11 mai 2020 – Intervenţia domnului deputat Corneliu-Florin Buicu cu ocazia Zilei Internaţionale a asistentului medical.

Florin Iordache Bună ziua, stimaţi colegi! Declar deschisă şedinţa de astăzi a Camerei Deputaţilor şi vă anunţ că, din totalul celor 329 de deputaţi, şi-au înregistrat prezenţa un număr de 112. Pe procedură, domnul Buicu. Vă rog. Şi apoi intrăm în "Ora Guvernului". Numai puţin! Microfonul... Domnul Buicu.

Corneliu-Florin Buicu Mulţumesc, domnule preşedinte. Pentru că mâine este Ziua Internaţională a asistentului medical, daţi-mi voie să transmit un mesaj. Stimate colege şi stimaţi colegi asistenţi medicali, Dragii mei eroi, Sunteţi eroi, pentru că vă asumaţi munca în linia întâi, pe ambulanţe, la cabinetele medicilor de familie, în unităţile de primiri urgenţe şi în spitale, în direcţiile de sănătate publică sau în centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice, în cabinetele medicilor şcolari sau în centrele de diagnostic, imagistic şi de laborator. Munca fiecăruia dintre dumneavoastră este importantă. Este importantă pentru familia fiecăruia, este importantă pentru fiecare pacient, este importantă pentru fiecare comunitate şi pentru întreaga societate, o societate care, din păcate, nu vă recunoaşte întotdeauna şi la adevărata valoare toate meritele. Mâine este ziua dumneavoastră şi sunt onorat, în calitate de medic, în calitate de asistent medical, pentru că am terminat Liceul Sanitar, şi în calitate de preşedinte al Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, să vă transmit recunoştinţă şi respect, recunoştinţa şi respectul societăţii, mai ales acum, în aceste momente, când sunteţi armata în alb care luptă împotriva unor inamici nevăzuţi care produc boală şi moarte. În fiecare zi trebuie să fie Ziua asistentului medical, pentru că în fiecare zi, în fiecare oră, în fiecare minut cineva are nevoie de dumneavoastră, de pregătirea profesională, de empatia şi de îngrijirea dumneavoastră. Pentru toate acestea sunteţi cei mai importanţi! Vă dorim tuturor sănătate şi bucurii! La mulţi ani familiilor dumneavoastră şi dumneavoastră! Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Dacă mai sunt pe procedură alte intervenţii? Nu. În continuare, potrivit art. 206 din Regulament şi programului de lucru, avem astăzi "Ora Guvernului". Sunt dezbateri politice, la solicitarea Grupului parlamentar al USR, cu tema "Criza de sănătate publică declanşată de epidemia cu noul coronavirus". Din partea Guvernului, participă domnul Tătaru Nelu, ministrul sănătăţii. Pentru buna desfăşurare şi regulamentara desfăşurare a dezbaterilor, timpul maxim este următorul. Grupul parlamentar care a solicitat dezbaterea - 5 minute pentru prezentarea temei dezbaterii. Urmează apoi domnul ministru Tătaru - are 5 minute pentru a răspunde. Apoi grupurile parlamentare au câte 3 minute, cu excepţia celui mai mare grup parlamentar, care are 5 minute. Deputaţii neafiliaţi au un minut. Şi, la final, domnul ministru va prezenta, de asemenea, în 5 minute, răspunsuri la problemele invocate din sală. Pentru început, îl invit pe domnul deputat Emanuel Ungureanu, reprezentantul Grupului parlamentar al USR, pentru prezentarea temei în dezbatere. Domnule deputat, aveţi 5 minute.