6 mai 2020 – Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 12/2020 privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unor ajutoare de stat individuale de salvare (PL-x 109/2020) ( retrimis comisiei ).

Florin Iordache (7. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 12/2020 privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unor ajutoare de stat individuale de salvare; PL-x 109/2020). Înţeleg că la Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 12/2020 este o intervenţie pe procedură, din partea Grupului PNL. Vă rog. Domnul Vâlceanu. Domnule Dan Vîlceanu, înţeleg că aveţi o solicitare de procedură.

Dan Vîlceanu Mă auziţi?

Florin Iordache Vă aud!

Dan Vîlceanu Domnule preşedinte, Vă solicităm retrimiterea la comisie pentru două săptămâni a proiectului de lege de la nr. crt. 7, PL-x 109/2020 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 12/2020, având în vedere faptul că la Comisia pentru buget s-a făcut o greşeală şi a fost adoptat un amendament care încalcă Comunicatul Comisiei Europene - Linii directoare comunitare privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea firmelor în dificultate şi, de asemenea, încalcă Legea nr. 143/1999 privind ajutorul de stat şi Regulamentul Consiliului Concurenţei privind ajutorul de stat. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Bun. Deci este o solicitare pentru PL-x 109, de retrimitere. Invit liderii grupurilor parlamentare să se pronunţe pe retrimitere. Grupul PSD, domnul Simonis.

Alfred - Robert Simonis Domnule preşedinte, În măsura în care reprezentantul Guvernului ne garantează faptul că Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, răspunde la următoarele întrebări: Dacă acest credit poate fi rambursat în şase luni? Şi, dacă nu se poate rambursa, există un plan de reorganizare şi ce prevede acesta? În măsura în care ne garantaţi că într-un termen de maximum două săptămâni ne vin aceste răspunsuri de la minister, vom susţine retrimiterea la comisie.

Florin Iordache Ministerul, vă rog. Domnule secretar de stat, vă rog.

Florin Iordache Domnul Roman. Vă rog. Şi apoi domnul... Domnul Roman.

Florin Iordache Domnule secretar de stat, răspundeţi punctual! Daţi răspunsul în două săptămâni sau nu, ca să ştim ce facem!

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Victor Ponta. Domnul Simonis?

Alfred - Robert Simonis Dacă-mi permiteţi? În aceste condiţii, vom vota şi noi pentru retrimiterea la comisie.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Ponta. Vă rog.

Victor-Viorel Ponta Domnule preşedinte, În primul rând, şi ca deputat de Gorj, şi ca om care de mai mult de zece ani am încercat, alături de colegii din toate partidele din Gorj şi din Oltenia, să salvăm Complexul Energetic Oltenia, evident că suntem de acord cu ideea acestui ajutor de stat. Dacă se mai amână două săptămâni, nu e o problemă, că e ordonanţă de urgenţă. Deci vreau să vă zic că banii s-au cam şi cheltuit. Înţeleg că mai sunt 100 de milioane doar din ajutorul de stat, restul s-au cheltuit, s-au achiziţionat certificatele de CO2 pentru anul 2019, pentru 2020, nu. Domnul Havrileţ ştie bine, pentru că ne-am luptat nişte ani de zile să salvăm. În acelaşi timp, însă, îmi fac datoria să spun - repet, susţin acest ajutor de stat - îmi fac datoria să vă informez că în această săptămână, din capacitatea totală instalată de 3.300 de megawatti, CE Oltenia a produs 296, deci 10% din producţie, pentru că 1.600 de megawatti s-au importat. Deci, dăm ajutorul de stat, dar să fim conştienţi că, dacă lucrează la capacitate de 10%, ca să importăm energie, în special din Cehia, prin Ungaria, practic doar mai tragem de timp puţin. Cred că nu asta e soluţia de salvare. Cred că soluţia de salvare ar fi să încurajăm producţia şi consumul în România, fără să mai importăm atât de mult din afara României. Deci suntem de acord cu amânarea pentru două săptămâni. Mi-am făcut însă datoria să trag acest semnal de alarmă, că doar e prin consens, suntem de acord toţi liderii, dar să nu ne iluzionăm că la situaţia actuală va rezista prea mult Complexul Energetic Oltenia, şi fără Complexul Energetic Oltenia avem o mare problemă pentru tot sistemul energetic din România. Vă mulţumesc. Suntem de acord să retrimitem două săptămâni, dar cu rugămintea, poate veniţi şi cu alte soluţii, nu doar ajutorul de stat, pentru că banii se cheltuiesc şi nu se rezolvă problema. Mulţumesc.

Florin Iordache Da. Dacă toţi liderii sunt de acord, nu vom mai supune la vot. Sunt două intervenţii. Numai puţin! Domnul Ganţ şi domnul... Vă rog, apelaţi-i pe domnul Ganţ şi pe domnul Mihai Weber. Vă rog. Domnul Ganţ.

Ovidiu Victor Ganţ Alo!

Florin Iordache Vă rog!

Ovidiu Victor Ganţ Alo! Bună ziua!

Florin Iordache Bună ziua!

Ovidiu Victor Ganţ Bună ziua, domnule preşedinte! Doamnelor şi domnilor colegi, Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale este de acord cu retrimiterea la comisie pentru două săptămâni şi va vota în consecinţă. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnul Mihai Weber.

Mihai Weber Vă mulţumesc, domnule preşedinte. În calitate de iniţiator, sunt de acord cu retrimiterea. Într-adevăr, ne trebuie un punct de vedere de la minister, să vedem dacă acest ajutor... dacă se poate restitui acest credit în şase luni de zile. Vreau să ţineţi cont de următorul lucru. Această companie este o companie esenţială, deci un pilon important al sistemului energetic naţional. Acest ajutor a fost acordat pentru a achiziţiona certificate CO2 şi ca ordin de mărime, în 2018, certificatele CO2 au fost achitate cu o sumă de 1,36 miliarde RON, ceea ce a reprezentat mai mult de 48% din cifra de afaceri a acestei companii. Eu cred că nu există companie, care, oricât de performantă ar fi, să suporte o asemenea povară. Avem nevoie de un viitor pentru această companie. Vorbim despre dimensiune socială, vorbim despre 13.000 de angajaţi şi peste 8.000 de oameni, de firme care gravitează în jurul acestei companii şi atunci, sigur că trebuie să ne gândim şi să avem un viitor la această companie, cu atât mai mult cu cât este... Zona Gorjului este o zonă monoindustrială şi depinde în mare măsură de această activitate. Deci, în concluzie, e foarte bine să-l retrimitem. Trebuie să avem un punct de vedere foarte clar, să vedem care este şi gândirea acestui Guvern, a acestui minister, privind viitorul Companiei Energetice Oltenia.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Grupul UDMR. Mai doriţi? Vă rog, domnule Benedek. Şi se pregăteşte domnul Paşcan, din partea... Păi, un vorbitor! S-a înscris domnul Paşcan din partea Grupului PMP.

Zacharie Benedek Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Şi noi suntem de acord cu retrimiterea pentru două săptămâni, dar aş vrea să amintesc că mai este vorba de o societate de elită şi este vorba despre Societatea TAROM SA. Şi această societate va primi un ajutor de stat - şi sper să nu păţească ce a păţit CFR Marfă, cu ajutorul de stat din 2013 - deci va primi un ajutor de stat de 200 de milioane de lei. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Grupul PMP. Domnul Paşcan, vă rog.

Emil-Marius Paşcan Suntem de acord cu retrimiterea la comisie, şi Grupul PMP. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Am încheiat discuţiile cu grupurile. Propunerea va fi retrimisă comisiei, pentru două săptămâni.