat de părinţii copiilor la care se referă acest proiect de lege. Cum am spus, Partidul Mişcarea Populară va vota pentru. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. O invit pe doamna Gavrilă, din partea PSD. Vă rog să faceţi legătura cu doamna deputat Camelia Gavrilă.

Camelia Gavrilă Mulţumesc, domnule preşedinte. După precizările făcute de domnul preşedinte al Comisiei pentru muncă şi precizările făcute de colegi, aş sublinia faptul că a durat destul de mult şi este extrem de importantă această corecţie. Părinţii sunt importanţi nu doar pentru supravegherea copiilor - s-a insistat mult pe acest lucru, pe sprijin, supraveghere şi responsabilitate -, dar au fost şi parteneri educaţionali în această perioadă: dificultatea de comunicare cu profesorii, dificultatea de accesare a mijloacelor electronice, suport în realizarea activităţilor de învăţare. Deci rolul părintelui, mai ales pentru şcolarul mic, este foarte important, iar acest lucru, sigur, se va realiza mai bine până la sfârşitul anului şcolar. Aş semnala, însă, spre reflecţie, colegilor parlamentari, faptul că trebuie să găsim o soluţie şi pentru vară, după ce vom vedea rezultatele de etapă, dar şi evoluţia pandemiei şi a infecţiilor ulterioare. Nu cred că este rău să ne gândim la reluarea cursurilor grădiniţelor de vară, cu măsurile necesare. Aşa cum putem face pentru 10 elevi, putem face şi pentru 10 preşcolari, activităţi educaţionale. Este şi o ridicare a dificultăţilor de pe umerii părinţilor, care se pot întoarce spre activităţi, şi o continuitate de activitate educaţională absolut necesară. Nu putem opri la nesfârşit... după ce vom fi siguri pe starea de sănătate şi pe faptul că nu este afectată sănătatea elevilor, a copiilor... nu putem totuşi întrerupe procesul educaţional la nesfârşit. Deci, este o combinaţie de ceea ce facem noi acum, şi din perspectivă de suport, şi sprijin, şi aspecte sociale, dar şi din perspective educaţionale. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Dacă mai sunt alţi colegi care vor să intervină? Nu mai sunt. Avem 8 amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. De la 2 la 7 dacă sunt intervenţii? Nu. Rămâne la votul final; are caracter organic. Următorul.